Διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Εθελοντισμός & 3η Ηλικία»

03 Οκτωβρίου 2011 16:54

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων το Διοικητικό Συμβούλιο του Οίκου Ευγηρίας Ποιμαντικής Μερίμνης «Παναγία Εκατονταπυλιανή»

Πάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας έλαβε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Εθελοντισμός & 3η Ηλικία», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γηροκομείο. Αφορμή για την διοργάνωση αυτή ήταν η παγκόσμια ημέρα ανθρώπων της τρίτης ηλικίας (1η Οκτωβρίου) σε συνδυασμό με τον εορτασμό τού πανευρωπαϊκού έτους (2011) για τον εθελοντισμό.

Η έναρξη της ημερίδας έγινε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας και Πρόεδρο τόσο τού Διοικητικού, όσο καί της οργανωτικής επιτροπής κ. Καλλίνικο ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Προηγήθηκε η τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης. Επίσης, αναγνώστηκαν μηνύματα του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γεωργίου Παπαμανώλη και του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεωργίου Πουσσαίου.

Πρώτη εκ των ομιλητών ανέβηκε στο βήμα η κα Χριστίνα Βάγια, καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας, αναπτύσσοντας το θέμα «Εθελοντισμός και η συμβολή των γυναικών στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας». Ακολούθησε ο κ. Παναγιώτης Δραγάτης, κοινωνικός λειτουργός, με θέμα «Η συμβολή των εθελοντών στην ενδυνάμωση και στήριξη των Ηλικιωμένων».

Λαμβάνοντας το λόγο η κα. Ελένη Στρατηγάκη, επισκέπτρια υγείας, ανέφερε για το πώς θα ήθελε ως ηλικιωμένη που είναι να της συμπεριφέρονται τα άτομα που θα αναλάμβαναν την περίθαλψή της εάν ήταν τρόφιμος του Γηροκομείου, ενώ η κα. Στέλλα Παντελίδου, κλινική ψυχολόγος ανέπτυξε το θέμα «Ψυχική υγεία και 3η ηλικία – ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης και του εθελοντισμού».

Ακολούθησε ολιγόλεπτο διάλλειμα στη διάρκεια του οποίου ομιλητές και ακροατήριο ήρθαν σε επαφή ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες.

Εν συνεχεία μίλησε η κα Δέσποινα Πώλου, συνταξιούχος νοσηλεύτρια και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, η οποία αναφέρθηκε στην νοσηλευτική προσέγγιση της 3ης ηλικίας. Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ρουσάκης, ιατρός – αναισθησιολόγος, που ανέπτυξε το θέμα «Ιατρικά προβλήματα της 3ης ηλικίας και αντιμετώπισή τους».

Τη συζήτηση που ακολούθησε διηύθυνε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος και προήδρευσε της ημερίδας, ενώ την σύνταξη των συμπερασμάτων – πορισμάτων από τις εισηγήσεις επιμελήθηκε η κα. Μαρία Αρκουλή – Βαρριά, καθηγήτρια Θεολογίας και Φιλοσοφίας, τα οποία και ανέγνωσε.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του τόπου, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας καθώς και μέλη των οικογενειών των Διαβιούντων Γερόντων του Γηροκομείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μονάδας ευχαριστεί εκ βαθέων τους ομιλητές και συμμετέχοντες στην ημερίδα καθώς και όλους όσους βοήθησαν ηθικά ή υλικά στην πραγματοποίησή της, ελπίζει δε ότι οι θέσεις που διατυπώθηκαν θα αξιολογηθούν και όσες κριθούν εφαρμόσιμες, θα αξιοποιηθούν με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Διαβιούντες Γέροντες του Γηροκομείου.              {plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos