Επιστολή - Ενημέρωση της Προέδρου της Ενιαίας Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Πάρου, κας Ιφιγένειας Χατζηγεωργίου, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς

09 Σεπτεμβρίου 2024 13:05

Σε δυο μέρες αρχίζει επίσημα η έναρξη των σχολείων σε όλη τη χώρα με τον καθιερωμένο αγιασμό. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα τα ερωτήματα που μας απασχολούν είναι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι;

Υπάρχει επάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού, τα σχολεία έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, από άποψη υποδομών να υποδεχτούν τους μαθητές τους, παλιούς και νέους;

Από άποψη ετοιμότητας, σε συνεργασία με το τμήμα καθαριότητας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έγιναν εργασίες καθαριότητας, απολυμάνσεις κι απεντομώσεις σε όλα τα σχολεία. Επίσης, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έγιναν ελαιοχρωματισμοί στο ΕΠΑ.Λ. ΠΑΡΟΥ (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), στα Δημοτικά σχολεία Αρχιλόχου και Νάουσας κι είναι σε εξέλιξη άλλες εργασίες βελτιώσεων (πχ υδραυλικά σε κάποια σχολεία).

Είναι γεγονός ότιαρκετά από τασχολικά κτήρια εμφανίζουνπροβλήματα, όπως έλλειψη χώρων,αιθουσών, ανεπαρκείς τουαλέτες, κ.α.. που δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Πέρα από τα παραπάνω έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το νέο καθεστώς που δημιουργήθηκε μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες είχαν τη δυνατότητα λόγω των τακτικών κι έκτακτων επιχορηγήσεων να λύνουν πολλά από τα παραπάνω προβλήματα.
Τις δύο επιτροπές διαδέχτηκε η Ενιαία Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (167/2024) με γνωμοδοτικό μόνο χαρακτήρα ενώ όλες οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη Δημοτική Επιτροπή, όπως η σύσταση της πάγιας προκαταβολής, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή να αποδίδεται το ποσό των 500 ευρώ στους διευθυντές των σχολείων για έκτακτες ανάγκες.

Με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής συστάθηκε πάγια προκαταβολή με υπόλογους τους διευθυντές/ προϊστάμενους των 26 σχολικών μονάδων του νησιού μας και το Δημοτικό Συμβούλιο στη τελευταία του συνεδρίαση (27/08/2024) γνωμοδότησε θετικά.

Με στόχο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ως δημοτική αρχή τη νέα κατάσταση έχουμε συγκαλέσει συνάντηση των διευθυντών/προϊσταμένων των 26 σχολικών μονάδων της Πάρου (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων), τη Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024, στις 12.00 στο ΓΕ.Λ. ΠΑΡΟΥ.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Δ.Ε.Θ., είναι και το Νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών.
Αυτό σημαίνει ότι ως δημοτική αρχή θα πρέπει σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πάρου να παρακολουθούμε την εφαρμογή του μέτρου αυτού και να ανταποκριθούμε άμεσα κι αποτελεσματικά για να βελτιώσουμε τα προβλήματα στα σχολεία μας όπως ελαιοχρωματισμοί, τουαλέτες κι αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου).

Τέλος, σε σχέση με τα υπόλοιπα ζητήματα που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή την επάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού, την έγκριση ολιγομελών τμημάτων/τομέων στο ΕΠΑ.Λ, τη λειτουργία του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., τα παρακολουθούμε στενά, είμαστε από την πρώτη στιγμή σε επαφή με τους Διευθυντές των σχολείων, υπηρεσιακούς κι άλλους φορείς προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις, έχοντας απόλυτη επίγνωση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων μας, κυρίως όμως νιώθοντας ευθύνη απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού μας, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

Ευχόμαστε Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε μαθητές, μαθήτριες κι εκπαιδευτικούς.

Η Πρόεδρος της Ενιαίας Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Πάρου

Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos