Πάρος: Δράση αναβίωσης της ξερολιθιάς στο νησί (Bίντεο)

20 Φεβρουαρίου 2024 17:47

Δράση αναβίωσης της ξερολιθιάς, του παραδοσιακού αυτού τρόπου χτισίματος χωρίς συνδετικό υλικό, πραγματοποιήθηκε στην Πάρο. Για τη δράση η οποία θα ακολουθηθεί και από άλλες παρόμοιες, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ 3 «Περίμετρος» η συντονίστρια της περιβαλλοντικής ομάδας Αρχίλοχος κα. Τόνια Παντελαίου το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.

Όπως τόνισε η κα. Παντελαίου, καθώς μειώνονται στο νησί οι αγροτικές καλλιέργειες, παραμελείται ο τρόπος χτισίματος της ξερολιθιάς και όσες έχουν απομείνει κινδυνεύουν. Η ξερολιθιά, κράτησε ζωντανή την ύπαιθρο των νησιών για χιλιετίες, συγκρατώντας το νερό και βοηθώντας το να κατέβει στον υδροφόρο ορίζοντα ενώ παράλληλα εμπόδιζε τη διάβρωση των εδαφών.

Κεφαλαιώδης είναι η σημασία της για περιοχές με λιγοστό νερό όπως οι Κυκλάδες ειδικά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Με τον τρόπο αυτό χτισίματος κατασκευάζονταν εκτός από τοιχία, αλώνια, μονοπάτια και μικρά σπίτια ενώ από το 2018, η ξερολιθιά θεωρείται μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και πράσινη υποδομή η οποία εντάσσεται σε πρόγραμμα του πανεπιστημίου Αιγαίου με επίκεντρο το νησί της Άνδρου.

{https://www.youtube.com/watch?v=NOI3BiLEvbQ}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos