Πάρος: Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για Παιδεία – Υγεία

21 Μαρτίου 2012 23:05

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 21/3, έξω από το Κέντρο Υγείας η προγραμματισμένη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για την κατάσταση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας στην Πάρο η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πάρου.

Στο δυναμισμό της εντυπωσιακής αυτής σε μαζικότητα και παλμό συγκέντρωσης που περιελάμβανε τη συμμετοχή πολλών τοπικών φορέων του νησιού, εκπαιδευτικών λειτουργών, γονιών και πολλών συμπολιτών μας, συνέβαλε η συμμετοχή πολλών νέων, κυρίως μαθητών και μαθητριών των σχολείων του νησιού μας οι οποίοι ένωσαν για πρώτη φορά ίσως τόσο μαζικά τις φωνές τους με την ηχηρή κραυγή αγωνίας των κατοίκων της Πάρου για τις σημερινές συνθήκες ανεπάρκειας και τα τεράστια προβλήματα που χαρακτηρίζουν τους τομείς της δημόσιας εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης στο νησί.

Σημειώνεται, ότι η κινητοποίηση αυτή, αποτελεί την τρίτη κατά σειρά δημόσια διαμαρτυρία των πολιτών της Πάρου μετά από τις δύο ήδη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα και πάλι έξω από το Κέντρο Υγείας πριν από περίπου ένα χρόνο, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Αντίθετα, τα χρονίζοντα προβλήματα στην παιδεία και την υγεία φαίνεται να επιδεινώθηκαν από τότε, ώστε σήμερα ένα χρόνο μετά, να είμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση και υπολειτουργία των δημόσιων αυτών θεσμών, γεγονός που όχι μόνο δημιουργεί συνθήκες μιας τραγικής επιδείνωσης της ποιότητας ζωής και ευζωίας των κατοίκων αλλά θέτει πλέον ανησυχητικά και ορατά σε κίνδυνο το ίδιο το αγαθό της ζωής τους.

Με υψωμένα πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα μιας οργισμένης απελπισίας για τις συνθήκες λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας, σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος της Πάρου ενώθηκε με ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας για να βροντοφωνάξει προς πάσα κατεύθυνση τα δίκαια αιτήματά του για αναβάθμιση και βελτίωση των εν λόγων υπηρεσιών και να διακηρύξει την πρόθεσή του να θέσει πλέον ένα τέλος στον εμπαιγμό της πολιτείας απέναντι στα συγκεκριμένα αιτήματα.

Η παιδεία και η υγεία αποτελούν αναμφίβολα ύψιστα κοινωνικά αγαθά και η ισότιμη, δωρεάν, ικανοποιητική και επαρκής παροχή τους από την πολιτεία συνιστά αν μη τι άλλο, στοιχειώδη δημοκρατικό σεβασμό απέναντι σε αναφαίρετα ανθρωπιστικά δικαιώματα δίχως τα οποία η αξία της ζωής όχι μόνο φθίνει τραγικά αλλά τίθεται κυριολεκτικά σε κίνδυνο.

Η πρόσβαση σε ικανοποιητικές υπηρεσίες δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας, δεν αποτελεί όμως απλώς και μόνο εκπλήρωση αναπαλλοτρίωτων στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποτελεί ίσως - και αυτό είναι το πιο σημαντικό - το πιο ευαίσθητο κριτήριο της επαρκούς λειτουργίας δύο εκ των σπουδαιότερων δημόσιων θεσμών μιας πολιτείας που αξιώνει να χαρακτηρίζεται ως δημοκρατική καθώς αποτελούν τους θεμέλιους λίθους του σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών αλλά μεταξύ πολιτών και κράτους.

Το γεγονός αυτό, καθιστά ακόμα επιτακτικότερη την ανάγκη επίλυσης αυτών των ζητημάτων, η προβληματική λειτουργία των οποίων συνδέεται ευθύβολα με σοβαρό έλλειμμα και δυσλειτουργίες στην ίδια τη δημοκρατική ποιότητα της ζωής μας.

Γι΄αυτό ίσως η σημαντική αυτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ως ελεύθερη έκφραση της δυναμικής βούλησης του παριανού λαού για τη βελτίωση των συνθηκών στα δύο υπέρτατα αγαθά της ανθρώπινης ζωής, ήταν πάνω από όλα μια συμμετοχική δημοκρατική πράξη που δεν προάσπιζε μόνο κοινωνικά αγαθά αλλά το δημοκρατικό συλλογικό μας βίο.

Μετά την ολοκλήρωση της Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας, ακολούθησε πορεία από το Κέντρο Υγείας έως τη Δ.Ο.Υ. Πάρου όπου και θυροκολλήθηκε ψήφισμα και έπειτα το διαμαρτυρόμενο πλήθος απέκλεισε συμβολικά για λίγα λεπτά την περιφερειακή οδό της Παροικίας ως μια ένδειξη δημόσιας κοινοποίησης των αιτημάτων τους.

Εξάλλου, με απόφαση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου - Αντιπάρου, την ημέρα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, μαύρες μεσίστιες σημαίες θα κυματίζουν στα εμπορικά καταστήματα πλάϊ στις γαλανόλευκες ως ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στο αγώνα του παριανού λαού προς δικαίωση των αιτημάτων του.

Βίντεο από την συγκέντρωση μπορείτε να παρακολουθήσετε πατώντας εδώ
Πρός το παρόν μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο από τα τρία βίντεο που αφορούν την εκδήλωση. Τα υπόλοιπα δυο τις επόμενες ώρες

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos