"Μην κολλάς... προφυλάξου"

27 Απριλίου 2012 18:00

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και προαγωγής υγείας οργανώνει τριήμερο δράσεων στην Πάρο με θέμα: "Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα".

Το τριήμερο ενημέρωσης ξεκίνησε την Πέμπτη 26 Απριλίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 28 Απριλίου.

Περιλαμβάνει επισκέψεις στα σχολεία του νησιού, περίπτερο ενημέρωσης σε κεντρικό σημείο της Παροικιάς και διανομή ενημερωτικού υλικού στα μαγαζιά της Πάρου.

Στόχος της ενημέρωσης είναι η ευαισθητοποίηση των νέων με σκοπό την απόκτηση γνώσεων και αλλαγή συμπεριφοράς για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας και Ενημέρωσης του Κέντρου Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Γενική περιγραφή της κατάστασης υγείας (ευπαθών ομάδων)

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε δραματικές αυξήσεις στον επιπολασμό της HIV λοίμωξης στη χώρα μας. Οι αναλύσεις των επιδημιολόγων του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Οι νέες μολύνσεις από τον ιό αφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες (25-35 ετών) ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αφορά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (55,5%), αλλά με αύξηση νέων κρουσμάτων και σε ετεροφυλόφιλα άτομα (24,6%) [Επιδημιολογική Επιτήρηση της HIV/AIDS λοίμωξης στην Ελλάδα Στοιχεία έως 31.10.2010].

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός της τεράστιας αύξησης (σχεδόν 580% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο) στα ποσοστά της HIV λοίμωξης σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, καθώς και το γεγονός ότι το 12,9 % των ατόμων με HIV στη χώρα μας αφορά μετανάστες, με αυτόν τον αριθμό να έχει αυξητικές τάσεις καθώς η εισροή μεταναστών στον Ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη.

Τα έως τώρα δεδομένα από τις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ στις πλατείες Ομονοίας, Βικτώριας, Αττικής, Λαρίσης, Καραϊσκάκης και Αμερικής καθώς και τα δεδομένα από τη τηλεφωνική γραμμή για το AIDS και τη τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσιάζουν αύξηση στον επιπολασμό άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.) όπως τα κονδυλώματα (HPV), η σύφιλη και η γονόρροια, έξαρση σε λοιμώδη νοσήματα όπως οι ηπατίτιδες και η φυματίωση, αλλά και επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν για χρόνια εξαφανιστεί όπως η πολιομυελίτιδα καθώς και πολλαπλά κρούσματα παρασιτώσεων.

Αυτά τα ποσοστά οφείλονται τόσο στην αύξηση της πορνείας (νόμιμης και μη) και του αριθμού χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών αλλά και στη τεράστια εισροή αλλοδαπών που δεν έχουν νόμιμα έγγραφα εισόδου και παραμονής στη χώρα και στη πλειοψηφία τους έχουν χαμηλή έως ανύπαρκτη εμβολιαστική κάλυψη στις χώρες προέλευσης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos