Αλλάζει σε πρωί η ώρα της Λιτάνευσης το Δεκαπενταύγουστο - Έγγραφο - ντοκουμέντο από το χρονικό της επιθυμίας των πιστών...

22 Απριλίου 2013 22:07

Σε αποκλειστική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ηλεκτρονική μας εφημερίδα parianostypos.gr το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου με τον Σεβασμιώτατο

Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο, μας επιβεβαιώθηκε επισήμως η απόφαση της αλλαγής της ώρας λιτάνευσης της ιερής εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής από απόγευμα σε πρωί στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το Δεκαπενταύγουστο.

Ο Σεβασμιώτατος είχε την καλοσύνη να μας πληροφορήσει ότι η απόφαση αυτή προήλθε κατόπιν της εκπεφρασμένης επιθυμίας των πιστών του νησιού για αλλαγή της ώρας και την οποία η Εκκλησία αφουγκράσθηκε, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του λαϊκού της ποιμνίου.

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας μας δήλωσε επίσης ότι απομένουν να συζητηθούν ορισμένες ελάχιστες λεπτομέρειες επί του θέματος με το Δήμο της Πάρου προκειμένου η απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή.

Το parianostypos.gr, ήταν το μέσο που επί χρόνια παρακολουθούσε το θέμα και προσπάθησε να το διατηρήσει στην επικαιρότητα ήδη από το 2005 όταν και η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας αποφάσισε την αλλαγή της ώρας της λιτάνευσης σε απόγευμα από πρωί που ίσχυε μέχρι τότε.

Με επανειλημμένα άρθρα μας συντηρούσαμε ως μέσο το θέμα αυτό ζωντανό καθώς είχαμε αφουγκρασθεί την δυσθυμία της παριανής κοινωνίας απέναντι στην αλλαγή της ώρας.

Άρθρο μας σχετικό με το θέμα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Παριανός Τύπος η οποία κυκλοφορούσε τότε σε έντυπη μορφή, την Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008 στο φύλλο 89 (βλέπε φωτογραφία παρακάτω) όπου και φιλοξενήθηκε στο λεγόμενο "σαλόνι" της εφημερίδας και είχε ως τίτλο "Το Παριανό Δεκαπενταύγουστο και η Σημασία του".

Στη συνέχεια το άρθρο επαναδημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας στις 14 Αυγούστου 2010 για να αναδημοσιευτεί και πάλι πριν από λίγες ημέρες στις 10 Απριλίου 2013 την ημέρα που απεστάλη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Καλλίνικο το αίτημα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου για αλλαγή της ώρας λιτάνευσης και είχε ως τίτλο "Το Παριανό Δεκαπενταύγουστο και ο χρόνος λιτάνευσης της Εικόνας της Παναγίας".

Με αφορμή το επιβεβαιωμένο γεγονός της αλλαγής της ώρας το parianostypos.gr, ξετυλίγει το νήμα του χρονικού από το 2005 μέχρι και σήμερα, διάστημα κατά το οποίο η λιτάνευση γινόταν το απόγευμα.

Ένας αριθμός συμπολιτών μας είχε ήδη εκφράσει από το 2005 τις επιφυλάξεις του για την απογευματινή λιτάνευση.

Στις προσπάθειες των παριανών πολιτών για επαναφορά και επανακαθιέρωση της πρωινής λιτάνευσης η οποία ίσχυε άλλωστε επί αιώνες, εξέχουσα θέση είχε η πρωτοβουλία του αείμνηστου Νικολάου Κρίσπη ο οποίος υπήρξε ο πρωτεργάτης του παριανού αιτήματος για αλλαγή της ώρας.

Ο Νικόλαος Κρίσπης, σε έγγραφο που συνέταξε στις 26 Ιουλίου 2005, ένα έγγραφο - ντοκουμέντο (βλέπε φωτογραφία παρακάτω) από το οποίο δημοσιεύουμε ένα μέρος του, αιτήθηκε στον Μακαριστό Αμβρόσιο την επαναφορά την πρωινής λιτάνευσης εκφράζοντας την στενοχώρια του παριανού ποιμνίου για την αλλαγή της ώρας.

Στην κατοχή του parianostypos.gr, βρίσκεται επίσης ολόκληρη η επιστολή η οποία αποτελείται από 20 σελίδες και την οποία είχαν συνυπογράψει τότε 1300 και πλέον παριανοί πολίτες υπέρ της επανακαθιέρωσης της πρωινής λιτάνευσης.

Το parianostypos.gr, πιστό στην αντικειμενική και τεκμηριωμένη παρουσίαση των γεγονότων, πέραν της διατήρησης του θέματος στη δημοσιότητα όλα αυτά τα χρόνια, αναδεικνύει πλέον σήμερα τεκμηριωμένα βάσει αυτού του εγγράφου - ντοκουμέντου την προσπάθεια των συμπολιτών μας για την ευόδωση της επιθυμίας τους ως πιστών.

Εμείς ως μέσο δεν υπήρξαμε παρά αρωγοί στην προσπάθεια των πιστών να ακουστεί η φωνή της παριανής κοινωνίας και σήμερα μπορούμε πια να παρουσιάσουμε εμπεριστατωμένα την θεμελίωση της προσπάθειας αυτής από προσωπικότητες όπως ο αείμνηστος Νικόλαος Κρίσπης που δεν βρίσκεται πια στη ζωή.
Όλα αυτά τα αναφέρουμε όχι από έπαρση αλλά γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή τα πράγματα να λέγονται όπως πραγματικά συνέβησαν βασισμένα σε πραγματικά ντοκουμέντα γιατί συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της μετά Χριστόν προφητείας το οποίο συνήθως βασίζεται σε λόγια που πλανώνται στην ατμόσφαιρα του τόπου τα οποία μεταφερόμενα και παραποιούμενα κατά τη μεταφορά τους, συσκοτίζουν πολλές φορές την αλήθεια των πραγματικών αδιάψευστων στοιχείων και γεγονότων.

Τέλος δημοσιεύουμε μια φωτογραφία η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε χρονολογείται γύρω στο 1920 (βλέπε φωτογραφία παρακάτω)

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos