Λιμεναρχείο Πάρου: Με αφορμή την έναρξη της νέας αλιευτικής περιόδου

25 Σεπτεμβρίου 2012 15:15

Με αφορμή την έναρξη της νέας αλιευτικής περιόδου, για τα εργαλεία «ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΑ» (ή «ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΑ») και «ΒΙΝΤΖΟΤΡΑΤΑ» ( ή «ΤΡΑΤΑ») από τη Δευτέρα 01/10/2011, υπενθυμίζουμε

ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (εθνικό και ενωσιακό), η «ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΑ» (ή «ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΑ»), απαγορεύεται να αλιεύει σε απόσταση μικρότερη των 1,5 ναυτικών μιλίων από την ακτή, σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Για να εργασθεί μεταξύ των 1,5 ν.μ και των 3 ν.μ. από την ακτή, απαιτείται εντός της απόστασης αυτής να συναντάται η ισοβαθής των 50 μέτρων.

Σε κάθε αντίθετη περίπτωση (δηλαδή εάν τα βάθη της θάλασσας είναι συνεχώς μικρότερα των 50 μέτρων), ως ελάχιστη απόσταση από την ακτή ορίζονται τα 3 ν.μ..

Επίσης, ειδικότερα για το στενό της Παροναξίας, απαγορεύεται η χρήση του εργαλείου αυτού στη θαλάσσια περιοχή, η οποία οριοθετείται από τις νοητές ευθείες, που ενώνουν το ΦΙΛΙΖΙ Πάρου με το ακρωτήριο ΒΑΚΧΟΣ Νάξου (βόρεια) και το ακρωτήριο ΠΥΡΓΟΣ Πάρου με το ακρωτήριο ΚΟΥΡΟΥΠΑΣ Νάξου (νότια).

2. Η «ΒΙΝΤΖΟΤΡΑΤΑ» (ή «ΤΡΑΤΑ»), απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε απόσταση μικρότερη των 3 ν.μ. από την ακτή ή σε βάθη θάλασσας μικρότερα των 50 μέτρων.

3. Δοθείσης της ευκαιρίας, σημειώνουμε ότι για το αλιευτικό εργαλείο «ΓΡΙ – ΓΡΙ», προβλέπεται γενική απαγόρευση χρήσης σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από την ακτή. Επιτρέπεται να εργαστεί μεταξύ 100 μ. και 300 μ. από την ακτή, αν εντός της απόστασης αυτής συναντάται η ισοβαθής των 50 μέτρων.

Διαφορετικά (ήτοι βάθη μικρότερα των 50μ.), ως ελάχιστη απόσταση από την ακτή ορίζονται τα 300 μέτρα.

Επιπροσθέτως, για το «ΓΡΙ – ΓΡΙ ΝΥΧΤΑΣ», απαγορεύεται η αλιεία σε βάθη θάλασσας μικρότερα των 30 μέτρων.

4. Ενδεικτικά, μνημονεύονται ορισμένα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη αλιευμάτων, ως ακολούθως :

Γαύρος 9 εκ., γόπα 10 εκ., μπαρμπούνι – κουτσομούρα 11 εκ., λιθρίνι – σαφρίδι – κολιός 12 εκ., λίτσα 14 εκ., σαργός – σπάρος 15 εκ., κέφαλος 16 εκ., σκουμπρί – φαγγρί 18 εκ., μπακαλιάρος 20 εκ., λαυράκι 23 εκ., αστακός 24 εκ. (*προσοχή : απαγορεύεται από 01/9 έως 31/12 εκάστου έτους), ροφός – βλάχος 45 εκ., καραβίδα 7 εκ., χταπόδι 500 γραμμάρια.

5. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε – ως οφείλουμε – να διενεργούμε συστηματικούς ελέγχους, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά (π.χ. σε σημεία εκφόρτωσης αλιευμάτων, σε ιχθυοπωλεία κ.λπ), προκειμένου να αποτραπεί (ή τιμωρηθεί, αν απαιτείται) οποιαδήποτε παράβαση των κείμενων διατάξεων. Προς τούτο, παρακαλούμε για τη συνεργασία των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου, παραμένοντας διαθέσιμοι καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, για την παροχή τυχόν περαιτέρω απαραίτητων διευκρινίσεων και εξηγήσεων (τηλέφωνο επικοινωνίας 2284021240), προσβλέπουμε δε στην πολύτιμη συμβολή και συνδρομή όλων, στο πλαίσιο μίας κοινής προσπάθειας, με στόχο την προστασία και διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων και την προώθηση της βιώσιμης εκμετάλλευσής τους.

Η ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos