Πάρος: Το νέο αεροδρόμιο εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται Κύριο

09 Αυγούστου 2024 14:35

Ο νέος τερματικός αεροσταθμός θα είναι κατά 17 φορές μεγαλύτερος από τον σημερινό.

Έργα ανάπτυξης νέων υποδομών είναι σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο Πάρου, εποπτεύονται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τον αερολιμένα επισκέφθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ, Γιώργος Σαουνάτσος, ο οποίος είχε συναντήσεις με το προσωπικό, υπό την αερολιμενάρχη Στέλλα Σαρρή, τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Μπιζά και τον διευθυντή έργου της Intrakat για το νέο αεροδρόμιο Αλέξανδρο Καιρίδη.

Ειδικότερα, τα εκτελούμενα έργα, προϋπολογισμού άνω των 41 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν:

Νέο κτήριο αεροσταθμού 12.500 τ.μ. και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
Νέο πύργο ελέγχου.
Νέο πυροσβεστικό σταθμό.
Αμφίπλευρη επέκταση του διαδρόμου, ώστε να αποκτήσει συνολικό επιχειρησιακό μήκος 1.800μ., καθώς και νέα φωτοσήμανση.
Αμφίπλευρη επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, κατά 4 επιπλέον θέσεις για τζετ αεροπλάνα, με παράλληλες εργασίες φωτισμού – φωτοσήμανσης.
Νέους χώρους στάθμευσης αυτοκίνητων 550 θέσεων, πλέον ειδικών θέσεων για λεωφορεία, ΑΜΕΑ και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Σύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού με 3βάθμια επεξεργασία λυμάτων.
Μονάδα διαχωριστή υδρογονανθράκων για έλεγχο απορροών προς τους παρακείμενους ευαίσθητους αποδέκτες.
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 100 Κwp με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και διασύνδεση του συστήματος στο δίκτυο του διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Paros aerodromio maketa2

Ο διοικητής της ΥΠΑ, Γιώργος Σαουνάτσος, σημείωσε σχετικά: «Ο λειτουργικός και σύγχρονος σχεδιασμός του τερματικού σταθμού εγγυάται ότι η Πάρος θα πρωταγωνιστεί στις τουριστικές αφίξεις μέσω του αεροδρομίου και το επιβατικό κοινό θα απολαμβάνει την ταξιδιωτική εμπειρία μέσα από υψηλού επιπέδου υποδομές.

Με το πέρας των έργων ο νέος τερματικός αεροσταθμός θα είναι κατά 17 φορές μεγαλύτερος από τον σημερινό, ο οποίος είναι επιφάνειας 745 τ.μ. Η σταδιακή παράδοση του νέου αεροσταθμού στην ΥΠΑ προβλέπεται να ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

Παράλληλα, η επέκταση του διαδρόμου από τα 1.400μ στα 1.800μ θα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται πτήσεις με μεγαλύτερα αεροσκάφη, συνοδευόμενη από την αύξηση του αριθμού θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Αυτή η μεγάλου μεγέθους ανάπτυξη του αεροδρομίου εξελίσσεται δίχως να επηρεάζεται το πτητικό έργο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2023 στο αεροδρόμιο Πάρου διακινήθηκαν 331.852 επιβάτες, και πραγματοποιήθηκαν 6.781 κινήσεις αεροσκαφών.

Με τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία, το 2024 καταγράφεται αύξηση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 12%.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos