Ψήφισμα για την προβληματική λειτουργία του Κτηματολογίου Πάρου Κύριο

Ορθή Επανάληψη του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου για την προβληματική λειτουργία του Κτηματολογίου Πάρου.

Ψήφισμα για την προβληματική λειτουργία του Κτηματολογίου Πάρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, στην συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου 2024, αποφάσισε ομόφωνα την κατάρτιση ψηφίσματος για την αντιμετώπιση της προβληματικής λειτουργίας του Κτηματολογίου Πάρου.

Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης με αριθμό 168/2024, σας διαβιβάζουμε το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΟΥ

«Τον ∆εκέµβριο 2023 το άµισθο Υποθηκοφυλακείο Πάρου, που εξυπηρετούσε µε ελλείψεις & µεγάλη προσπάθεια 3 προσώπων τις ανάγκες της Πάρου & Αντιπάρου ως προς τις ιδιαίτερα αυξηµένες µεταγραφές δικαιοπραξιών & συναφών πράξεων, υπήχθη στο φορέα ΝΠ∆∆ «Ελληνικό Κτηµατολόγιο» ως «Υποκατάστηµα Πάρου».

Από της υπαγωγής οι πάντες πλην των υπευθύνων αντιλήφθηκαν την προχειρότητα, την έλλειψη οργάνωσης & την αδυναµία εξυπηρέτησης των σκοπών του Κτηµατολογίου: Ο χώρος διατηρήθηκε ανεπαρκής ακόµη & για τη φύλαξη των συµβολαίων & βιβλίων (παρά τη δυνατότητα επέκτασης σε όµορο δωµάτιο), η ανάπτυξη των συσκευών ψηφιοποίησης απέβη αδύνατη (τα µηχανήµατα παραµένουν σε κλειστές συσκευασίες πίσω από την είσοδο), αναλώσιµα δεν χορηγούνται, ενώ εστάλη ως υπεύθυνη Κτηµατολόγος µία εγκυµονούσα µε προγραµµατισµένη 12µηνη άδεια την οποία έλαβε & αποχώρησε µετά από δίµηνο, αφήνοντας µία υπάλληλο να δέχεται τις συνεχείς διαµαρτυρίες των συναλλασσόµενων. Υπό τις πιέσεις του ∆ικηγορικού Συλλόγου Σύρου διορίστηκε ως αναπληρώτρια της απελθούσας κτηµατολόγου η κτηµατολόγος Νάξου, η οποία όµως, έχουσα διαµονή & κύρια αρµοδιότητα στη Νάξο & τύποις στην Πάρο, έχει ελάχιστη δυνατότητα ελέγχου νοµιµότητας & έγκρισης των ήδη σωρευµένων συµβολαίων Πάρου-Αντιπάρου. Πιστοπ/κά καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων & αντίγραφα συµβολαίων έχουν αόριστο-άγνωστο χρόνο χορήγησης, η δε υπάλληλος που κρατά τυπικώς ανοιχτό το γραφείο αναµένεται να εξαντλήσει τις ανθρώπινες αντοχές.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το κτηµατολ/κό γραφείο Πάρου υπολειτουργεί καθ’ όλες τις εργασίες του πλην των εισπράξεων. Οι συναλλασσόµενοι προκαταβάλουν µεν τα έξοδα, αλλά τα προς έγκριση συµβόλαια συσσωρεύονται. Είναι βέβαιο ότι ακόµη και αν επανέλθει την άνοιξη 2025 η κτηµατολόγος Πάρου στη θέση της, ο όγκος των ανέλεγκτων συµβολαίων δεν θα είναι αντιµετωπίσιµος. Εργασίες ψηφιοποίησης στον ίδιο χώρο αποκλείονται. Η καταστατική υποχρέωση του ΝΠ∆∆ «Ελληνικό Κτηµατολόγιο» για “δηµοσιότητα & διαθεσιµότητα των χωρικών & νοµικών δεδοµένων ακίνητης ιδιοκτησίας & διασφάλιση της δηµόσιας πίστης & ασφάλειας των συναλλαγών, σε σχέση µε τα δεδοµένα αυτά, σκοπός που επιτυγχάνεται µε την καταχώριση νοµικών & τεχνικών πληροφοριών, για τον ακριβή καθορισµό θέσης & ορίων των ακινήτων & τη δηµοσιότητα των εγγραπτέων δικαιωµάτων & βαρών µέσω της σύνταξης, τήρησης, ενηµέρωσης & λειτουργίας του Εθνικού Κτηµατολογίου” δεν εξυπηρετείται καθώς στην Πάρο & Αντίπαρο δείχνει ανέφικτος ή αδιάφορος.

Κατόπιν αυτών ερωτάται:

α) για ποιον λόγο το ΝΠ∆∆ «Ελληνικό Κτηµατολόγιο», ενώ γνώριζε τις µεγάλες ανάγκες του γραφείου Πάρου, δεν φροντίζει για την έγκαιρη στελέχωσή του µε Κτηµατολόγο & τουλάχιστον τρεις (3) επιπλέον υπαλλήλους;

β) γιατί δεν εξασφαλίζει επαρκή χώρο για τη λειτουργία µιας στρατηγικής υπηρεσίας αλλά αρκείται σε χώρο ανεπαρκή ακόµη & για την αποθήκευση των συµβολαίων;

γ) γιατί διατηρεί συσκευές απαραίτητες για τη λειτουργία του κτηµατολογίου εντός των συσκευασιών τους & δεν προµηθεύει ούτε αναλώσιµα;

Οι κτηµατολογικές δαπάνες των συναλλασσόµενων, ο καταβαλλόµενος ΕΝΦΙΑ & ιδίως οι αξίες των ακινήτων στα νησιά µας δεν δικαιολογούν καµία παράλειψη & καµία αβελτηρία στην οργάνωση & λειτουργία σύγχρονου & ασφαλούς κτηµατολογικού γραφείου.

Εν όψει αυτών ζητάµε πλήρη εξήγηση για τα ανυπέρβλητα εµπόδια ή την κατάσταση ανάγκης που προκάλεσε & διατηρεί την παραπάνω κατάσταση ανασφάλειας δικαίου & συναλλαγών».

Ο ∆ήµαρχος Πάρου

Κωνσταντίνος Ν. Μπιζάς

Οι συνυπογράφοντες

1. Σύλλογος Μηχανικών Πάρου – Αντιπάρου

2. Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Πάρου Αντιπάρου

3. Ένωση Ξενοδόχων Πάρου - Αντιπάρου

4. Βελέντζειο Ίδρυμα Πρόνοιας και Μορφώσεως Πάρου

5. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμπελάς» Πάρου

6. Πολιτιστικός Σύλλογος Άσπρου Χωριού «ΑΤΛΑΝΤΙΣ»

7. Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρόμου «Σκόπας ο Πάριος»

8. Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου

9. Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Νάουσας Πάρου

Στους συνυπογράφοντας συμπεριλαμβάνεται και ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Πάρου Αντιπάρου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos