Πάρος – 25η Μαρτίου: Κατανυκτικό κλίμα συγκίνησης στην επετειακή Λαμπαδηφορία εις μνήμην της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους (Βίντεο)

26 Μαρτίου 2024 00:45

Το βράδυ της Δευτέρας 25 Μαρτίου, όταν οι λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις για την Εθνεγερσία του 1821 σίγασαν στο νησί, αναβίωσε στην Παροικία το έθιμο της Λαμπαδηφορίας στη μνήμη της ηρωίδας της Πάρου και των Κυκλάδων Μαντώς Μαυρογένους.

Πλήθος κόσμου με φαναράκια και αναμμένες δάδες στα χέρια, περιδιάβηκαν τα σοκάκια του οικισμού, τραγουδώντας επετειακά άσματα μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης. Στη σιωπή της νύχτας το κλίμα της αναβίωσης του εθίμου ήταν καθηλωτικά μυσταγωγικό και συγκινησιακό.

 Ήταν ένα βίωμα δέους και χαράς ταυτόχρονα που απέτεινε φόρο τιμής στους μπροστάρηδες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα αλλά και στους τότε σκλαβωμένους Έλληνες οι οποίοι μετέδιδαν ο ένας στον άλλον το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι πλησιάζει η ώρα της Ανάστασης του Γένους με αναμμένες δάδες το φως των οποίων συμβόλιζε την πολυπόθητη Λευτεριά.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Δήμου Πάρου και μετά την ολοκλήρωσή της προσφέρθηκαν στον κόσμο κεράσματα.

{https://youtu.be/dCD19DlelrQ}

labadiforia 102

labadiforia 103

@parianostypos

άρος - 25η Μαρτίου: Κλίμα συγκίνησης στην επετειακή Λαμπαδηφορία εις μνήμην της Μαντώς Μαυρογένους #πάρος #νησιά #κυκλάδες #25Μαρτίου

♬ πρωτότυπος ήχος - Psts..gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos