Πάρος: Αισθητική αναβάθμιση αλλά και «δυσφορία» καταστηματαρχών έφερε η πεζοδρόμηση της παραλίας στην Παροικία

08 Ιουνίου 2024 13:09

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού της Παροικίας, με την απαγόρευση της διέλευσης τροχοφόρων σε αυτήν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, συνέβαλε στην βελτίωση της εικόνας της περιοχής.

Από την ημέρα που ίσχυσε το μέτρο, η εμβληματική παραλία της πρωτεύουσας της Πάρου, αναβάθμισε την αισθητική της όψη και απαλλάχθηκε για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και της νύχτας από ενοχλητικούς θορύβους αφήνοντας να αναδειχτεί η ομορφιά της. Η απόδοσή της στους πεζούς, για ήπιες δραστηριότητες όπως ήσυχες βόλτες ή εστίαση σε ήρεμο περιβάλλον, την κατέστησαν ένα από τα ειδυλλιακότερα σημεία της Παροικίας για ντόπιους και τουρίστες.

paralia paroikias 10

Ωστόσο, το ζήτημα έχει δύο όψεις καθώς φαίνεται. Σε ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκε από το psts.gr, ακούστηκε η φωνή των καταστηματαρχών της περιοχής, οι οποίοι από ότι φάνηκε, και σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους, δεν θεωρούν ότι ευνοήθηκαν από το μέτρο.

Αρκετοί επιχειρηματίες, είδαν καθώς είπαν τα έσοδά τους να μειώνονται όταν η παραλία αποκλείστηκε για τα τροχοφόρα. Ο τζίρος μίκρυνε, οι πελάτες λιγόστεψαν και τελικά, δεν σημειώθηκε καμία καλυτέρευση στα οικονομικά τους με την εφαρμογή του μέτρου. Από την άλλη πλευρά υπήρξαν καταστηματάρχες οι οποίοι είπαν ότι η κλειστή παραλία δεν επέδρασε στην απόδοση των εσόδων τους.
Αντίστοιχη πτώση στα έσοδά τους δηλώνουν και επαγγελματίες του παραδοσιακού οικισμού της Παροικίας.

Βεβαίως, η κάμψη στα έσοδα των καταστηματαρχών της παραλίας και του παραδοσιακού οικισμού, ίσως οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Η «έκρηξη» επισκεπτών και συνεπώς η εκτίναξη των εσόδων στο νησί μέσα στο μήνα Μάιο, οφειλόταν και στο Πάσχα, όταν δηλαδή μαζικά την Πάρο επισκέφθηκε μεγάλος αριθμός κόσμου στις αρχές του μήνα. Επομένως, πιθανώς η σημερινή μείωση, να οφείλεται και στο εύλογο γεγονός ότι ακολούθησε κατά αναμενόμενο τρόπο κάμψη μετά την άνοδο, λόγω της περιόδου που διανύουμε.

Η τρέχουσα περίοδος, δεν είναι εποχή high season, και η έναρξη του εν λόγω μέτρου πεζοδρόμησης συνέπεσε χρονικά με αυτήν. Για να μπορέσει κανείς να καταλήξει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένει την «πρόβα τζενεράλε» του καλοκαιριού που αποτελεί παραδοσιακά για το νησί το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος. Τότε θα μπορέσει κανείς ίσως να μετρήσει εγκυρότερα «απώλειες» και «κέρδη» από την πεζοδρόμηση…

paralia paroikias 12

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos