Ελεύθερο βήμα στον Αρχίλοχο

30 Ιανουαρίου 2012 17:34

Το Δ. Σ. του «Αρχίλοχου» αποφάσισε την επαναλειτουργία του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ, θεσμού που πρόσφερε

πολλά στη δημοκρατική εξέλιξη της Πάρου. Πρώτα θέματα για το Βήμα είναι οι δραστηριότητες των Συλλόγων Γυναικών Πάρου και Αντιπάρου και δεύτερο η εικόνα της πρωτοβάθμιας παραγωγής στα νησιά μας.

Πρώτη εκδήλωση: Οι Γυναίκες της Πάρου

Το Ελεύθερο Βήμα του «Αρχίλοχου» θα λειτουργήσει με την συνάντηση του Συλλόγου Γυναικών στις 29 Φεβρουαρίου ώρα 6, στην αίθουσα του Συλλόγου. Συντονιστής του Βήματος θα είναι ο Χρίστος Γεωργούσης. Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να γίνει γνωστή στο κοινό της Πάρου η δράση των Γυναικών, η συλλογιστική και οι προοπτικές της δράσης αυτής. Σκοπός επίσης είναι αναπτυχθούν ζητήματα και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τους δεσμούς συνοχής στο νησί. Θα επαναλάβουμε ότι ενδιαφέρει η δική τους άποψη για τα τρέχοντα όλα του νησιού, η δική τους οπτική γωνία για τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή. Η Γυναίκα-δημιουργός της ζωής, όχι μόνο την γαλούχησε και τη δυνάμωσε, αλλά και τη στήριξε στα δύσκολα χρόνια και πάλι αναλαμβάνει βαρύ φορτίο ευθύνης στους καιρούς που περνούμε. Θα αναζητήσουμε στη συνάντηση τα κοινά σημεία των Συλλόγων, το νήμα της ιστορίας τους, την ευφορία της δράσης τους, τα σχέδιά τους. Θα γνωριστούμε καλύτερα και θα ξετυλίξουμε αποδοτικότερα τη συλλογική ζωή του νησιού.

Δεύτερη εκδήλωση: Πρωτοβάθμια παραγωγή στην Πάρο

Ως δεύτερη εκδήλωση του Ελεύθερου Βήματος (ορίστηκε για την Κυριακή 11 Μαρτίου ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα του «Αρχίλοχου») έχει επιλεγεί από τον «Αρχίλοχο» η περιγραφή της σημερινής κατάστασης της πρωτοβάθμιας παραγωγής στην Πάρο. Κυρίως θα επιμείνουμε στην γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς η αλιεία θα συζητηθεί σε ευρύτερο κύκλο, ως ένα μικρό Παμπαριανό συνέδριο που θα οργανωθεί από το Δήμο, τον «Αρχίλοχο» και τους ενδιαφερόμενους. Οι καιροί μας στρέφουν ξανά προς τη γη και τις δυνατότητες που αφήσαμε ανεκμετάλλευτες, ενώ αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν σε όλη τη χώρα. Για τις ανάγκες του Βήματος θα κληθούν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση στο νησί και θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα, απ' τα οποία μερικά είναι: α) Ποια είναι η κατάσταση στην πρωτοβάθμια παραγωγή σήμερα στην Πάρο. β) Υπάρχει μέλλον για τη γεωργία και την κτηνοτροφία; γ) Η ζήτηση των Παριανών προϊόντων ενθαρρύνει την παραγωγή και τη στροφή των νέων σε ανάλογες επιχειρηματικότητες; δ) Ποιες νέες δυνατότητες μπορεί να εξελιχθούν και να αποδώσουν (μελισσοτροφία, πτηνοτροφία, σαλιγκαροτροφία, καλλιέργεια αρωματικών φυτών).

Η πρώτη συνάντηση θα φωτίσει κάπως τα πράγματα στα οποία δεν δώσαμε προσοχή στραμμένοι ολοκληρωτικά στον τουρισμό και τώρα πιέζουν να τα επαναπροσεγγίσουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Παριανή Γνώμη» κάποτε είχε μόνιμη στήλη για τα αγροτικά θέματα τα οποία ποτέ στη συνέχεια δεν προσεγγίστηκαν με την συνέχεια και τη σοβαρότητα που έπρεπε. Θυμίζουμε για μια ακόμα φορά το τριήμερο Συνέδριο για την αλιεία που έγινε στην Πάρο το 1983 με τη συμμετοχή ψαράδων απ' όλες τις Κυκλάδες.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos