Αίτημα εξεύρεσης λύσης για τον περιορισμό της ταυτόχρονης άφιξης πλοίων και ταχύπλοων στο κεντρικό Λιμάνι της Παροικίας Πάρου Κύριο

16 Σεπτεμβρίου 2024 13:30

Με την παρούσα επιστολή μου,θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή,σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο λιμάνι της Πάρου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από την ταυτόχρονη άφιξη και αναχώρηση πολλών πλοίων και να σας ζητήσουμε την εξεύρεση λύσης για την επόμενη τουριστική περίοδο, ώστενα υπάρχει αρτιότερος προγραμματισμός, με διασπορά των ακτοπλοϊκών δρομολογίων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου Πάρου,τον Αύγουστοτου2024,στο λιμάνι μας πραγματοποιήθηκαν 847 κατάπλοι Επιβατηγών, Οχηματαγωγών και Ταχύπλοων πλοίων (Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ). Τον συγκεκριμένο μήνα συνολικά διακινήθηκαν,349.240 επιβάτες και 38.068 οχήματα (30.940 Ι.Χ., 2.178 Φορτηγά, 4.937 Δίκυκλα και 13 Λεωφορεία).

Μεταφράζοντας τα νούμερα αυτά σε ημερήσια βάση, κατά μέσο όρο πραγματοποιήθηκαν 30 κατάπλοι πλοίων,διακινώντας περίπου11.500 άτομα, 1000 Ι.Χ., 70 φορτηγά, και160 Δίκυκλα.
Ο κεντρικός λιμένας της Παροικίας Πάρου, παρέχει τη δυνατότητα πρόσδεσης αρκετών ακτοπλοϊκών πλοίων, ωστόσο οι υφιστάμενες χερσαίες υποδομές του νησιού μας, δεν αντέχουν την ταυτόχρονη άφιξη πλοίων, με την παράλληλη αποβίβαση και επιβίβαση εκατοντάδων επισκεπτών και οχημάτων.
Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε, πως μόνο κατά το χρονικό διάστημα από τις 10:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ., στο κεντρικό λιμάνι της Παροικίας, καθημερινά καταφθάνουν 7 πλοίακαι ταχύπλοα τα οποία διακινούν 600 περίπου οχήματα. Παράλληλα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα βαν (transfers) που κινούνται στους δρόμους, τα οποία υπολογίζονται συνολικά περίπου στα 700, τα ταξί, τα λεωφορεία, τα οχήματα τροφοδοσίας, κ.λ.π.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ωρών, όλοι οι δρόμοι πέριξ του κεντρικού λιμένα της Παροικίαςνα είναι μποτιλιαρισμένοι,δημιουργώνταςκυκλοφοριακή συμφόρεση και οι οδηγοί να εγκλωβίζονται στα αυτοκίνητά τους, συμβάλλοντας στο να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων αλλά και στο να αποκομίζουναρνητική εμπειρία οι χιλιάδες επισκέπτες μας.
Η μεγάλη αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και της επιβατικής κίνησης, όπως και η ταυτόχρονη παρουσία εμπορικών πλοίων, ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, ταχυπλόων, ιστιοπλοϊκών και αλιευτικών σκαφών, παράγει μεγάλες προκλήσεις και ενέχει κινδύνους καθώς εγείρεται και ζήτημα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Παροικίας.
Για τους παραπάνω λόγους και επειδή πιστεύουμε ότιη ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιώνκαι κατ’ επέκταση η ασφάλεια των πολιτών, η διασφάλιση της ταυτότητας του τόπου μας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν προτεραιότητα και χρέος όλων μας, σας ζητάμε να κρίνετε την σοβαρότητα της κατάστασης και να συμβάλετε καθοριστικά στην εξεύρεση λύσης, για τον αρτιότερο προγραμματισμό αφίξεων και αναχωρήσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας στο νησί μας.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει σε ανάλογα ζητήματα αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας προς την επίλυση του ανωτέρω ζητήματος.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Πάρου

Κωνσταντίνος Ν. Μπιζάς

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos