Οι πολίτες προστατεύουν τους υγρότοπους της Πάρου

05 Μαρτίου 2013 20:09

Δίκτυο εθελοντών για την προστασία των υγρότοπων της Πάρου εγκαινιάζει το WWF Ελλάς

Οι 10 υγρότοποι της Πάρου, περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής αξίας, τίθενται υπό την προστασία των πολιτών του νησιού, μέσα από το Δίκτυο Εθελοντών που θέτει σε λειτουργία το WWF Ελλάς.

Το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων να στηρίξουν δράσεις προστασίας των υγρότοπων, οδήγησε το WWF Ελλάς να επεκτείνει στην Πάρο το εθελοντικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση της κατάστασης των υγρότοπων που ήδη υλοποιείται στην Κρήτη από το 2011.

Σε δύο μόλις χρόνια δραστηριοποίησης του Δικτύου στην Κρήτη, σημαντικός αριθμός εθελοντών έχει αναλάβει να επισκέπτεται και να παρακολουθεί συστηματικά τους υγρότοπους του νησιού, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συμβολικές δράσεις προβολής και προστασίας (παρουσιάσεις, οριοθετήσεις, καθαρισμοί, ξεναγήσεις), σε συνεργασία με περισσότερους από 25 φορείς και συμμετοχή τουλάχιστον 1.500 ατόμων. Επιπλέον, μέσω του Δικτύου Παρακολούθησης έχουν σταλεί πάνω από 50 ερωτήματα και αναφορές σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς της Κρήτης, ενεργώντας έτσι άμεσα για την αποτροπή της υποβάθμισης.

«Χρησιμοποιώντας τα ερευνητικά δεδομένα του πολυετούς προγράμματος του WWF Ελλάς 'Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας', την εμπειρία του Δικτύου Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης, το νομικό πλαίσιο (Νόμος για τη Βιοποικιλότητα, προεδρικό διάταγμα για την προστασία μικρών νησιωτικών υγρότοπων) αλλά και τη δύναμη που έχει η τοπική κοινωνία για να προστατεύσει τους υγρότοπους των νησιών της, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς της Πάρου να μας υποστηρίξουν δυναμικά, συμμετέχοντας στο Δίκτυο», δήλωσε ο Θάνος Γιαννακάκης συντονιστής του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας».
{vsig}ygrotopoi-parou{/vsig}
Το Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης, το οποίο επεκτείνεται πλέον σε Πάρο και Λέσβο, υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στo πλαίσιo του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».

Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» σχεδιάστηκε το 2006 και υλοποιείται, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Συστήματος της Coca-Cola για την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Με άξονα το σύνθημα «Νοιάσου για το Νερό», το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των Ελλήνων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων ενώ παράλληλα από το 2008, με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος της λειψυδρίας στα νησιά των Κυκλάδων, τοποθετεί συστήματα «Συλλογής Ομβρίων Υδάτων».

Φωτογραφίες WWF Ελλάς Γ.Κατσαδωράκης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos