Εμπορ/κός Σύλλογος Πάρου - Αντιπάρου

22 Ιουλίου 2012 11:56

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας κ.Δημήτρη Αρμενάκη,του Πρόεδρου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου κ.Απόστολου Αλιπράντη,του Πρόεδρου

του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ.Γεώργιου Ζησιμάτου, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη.

Στη συνάντηση τέθηκαν προς συζήτηση και επίλυση, όλα τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, τα οποία σας αναφέρουμε ως ακολούθως.

- Εφαρμογή των νόμων για το υπαίθριο εμπόριο και πάταξη κάθε μορφής παρεμπορίου: x-ray Scanners στις πύλες εισόδου εμπορευματοκιβωτίων – ενεργοποίηση ελέγχων Λ.Σ. στα λιμάνια επιβίβασης-αποβίβασης και στους παράλιους χώρους ευθύνης του – συμμετοχή των κατά τόπους λιμενικών αρχών στις επιτροπές υπαιθρίου εμπορίου.

- Διατήρηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύει στην νησιωτική Ελλάδα.

- Μείωση του κόστους των εισιτηρίων: Φ.Π.Α. ναύλων επιβατών και εμπορευμάτων – μεταφορικό ισοδύναμο - κρατήσεις υπέρ τρίτων – εκπτώσεις μονίμων κατοίκων.

- Επαναφορά κινήτρων για τις παραμεθόριες περιοχές.

- Επιδίωξη ειδικής αντιμετώπισης των νησιών κατά την σύνταξη των προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου του κοινοτικού πλαισίου στήριξης 2014-2020.

- Άγονες Γραμμές: αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων – ενίσχυση των δρομολογίων σε ετήσια βάση – σύνδεση Β. Ελλάδας με νησιά Αιγαίου

- ενδοκυκλαδικά δρομολόγια – αντικατάσταση πλοίων σε περίπτωση βλάβης ή επιθεώρησης.

-Δρομολόγια πλοίων: καλύτερος σχεδιασμός και συντονισμός με τοπικά δρομολόγια μικρών σκαφών και αεροπορικών δρομολογίων – σύνδεση των νησιών που έχουν διεθνή αεροδρόμια με τα γειτονικά τους - έγκαιρη δημοσιοποίηση των δρομολογίων ειδικά όταν τροποποιούνται ώστε να διευκολύνεται όσο είναι δυνατό η μετακίνηση του πληθυσμού και το κλείσιμο θέσεων από τους τουρίστες.

‐ Καλύτερος προγραμματισμός στις αναχωρήσεις των πλοίων από τα κεντρικά λιμάνια ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο του ανούσιου και καταστρεπτικού για τις εταιρίες ανταγωνισμού που έχει ως αποτέλεσμα την αναχώρηση των πλοίων με 30 λεπτά διαφορά το ένα από το άλλο για τους ίδιους προορισμούς.

‐ Αναβάθμιση λιμενικών υποδομών ‐ κατασκευή προβλήτας για κρουαζιερόπλοια όπου αυτό απαιτείται.

‐ Μείωση κόστους visa (60€) ‐ στελέχωση visa center Κω

‐ Επαρκής στελέχωση Δημοσίων Υπηρεσιών ειδικά εκείνων που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες (υγεία – παιδεία κλπ).

‐ Ενίσχυση της δυνατότητας ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπου αυτό είναι εφικτό με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στη συζήτηση που διεξήχθη, ο Υπουργός υπήρξε ιδιαίτερα θετικός στο θέμα της ανάληψης ελέγχων στα λιμάνια επιβίβασης‐αποβίβασης από το Λιμενικό Σώμα για την καταπολέμηση του παρεμπορίου. Ο τρόπος εφαρμογής των μέτρων θα ολοκληρωθεί σε συνάντηση των συναρμόδιων υπηρεσιών (Υ.Ν.Α.‐Γ.Γ.Ε.‐Κ.Ε.Δ.Ε.‐Σ.Δ.Ο.Ε.κλπ) που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 24 Ιουλίου.

Παράλληλα συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα της ακτοπλοΐας, ειδικά για την μετά το καλοκαίρι περίοδο και η καθιέρωση νέου συστήματος άγονων γραμμών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των νησιωτών όσο και των επισκεπτών των νησιών μέσα στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

Επίσης, συζητήθηκαν τα ειδικά θέματα που αφορούν τον Πειραιά, όπου ο κ. Υπουργός άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση για το πρόγραμμα της αξιοποίησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ως «εισιτήριων προνομίων», για παροχή έκπτωσης στους επιβάτες από τις επιχειρήσεις των λιμανιών επιβίβασης και αποβίβασης.

Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της Ομοσπονδίας μας, αλλά και των Εμπορικών Συλλόγων μελών της, για οποιαδήποτε συμπληρωματική ενημέρωση και υποβοήθηση στην προσπάθειά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, για την επίλυση των φλεγόντων προβλημάτων της νησιωτικής Ελλάδας.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos