Με επιστολή του ο Σύλλογος έχει ήδη κοινοποιήσει τη θέση του στα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια και τον Δήμο Πάρου, επισημαίνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που απορρέουν από την πιθανή υλοποίηση του έργου.
Οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., του Υ.Π.ΕΝ. και της ΕΣΑΛ επιβεβαιώνουν ότι το έργο δεν αποτελεί ήπια παρέμβαση στο νησιωτικό τοπίο και θα βλάψει τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τα προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, καθώς και τα εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή και τα οποία αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
Προκαλεί απορία το γεγονός ότι για ενδεχόμενη κατασκευή εμπορικού λιμένα, εξετάστηκαν μόνο δύο περιοχές εντός δικτύου Natura 2000 (Μώλος και Καμινάκι).
Επισημαίνουμε ότι το έργο αυτό, δεν θα επιλύσει το πρόβλημα της Παροικιάς. Αντιθέτως, θα επιβαρύνει και άλλες περιοχές του νησιού.
Θα επιβαρυνθεί αχρείαστα σχεδόν το σύνολο του οδικού δικτύου της Πάρου, με άσκοπες μετακινήσεις βαρέων οχημάτων τα οποία θα κατευθύνονται από το Καμινάκι πλησίον της Παροικιάς, καθώς εκεί βρίσκεται η πλειονότητα των σημείων ενδιαφέροντός τους.
Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο αδυνατεί να υποστηρίξει τη μετακίνηση βαρέων οχημάτων ειδικά στους παραδοσιακούς οικισμούς του Πίσω Λιβαδιού, της Μάρπησσας και του Προδρόμου.
Θα αλλοιωθεί το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και θα πληγεί η πολιτιστική κληρονομιά της Πάρου, καθώς το Καμινάκι βρίσκεται κοντά στη Μονή του Αγίου Αντωνίου, έναν αρχαιολογικό χώρο υψηλής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.
Η ευρύτερη περιοχή του Πίσω Λιβαδιού έχει αναπτυχθεί ήπια τουριστικά, με έμφαση στην ποιότητα και τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, καθιστώντας το έργο ασύμβατο με τις υπάρχουσες δραστηριότητες της περιοχής.
Λαμβάνοντας υπόψη την προγραμματισμένη μεταφορά του λιμανιού της Παροικιάς σε νέα τοποθεσία που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του νησιού, θεωρούμε ότι η κατασκευή ενός επιπρόσθετου λιμανιού είναι περιττή και ανώφελη. Η πλειοψηφία των φορτηγών ανεφοδιασμού της Πάρου χρησιμοποιεί τα επιβατικά πλοία.Η ΕΣΑΛ είχε υπολογίσει ότι το ενδεχόμενο εμπορικό λιμάνι θα δέχεται περίπου 400 εμπορικά πλοία ανά έτος. Το λιμάνι της Παροικιάς δέχτηκε το 2024 περίπου 4.000 πλοία. Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν όλες οι παραπάνω σοβαρές επιπτώσεις, το υψηλό κόστος κατασκευής ενός εμπορικού λιμένα στο Καμινάκι για να εξυπηρετείται μόλις το 10% των πλοίων που καταπλέουν στην Πάρο, καθιστά το έργο μη ρεαλιστικό.
Το έργο αυτό στερείται σκοπιμότητας, είναι οικονομικά ασύμφορο και περιβαλλοντικά καταστροφικό.
Ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Κεφάλου Αγίου Αντωνίου Πάρου είναι αφοσιωμένος στην προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πάρου. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να λάβουν σοβαρά υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις και να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις.
Σε περίπτωση που αγνοηθούν τα αιτήματά μας, ο Σύλλογός μας δεσμεύεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και νομικών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η προστασία της Πάρου και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής του Πίσω Λιβαδιού αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Ο Πρόεδρος προσωρινού Δ.Σ.
Αλιπράντης Ιωάννης
Η Γραμματέας προσωρινού Δ.Σ.
Καναβού Αικ/νη