Σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων Πάρου - Αντιπάρου "Μαντώ Μαυρογένους"

10 Απριλίου 2012 16:01

Η Συνομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., ήδη από τον Οκτώβριο του 2010 απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (α.π. 1016/13-10-2010)

 εκθέτοντας ασφαλιστικά ζητήματα των επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα. Εδώ και δεκαεννέα μήνες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απέκλεισε τη Συνομοσπονδία από οποιαδήποτε προοπτική διαπραγμάτευσης και οριστικοποίησης προτάσεων.

Η Συνομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων επισημαίνει για μία ακόμη φορά, ότι εάν το νομοσχέδιο «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις» ψηφισθεί όπως ακριβώς κατατέθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, θα αποφέρει καταστροφικές συνέπειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων όλης της χώρας.

Ζητάμε από τους Βουλευτές του Νομού Κυκλάδων έστω και την ύστατη στιγμή να λάβουν υπόψη την πρόταση της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. που έχει καταθέσει εδώ και μία εβδομάδα προς όλους τους βουλευτές.

Αναμένουμε από την πλευρά των Βουλευτών του Νομού μας, να υπερασπίσουν τις προτάσεις της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, εφόσον κατόπιν της επεξεργασίας του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν σημειώθηκε καμία αλλαγή επί του αρχικού σχεδίου νόμου.

Με τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας δε θίγεται η πολιτική του υπουργείου, και επιπλέον δίνεται αποδεκτή και ικανοποιητική λύση για όλους τους ιδιοκτήτες των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                               Η Γεν. Γραμματέας

Κώστας Μπιζάς                          Μαρουσώ Τζανακοπούλου


Σας αποστέλλουμε την παρούσα καθώς αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το κάτωθι Σχέδιο Νόμου: «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις», σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου θα καταργηθεί η ασφάλιση στον ΟΓΑ για τους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων που έχουν έως και δέκα (10) δωμάτια και στο εξής επιχειρηματίες με καταλύματα από έξι (6) δωμάτια και άνω θα υπόκεινται στην υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.

Ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι η πιθανή ψήφιση του ως άνω σχεδίου νόμου, θα οδηγήσει περίπου 40.000 επιχειρήσεις είτε σε κλείσιμο είτε σε παράνομη λειτουργία, δημιουργώντας χαοτικές συνθήκες για την τουριστική διαμονή και κάθετη μείωση των εσόδων του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων. Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε να διατηρηθεί ο νόμος 3846/10 και επιπλέον προτείνουμε:

• Να ισχύσει η πιθανή ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για επιχειρηματίες που ο μέσος όρος των εισοδημάτων τους των τριών τελευταίων ετών (2009,2010,2011) δεν υπερβαίνει το 500 πλάσιο του ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως ίσχυε με τους νόμους Ν.3846/2010 και Ν. 3518/2006, άρθρο 36.

• Η ασφάλιση επιχειρηματιών με κατάλυμα από έξι (6) έως και δέκα (10) δωμάτια κατά την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ να υπόκεινται σε ποσοστό έκπτωσης 60% στο ποσό της πρώτης (1ης) ασφαλιστικής κατηγορίας και αυτό εφόσον ο επιχειρηματίας δεν είναι ασφαλισμένος σε κανέναν άλλο ασφαλιστικό φορέα.

• Οι ασφαλισμένοι σε κύριο ασφαλιστικό φορέα πλην του ΟΑΕΕ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, ή και αυτοαπασχολούμενοι) να παραμένουν ασφαλισμένοι στον κύριο ασφαλιστικό φορέα τους χωρίς την υποχρέωση υπαγωγής σε δεύτερο κύριο ασφαλιστικό φορέα.

Επιπλέον σας ζητούμε να συνυπολογίσετε ότι τα τουριστικά καταλύματα του κλάδου μας, λειτουργούν εποχιακά και ο αριθμός των ημερών της λειτουργίας τους δεν ξεπερνά κατά μέσον όρο τις 40 ημέρες κατ' έτος. Έχει υπολογιστεί ότι το ακαθάριστο εισόδημα ανά δωμάτιο δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ κατ' έτος και κατά συνέπεια ο επιχειρηματίας που διαθέτει 10 δωμάτια έχει ακαθάριστο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ ετησίως. Ως εκ τούτου οι μικρές και εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις μας αδυνατούν εκ των πραγμάτων να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για δώδεκα (12) μήνες το έτος.

Θεωρώντας ότι θα κρίνετε δίκαια τα αιτήματά μας αναμένουμε τη δική σας στήριξη και παρέμβαση προκειμένου να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στον ήδη επιβαρυμένο από τη φετινή τουριστική κρίση και φορολόγηση, επιχειρηματικό κόσμο του κλάδου μας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                               Η Γεν. Γραμματέας

Κώστας Μπιζάς                         Μαρουσώ Τζανακοπούλου

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos