ΑΝΑΚΕΜ: Βάζει τα «μπάζα» στη θέση τους και στην Αντίπαρο! Κύριο

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. διευρύνει τη δραστηριότητά της και στην Αντίπαρο, με απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Η ΑΝΑΚΕΜ, το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στην Ελλάδακαλύπτει σήμερα, 63 Περιφερειακές Ενότητες και στις 13 Περιφέρειες της χώρας με ένα δίκτυο 220 και πλέον χώρωνεγκαταστάσεων ανακύκλωσης – επεξεργασίας ΑΕΚΚ.

Τι  αλλάζει;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο παραγωγός των μπάζων είναι υποχρεωμένος να κάνει σύμβαση με εγκεκριμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης και οφείλει να παραδώσει τα μπάζα σε συμβεβλημένη,αδειοδοτημένη μονάδα ανακύκλωσης.

Αυτό οφείλουν να το διασφαλίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων.

Στα δημόσια έργα, οι υπηρεσίες ελέγχουν το Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων και τη σύμβαση του αναδόχου με το ΣΣΕΔ, ενώ μετά το πέρας των εργασιών ολοκλήρωσης του έργου ο ανάδοχος υποβάλλει βεβαίωση παραλαβής των ΑΕΚΚ.

Για τα ιδιωτικά έργα, η αρμόδια υπηρεσία εκδίδει άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών, αφού προηγουμένως διασφαλιστεί ότι τα ΑΕΚΚ θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση.

Στις ανακαινίσεις, είναι σημαντικό, στο τέλος των εργασιών,  οι πολίτες να ζητούν από τη συνεργαζόμενη εταιρεία που συλλέγει τα μπάζα, τη βεβαίωση του ΣΣΕΔ για την νόμιμη παραλαβή των ΑΕΚΚ.

{https://www.instagram.com/reel/DAlLmBVIV3G/?utm_source=ig_web_copy_link}

@parianostypos Anakem Αντίπαρος #αντίπεος #νησιά #κυκλάδες #ανακύκλωση ♬ πρωτότυπος ήχος - Psts..gr

Τι γίνονται τα μπάζα;

Μετά από διαλογή και επεξεργασία, τα ΑΕΚΚ (μπάζα) γίνονται προϊόντα όπως άμμος, 3Α, γαρμπίλι κλπ. Τα υλικά αυτά ξαναγυρίζουν στην αγορά, αντικαθιστώντας ύλες που εξορύσσονται, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία.

Πόσο κοστίζει η ανακύκλωση;

Για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ ο νόμος προβλέπει εισφορά, όπως υπάρχει εισφορά ανακύκλωσης της συσκευασίας στην τιμή των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Όμως η ανακύκλωση των μπάζων δεν είναι ακριβή. Επιπλέον, το «κόστος» κάθε υλικού δεν προσδιορίζεται μόνο από την αξία του σε χρήμα, αλλά και από το περιβαλλοντικό, ενεργειακό, και ανθρώπινο κόστος. Ειδικότερα:

- Το κόστος αποκατάστασης των “μπαζωμένων” ρεμάτων και των ζημιών που προκαλούν οι πλημμύρες στους οικισμούς είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.

- Το κόστος από την ρύπανση των υδροφορέων εξαιτίας τυχόν επικινδύνων προσμίξεων στα ΑΕΚΚ είναι ανυπολόγιστο.

- Η ζημία από τις πυρκαγιές οι οποίες μπορεί να προκληθούν από την ανεξέλεγκτη απόθεση ΑΕΚΚ στο περιβάλλον, λόγω των προσμίξεων σε ξύλο, πλαστικό, γυαλί κ.ά, είναι τις περισσότερες φορές βαρύτατη και μη αναστρέψιμη.

Η ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη και απόρριψη των μπάζων στο περιβάλλον απαγορεύεται ρητά.

Η ΑΝΑΚΕΜ βάζει τα μπάζα στη θέση τους.

Με όραμα μια Ελλάδα χωρίς μπάζα, ασφαλή και ανθεκτική απέναντι στην κλιματική αλλαγή, δυνατή στην κυκλική οικονομία και την ποιοτική κατασκευή η ΑΝΑΚΕΜ δε σταματά να αναπτύσσεται και να παραμένει ανοιχτή στην επικοινωνία έχοντας τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις σε Δήμους και άλλους φορείς για τη διαχείριση των μπαζοαπορριμμάτωντους.

Στην ιστοσελίδα anakem.gr μπορείτε να βρείτε τις συνεργαζόμενες μονάδες στην Αντίπαρο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos