Κυκλάδες, Πάρος: «Έρχονται» νέα δεδομένα στις Δ.Ε.Υ.Α. των νησιών – Απορρόφηση από την Ε.ΥΔ.Α.Π; (Βίντεο) Κύριο

09 Οκτωβρίου 2024 21:09

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου στην Κρήτη σχετικά με την πράσινη μετάβαση, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης, ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες του προσχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην αλλαγή της δομής των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) στα νησιά των Κυκλάδων με αναγκαστικές συνενώσεις.

Στους 19 Δήμους των Κυκλάδων υφίστανται σήμερα 4 Δ.Ε.Υ.Α. Μεταξύ των νησιών που διατηρούν Δ.Ε.Υ.Α. είναι και η Πάρος.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Υπουργείου, οι 4 Δ.Ε.Υ.Α. των Κυκλάδων, θα απορροφηθούν από την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (Ε.ΥΔ.Α.Π.) και οι νησιωτικές Δ.Ε.Υ.Α. θα αποτελούν τοπικά παραρτήματα.

Δείτε σε βίντεο όσα ανακοίνωσε ο κ. Βαρελίδης:

{https://youtu.be/daBMhZ46qkM}

Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης

- Αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ (και των Δήμων) ώστε να δημιουργηθεί μία επιχείρηση ανά περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) με εξαιρέσεις (αναφέρθηκε η Αιτωλοακαρνανία, αλλά μπορεί να συζητηθούν και άλλες).

- Η ΕΥΔΑΠ θα απορροφήσει όλη την Αττική, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και την Κορινθία διότι από τη Φωκίδα και τη Βοιωτία υδρεύεται η Αττική, ενώ στην Κορινθία υπάρχουν εντάσεις λόγω της λειψυδρίας οι οποίες για να επιλυθούν θα πρέπει να γίνει η απορρόφηση!!!

Τα πάγια των ΔΕΥΑ (όσον αφορά στις απορροφήσεις από την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) θα επιστρέψουν στους οικείους Δήμους οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να τα παραχωρήσουν στην ΕΥΔΑΠ μετά από αποτίμηση της αξίας τους.

Επίσης η ΕΥΔΑΠ θα απορροφήσει και τις Κυκλάδες όπου οι υπάρχουσες ΔΕΥΑ θα λειτουργούν ως τοπικά παραρτήματα, θα μετονομασθούν σε ΤΕΥΑ και το Δ.Σ. θα αποτελείται από 4 εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ και 3 των Δήμων. Για την τιμολογιακή πολιτική θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δήμου, ενώ σε περίπτωση μη ομοφωνίας θα επιλαμβάνεται η ΡΑΑΕΥ.

Η ΕΥΔΑΠ Νήσων (που σήμερα είναι ένα κέλυφος (!), αλλά θα ενεργοποιηθεί και αυτό είναι ένα… στοίχημα του ΥΠΕΝ σύμφωνα με τα λεχθέντα του κ. Βαρελίδη), θα λειτουργήσει ως σύμβουλος στην Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά που θα μείνουν ως έχουν (δεν θα γίνουν αναγκαστικές συνενώσεις), για θέματα χαμηλής εισπραξιμότητας (μικρότερης του 85%) και εκτέλεσης έργων σε Δήμους και ΔΕΥΑ που δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια. Αν παραταύτα δεν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών θα αναλαμβάνει η ΑΑΔΕ.

-Τα νησιά που ανήκαν σε πρώην νομούς (π.χ. Θάσος, Σαμοθράκη, Σποράδες) θα ενταχθούν στην νέα επιχείρηση της περιφερειακής ενότητας.

- Η ΕΥΑΘ θα απορροφήσει τις ΔΕΥΑ της περιφερειακής ενότητας και τη Χαλκιδική.

- Για τις οφειλές στους παρόχους ενέργειας θα δοθούν 250 εκ. ευρώ (πρέπει να δοθούν εντός του έτους, διαφορετικά θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία) για μερική αποπληρωμή των οφειλών και εντός 7 ετών οι Δήμοι θα πρέπει να εισπράξουν τις ανείσπρακτες οφειλές των καταναλωτών. Η οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να επιστραφεί με ήπιο (;) τρόπο εντός 25 ετών.

- Το προσωπικό των ΔΕΥΑ δεν θα απωλέσει μετά τις συνενώσεις τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα και όπου υπάρχει διαφορά από το ενιαίο μισθολόγιο θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά, ενώ για τα στελέχη των ΔΕΥΑ με θέσεις ευθύνης θα διατηρηθεί το επίδομα ευθύνης.
Το προσωπικό των ΔΕΥΑ που θα μεταφερθεί στις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ θα ενταχθεί στο μισθολογικό καθεστώς των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ.

- Η περίοδος μετάβασης στο νέο καθεστώς θα είναι ένας (1) χρόνος για τις ΔΕΥΑ με δυνατότητα παράτασης και δύο (2) χρόνια για τους Δήμους.

Πάρος: Ενημερωτική συγκέντρωση για τις αλλαγές που προωθούνται στη διαχείριση του νερού

Το Σωματείο Εργαζομένων στη Δ.Υ.Α.Π., ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ατλαντίς» Άσπρου Χωριού και η Κίνηση Πολιτών Πάρου, μας προσκαλούν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και ώρα 7:30 το απόγευμα, σε ενημερωτική συγκέντρωση με θέμα τις αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση στη διαχείριση του νερού.
Η ενημερωτική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ατλαντίς» στο Άσπρο Χωριό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos