Άυπνες οι Καμάρες από τις..."αθόρυβες" ανεμογεννήτριες

08 Σεπτεμβρίου 2011 01:19

Ένα αδιάλλειπτο οχληρό βουητό απλώνεται νυχθημερόν πλέον, χωρίς παύση σ΄ ολόκληρο τον οικισμό των Καμαρών εντείνοντας

την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι είναι πλέον ανάστατοι από την ξαφνική "εισβολή" της ηχορύπανσης που προκάλεσε η εκεί λειτουργία των ανεμογεννητριών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  ξεκίνησε και η λειτουργία και των τεσσάρων ανεμογεννητριών, κάνοντας πλέον δραματικότερο το πρόβλημα της διατάραξης της καθημερινής ζωής των κατοίκων εμποδίζοντας ακόμα και τις πιο βασικές βιολογικές ανάγκες τους όπως ο ύπνος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από την περιοχή, το πρόβλημα της ηχητικής όχλησης που φθάνει στα όρια της σοβαρής δυσανεξίας, οξύνεται κατά τις νυχτερινές ώρες, ιδίως όταν επικρατούν συνθήκες σχετικής άπνοιας. Σε μια επιτόπια νυχτερινή ηχητική καταγραφή του parianostypos.gr κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες (2:20 π.μ), σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την εγγύτερη προς το σημείο καταγραφής λειτουργούσα ανεμογεννήτρια, με βορειοανατολική κατεύθυνση ανέμου ταχύτητας 16 χιλιομέτρων/ώρα (3 μποφώρ) και υγρασία 69%, ο θόρυβος ήταν βαρύτατος και εντόνως ενοχλητικός.
Γεγονός είναι πάντως ότι εξαιτίας της κίνησης των ανεμογεννητριών αναλόγως προς τον άνεμο που κάθε φορά πνέει, αλλά και λόγω της επίδρασης του ανάγλυφου και της εδαφοκάλυψης της περιοχής ως προς την αντανάκλαση του ήχου που αυτές παράγουν, ούτε η ένταση αλλά ούτε δυστυχώς και η διάδοση του θορύβου μπορεί να προβλεφθεί. Πρόκειται επομένως για μια συνεχή, ακατάπαυστη ηχορύπανση με μεγάλη έκταση δράσης και απροσδιόριστες τοπικές εστίες έντασης.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα του parianostypos.gr, δεν αφορά μόνο τις Καμάρες, την περιοχή δηλαδή από όπου ξεκίνησε πριν ελάχιστες μέρες η λειτουργία ανεμογεννητριών στην Πάρο. Αφορά χωρίς καμία αμφιβολία ολόκληρο το νησί καθώς έχει ήδη προγραμματιστεί η λειτουργία περισσότερων, μεγαλύτερων και τριπλάσιας ισχύος ανεμογεννητριών και σε άλλες εκτεταμένες περιοχές του νησιού. Οι Καμάρες μας δίνουν ίσως μια "ελαφριά" πρόγευση του τι πρόκειται να συμβεί στην Πάρο όταν υλοποιηθεί τελικά το σχέδιο εγκατάστασης και των υπόλοιπων ανεμογεννητριών.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6/9, το πρόβλημα της τεταμένης όχλησης που ενέσκυψε στις Καμάρες αναφέρθηκε από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.Ροκονίδα ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κοντός απάντησε ότι ήδη έχει αποφασισθεί  η σύγκληση ενός μονοθεματικού Δημοτικού Συμβουλίου με αντικείμενο τις ανανεώσμιες πηγές ενέργειας στην Πάρο.
Γιατί είναι βέβαιο ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες και τις πρώτες δυσοίωνες διαπιστώσεις από την έναρξη της λειτουργίας τους στις Καμάρες. Είναι ευρύτερο και αφορά επίσης την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο νησί ακόμα και μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Αγκαιριάς.

Εφόσον τα σχέδια αυτά πραγματοποιηθούν, είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι το νησί θα καταστεί μια βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας με δραματικές συνέπειες για το τουριστικό και οικονομικό του αύριο. Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας στο βωμό μιας ενδεχόμενης επιχειρηματικής ενεργειακής αξιοποίησής του, θα επιφέρει μια ευθέως ανάλογη πτώση στην ήδη πληγείσα από την οικονομική κρίση τουριστική κίνηση, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόδραστα σε βαθύτερη οικονομική κάμψη στο άμεσο μέλλον.
Η οικονομική ευημερία της Πάρου και κατ΄επέκταση των κατοίκων της τα τελευταία τριάντα χρόνια, εδράσθηκε στην τουριστική ανάπτυξη που προήλθε από τις πανθομολογουμένως εξαιρετικές φυσικές ομορφιές του τόπου μας. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του παριανού λαού, η υλική πλησμονή, η άνοδος των τιμών των ακινήτων, βασίστηκαν στο γεγονός ότι η Πάρος έγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός χάρη κυρίως στο ήρεμο φυσικό κάλλος των μαγευτικών τοπίων της.

Αν τελικά οδηγούμαστε αναπόδραστα στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της Πάρου, τότε κατευθυνόμαστε με βεβαιότητα προς τον οικονομικό μαρασμό του νησιού και των κατοίκων του. Οι "φιλικές" προς το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν σήμερα μια ανοιχτή πρόκληση που κρούει ανησυχητικά τις θύρες του τόπου μας.
Κατά πόσο τελικά "επελαύνουν" με φιλικές διαθέσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας;

Δεν μπορεί κανείς βέβαια να απορρίψει συλλήβδην τη νέα περιβαλλοντική τεχνολογία. Είναι όμως απολύτως αναγκαίο οι χωροθετήσεις και οι διαδικασίες εφαρμογής της να λαμβάνουν πρωτίστως υπόψιν τον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που άλλωστε ορίζεται ρητώς και στους ισχύοντες νόμους της ελληνικής πολιτείας.
Γιατί εν τέλει και βάσει της νομοθεσίας οι τοπικές κοινωνίες διατηρούν το αναφαίρετο δικαίωμα συμμετοχής στην τελική λήψη αποφάσεων για τον τόπο τους και για το μέλλον τους.
Ένα μέλλον προκλητικό που θέτει σήμερα πιεστικά για ολόκληρη την Πάρο το ερώτημα: Μετά τις Καμάρες τι μέλλει γενέσθαι για το νησί μας;

Κλείνοντας σας καλούμε να δείτε το video προς επίρρωση των γραφέντων μας.

Λόφος Ανεφανή - Ανεμογεννήτριες  Καμάρες, Πάρος 07-09-11.  Πατήστε εδώ    {plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos