Ανδρόνε Γκάμπριελ - Αεροσκάφος του Βελέντζειου Ιδρύματος

05 Ιουλίου 2011 11:36

"Δεν είμαι διατεθειμένος σε υποχωρήσεις στα θέματα τήρησης της νομιμότητας, διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και κατά νόμο προστασίας των ασθενών"

Προς τον κ. Δημήτριο Τσιγρή Διοικητή Δ/νση Διοικητικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώϊο

Θέμα: Αεροσκάφος του Βελέντζειου Ιδρύματος

Σχετ:

1. Από 23.6.2011 «Ενημερωτικό Σημείωμα» του Βελέντζειου Ιδρύματος [υπογράφεται από την Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο (νυν Δήμαρχο Πάρου) και τον εκπρόσωπο του Βελέντζειου Ιδρύματος (πιλότο του αεροσκάφους)], προς το Κέντρο Υγείας Πάρου (κατετέθη στο Κ.Υ. και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου: 307/24.6.2011).

2. Από 30.6.2011 ηλεκτρονικό σημείωμά μου προς εσάς, με αίτημα για τις ενέργειές σας

3. Δημοσιεύματα επί του θέματος

Κύριε Διοικητά,

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και επειδή παρατηρείται διαστρέβλωση της αλήθειας, όσον αφορά την αξιοποίηση του αεροσκάφους του Βελέντζειου Ιδρύματος, στις περιπτώσεις που απαιτούνται αερομεταφορές, όπως ο νόμος ορίζει, σας ενημερώνω και για τα εξής:

1. Στις 23.6.2011 κλήθηκα και ενημερώθηκα από τον Δήμαρχο Πάρου και τον εκπρόσωπο του «Βελέντζειου Ιδρύματος» σχετικά με την παρουσία και ετοιμότητα του ιδιωτικού αεροσκάφους (ιδιοκτησίας του ιδρύματος), για την κάλυψη αναγκών αεροδιακομιδής ασθενών. Κατά τη συνάντηση, ως επιβαλλόταν εκ της ιδιότητάς μου ως δημόσιος λειτουργός, υπέβαλα εύλογα ερωτήματα γύρω από την πιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του αεροσκάφους, λαμβάνοντας από τους συνομιλητές μου (εκπροσώπους του Βελέντζειου Ιδρύματος) τη διαβεβαίωση της διαθέσιμης πληρότητας, χωρίς όμως να μου δοθούν τα στοιχεία. Επειδή για το θέμα αυτό ενδεχομένως με θεωρούν αναρμόδιο, θεωρώ ότι τα εν λόγω στοιχεία θα είναι τουλάχιστον στην διάθεση του ΕΚΑΒ, μόνου αρμόδιου φορέα για τον συντονισμό όλων των μέσων και διαδικασιών αερομεταφοράς ασθενών (Ν. 1579/1985, Ν. 2072/1992, Ν. 2194/1994, κλπ).

2. Στις 23.6.2011 εκδόθηκε επίσης «ενημερωτικό σημείωμα» του «Βελέντζειου Ιδρύματος», στο οποίο αναφέρεται και η εν λόγω ανωτέρω συνάντηση και ενημέρωσή μου από τους εκπροσώπους του, κάνοντας αναφορά για μη ενεργοποίηση του αεροσκάφους του ιδρύματος από το Κ.Υ. Πάρου «σύμφωνα με την εγκεκριμένη διαδικασία βάσει των γνωστοποιηθέντων σε αυτό ήδη από του έτους 2007 εγγράφων όλων των συναρμόδιων φορέων και αρχών που αφορούν το αεροσκάφος και οι αεροδιακομιδές έγιναν είτε από τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ είτε από το πλωτό ιδιωτικό μέσο της Νάξου, που μάλιστα κλήθηκε τις περισσότερες φορές, είτε από τα πλοία της γραμμής». Το ανωτέρω «ενημερωτικό σημείωμα του «Βελέντζειου Ιδρύματος», έχει όπως στο ίδιο αναφέρεται διαβιβαστεί προς το ΕΚΑΒ, την 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου (υπόψη σας) και κοινοποιείται σε εμάς (ως Επιστημονικού Διευθυντή & ιατρικό προσωπικό του Κ.Υ. Πάρου).

3. Κατόπιν των ανωτέρω και λόγω αρμοδιότητας των υπερκείμενων σε εμάς υπηρεσιών - παραληπτών του ως άνω εγγράφου του «Βελέντζειου Ιδρύματος», το Κέντρο Υγείας Πάρου αναμένει σχετικές οδηγίες, όπως ήδη σας έχω ενημερώσει, αναφέροντάς σας εξ αρχής τη «δηλωμένη μας προσπάθεια να υποστηρίξουμε τις αεροδιακομιδές του ιδρύματος», έχοντας αναζητήσει στοιχεία από τους εκπροσώπους του ιδρύματος, στην κατεύθυνση πάντα να διευκολύνουμε την έκβαση της υπόθεσης, χωρίς όμως να έχουμε λάβει απαντήσεις στα ελάχιστα εύλογα ερωτήματά μας.

4. Στις 24.6.2011 αναρτήθηκε σε blog, δημοσίευμα με τίτλο : «Το αεροσκάφος ήλθε, αλλά με ψαροκάικο οι διακομιδές .....», κάνοντας λόγο για το σκάφος που ήδη χρησιμοποιείται (με εντολή όπως γνωρίζεται και στα πλαίσια του ΕΚΑΒ, χωρίς ανάμιξη του Κ.Υ. Πάρου), αφήνοντας συλλήβδην ακραία – συκοφαντικά υπονοούμενα για όλους, με αναφορά στην «χαρά» του ιδιώτη του εν λόγω μέσου, θέτοντας το ερώτημα : «.... μήπως (αυτός) έχει αρχίσει να την μοιράζεται και με άλλους».
Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα δημοσιεύματα, στα οποία μάλιστα στοχοποιείται εντελώς άδικα, αδικαιολόγητα, αλλά προφανώς σκόπιμα και εκβιαστικά το Κ.Υ. Πάρου και εγώ προσωπικά*, φθάνοντας στο σημείο να αναφέρουν ότι δήθεν «η ευθύνη της επιλογής να μην χρησιμοποιείται (το αεροσκάφος του Ιδρύματος), ανήκει στο Κέντρο Υγείας και κατά αρμοδιότητα στον επιστημονικό διευθυντή γιατρό κ. Ανδρόνε», όταν μάλιστα είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν (βλ. ΕΚΑΒ) οι σχετικές αρμοδιότητες εντολών ενεργοποίησης μέσων μεταφοράς ασθενών (κατά τους νόμους : 1579/1985, Ν. 2072/1992, Ν. 2194/1994 και την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ – αριθ: 150/2005) και ότι το θέμα αυτό ως εκκρεμότητα υπάρχει πολύ πριν από τον δικό μου διορισμό στο Κ.Υ. Πάρου.

* (Από τα δημοσιεύματα φαίνεται καθαρά ότι υπήρξε έντονη ενόχληση ένεκα των στοιχείων που ζήτησα για το αεροσκάφος, κατά τη σύσκεψη με τον Δήμαρχο Πάρου (Αντιπρόεδρο του ιδρύματος) και τον εκπρόσωπο του ιδρύματος (Πιλότο), δεδομένων πάντα των προϋποθέσεων που θέτει η απόφαση 150/2005 του ΝΣΚ (βλ. παρ. 6 αυτής, περί πτητικής ικανότητας, ασφάλισης, κλπ), αλλά και οι διαπιστώσεις του Πορίσματος 05/2002 για το ατύχημα του ελικοπτέρου SX-HDT)

5. Ένεκα όλων των ανωτέρω και προς διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, του κύρους της υπηρεσίας και της τιμής και υπόληψης των εργαζομένων στο Κ.Υ. Πάρου, αναζήτησα στοιχεία της υπόθεσης από τα αρχεία της υπηρεσίας μας.

Από τα στοιχεία της έως τώρα έρευνας προέκυψαν τα ακόλουθα, τα οποία σας θέτουμε υπόψη για υποβοήθηση των κατά νόμο ενεργειών σας:

α. Υπ' αριθ. 150/2005 ομόφωνη απόφαση – γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία εκτός των άλλων αποφαίνεται ότι το εν λόγω υγειονομικό αεροσκάφος δύναται να χρησιμοποιείται : «μόνο υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση των οδηγιών και εντολών του ΕΚΑΒ» (Προς τι λοιπόν οι απρόκλητες επιθέσεις κατά του Κ.Υ. Πάρου και εμένα προσωπικά;)

β. Το υπ' αριθ. πρωτ: 407/11.10.2007 έγγραφο του Κ.Υ. Πάρου (με υπογραφή κ. Γ. Τζανίδη – Επιστημονικού Διευθυντή). Αναφέρεται στην ανωτέρω απόφαση του ΝΣΚ.

γ. Το υπ' αριθ. πρωτ: Υ4δ/Γ.Π. οικ. 80100/27.7.2005 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας. Αναφέρεται στην ανωτέρω απόφαση του ΝΣΚ.

δ. Το υπ' αριθ. πρωτ: 204/4.4.2008 αποκαλυπτικό έγγραφο του πρώην Επιστημονικού Διευθυντή του Κ.Υ. Πάρου, κ. Δ. ΞΑΝΘΗ. Αναφέρεται σε προβλήματα και αδυναμίες σχετικά με το εν λόγω αεροπλάνο, που επιβάλλεται να διερευνηθεί η έως σήμερα επίλυση – αντιμετώπισή τους ή όχι.

ε. Το υπ' αριθ. πρωτ: 115/3.3.2008 υπόμνημα ιατρών του Κ.Υ. Πάρου σχετικά με τις διακομιδές

στ. Το έντυπο του «Βελέντζειου Ιδρύματος», με τίτλο : «ΕΝΤΟΛΗ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗΣ – ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ», το περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να τύχει σοβαρής νομοτεχνικής επεξεργασίας εκ μέρους των αρμόδιων νομικών υπηρεσιών, αφού σ' αυτό μνημονεύεται και ο εκάστοτε ιατρός και συνοδός του Κ.Υ. Πάρου, το δε κείμενο της εν λόγω δήλωσης, απαλλάσσει κάθε ευθύνης και αξίωσης τους αρμόδιους του αεροσκάφους ακόμα και εκ μέρους του ιπτάμενου ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού.

ζ. Το ήδη σχεδιασμένο από το παρελθόν, έντυπο «Ενεργοποίησης κρατικού αερολιμένα Πάρου», που φέρεται ως έγγραφο του Κ.Υ. Πάρου, ενώ θα πρέπει σύμφωνα και με την απόφ: 150/2005 του ΝΣΚ να είναι έντυπο για ενέργεια εκ μέρους του ΕΚΑΒ και μόνο.

Κύριε Διοικητά,

Επειδή από πλευράς μου (όπως θα έχετε διαπιστώσει και από το περιεχόμενο της από Απρίλιο 2011 αναφοράς μου για τα φλέγοντα θέματα του Κ.Υ. Πάρου), δεν είμαι διατεθειμένος σε υποχωρήσεις στα θέματα τήρησης της νομιμότητας, διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και κατά νόμο προστασίας των ασθενών, προειδοποιώ ότι θα υπερασπισθώ σε κάθε περίπτωση το κύρος της υπηρεσίας και τους εργαζόμενους σ' αυτήν, χωρίς να ανεχθώ οποιαδήποτε πλέον έμμεση ή άμεση προσβολή της προσωπικότητάς μου ως εργαζόμενος, Έλληνας πολίτης και επιστήμονας.

Επίσης θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση, ότι με αφήνουν αδιάφορο οι όποιες αντιπαλότητες ιδιωτικών ή άλλων συμφερόντων και οι σκοπιμότητες (πολιτικές, προσωπικές, κλπ) των οποιονδήποτε, αφού πάντα κινούμε με βάση τον νόμο και την διάφανη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναμένουμε ενέργειες και οδηγίες σας επί των ανωτέρω, όπως ο νόμος ορίζει, γνωστοποιώντας σας ότι προς απάντηση των δημοσιευμάτων και αποσαφήνιση των θέσεών μου, απέναντι στις προφανώς σκόπιμες διαστρεβλώσεις, θα δημοσιοποιήσω το παρόν, όπως έχει συμφωνηθεί.

Συνημμένα

Τα ανωτέρω (α) έως (ζ)

Ο Επιστημονικός Δ/ντής του Κ.Υ. Πάρου

Ανδρόνε Γκάμπριελ

Καρδιολόγος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos