Πάρος: Επιτακτική η ανάγκη κατασκευής εμπορικού λιμανιού...

29 Μαϊος 2013 00:18

Είναι γνωστό ότι κατά τα τελευταία χρόνια ο Δήμος της Πάρου - και πολύ σωστά - λαμβάνει την απόφαση της απαγόρευσης διακίνησης αδρανών υλικών στο λιμάνι της Παροικίας κατά τους θερινούς μήνες της

τουριστικής περιόδου, προς όφελος της ομαλής και ασφαλούς κίνησης των επισκεπτών του νησιού στο ευρύτερο χώρο του λιμανιού το οποίο αποτελεί άλλωστε και τη μοναδική πύλη εισόδου και εξόδου από το νησί και ως εκ τούτου πρωταρχικό τόπο υποδοχής κάθε τουρίστα και επισκέπτη.

Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι κατά τους θερινούς μήνες διακόπτονται οι εργασίες φορτοεκφορτώσεως υλικών που προέρχονται κυρίως από το λατομείο κατευθυνόμενα προς άλλα νησιά και αυτή η διακοπή παρασύρει στην προσωρινή θερινή παύση ενός ολόκληρου κύκλου επαγγελμάτων που σχετίζονται τόσο με την λειτουργία του λατομείου όσο και την μεταφορά των υλικών του.

Βεβαίως το γεγονός ότι η Πάρος αποτελεί έναν κατ΄ εξοχήν τουριστικό νησί που υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι και βάσει της τουριστικής κίνησης ασκεί βιοπορισμό ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Ως εκ τούτου η ανωτέρω απόφαση του Δήμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς επιχειρεί να διαφυλάξει την απρόσκοπτη διακίνηση των ανθρώπων και την όμορφη εικόνα της Πάρου ως τουριστικού προορισμού. Από την άλλη πλευρά όμως, ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, δεν είναι καθόλου εύλογο, ούτε καν δίκαιο να τίθενται σε επιβεβλημένη θερινή αργία μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας και όχι μόνο που σχετίζονται επαγγελματικά με τη δραστηριότητα του λατομείου στο λιμάνι.

Δυστυχώς, η Πάρος είναι ένα νησί που διαθέτει ένα μόνο λιμάνι να τη συνδέει με τον εκτός Πάρου κόσμο. Και δεν είναι λίγες οι φορές που εξ΄ αιτίας αυτού του γεγονότος η εμπορική και επιβατική κίνηση τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, συγχέονται επικίνδυνα καθώς ρυπογόνα, εύφλεκτα ή κάθε είδους επικίνδυνα υλικά αποθέτονται και φορτοεκφορτώνονται στο χώρο του θέτοντας σε κίνδυνο την περιοχή που σε περίπτωση ατυχήματος θα οδηγηθεί μοιραία σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η Πάρος συνεπώς, χρειάζεται επιτακτικά τον προγραμματισμό της κατασκευής ενός αποκλειστικά εμπορικού λιμανιού που θα τηρεί τις προδιαγραφές μιας ασφαλούς μεταφοράς πάσης φύσεως προϊόντων και υλικών μακριά από οποιαδήποτε επιβατική - τουριστική λειτουργία. Δεν νοείται στην σημερινή εποχή και στην τρέχουσα περίοδο οικονομικής κάμψης να παύεται η επαγγελματική δραστηριότητα ορισμένων συμπολιτών μας προς όφελος κάποιων άλλων κατά την τουριστική σεζόν.

Είναι αδιανόητο να επιζητούμε όλοι εμείς οι παριανοί εναγωνίως την επιχειρηματική και επενδυτική ανάπτυξη του τόπου μας, όταν δεν έχουμε από πλευράς υποδομών εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εμπορική λειτουργία και διακίνηση και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

Είναι άτοπο να επιζητούμε την προσέλκυση μεγαλύτερου όγκου τουριστών και δη υψηλών βαλαντίων, είναι οξύμωρο να κάνουμε προσπάθειες για την προσέκλυση κρουαζιερόπλοιων όταν το ένα και μοναδικό λιμάνι μας μπορεί να λειτουργεί και σαν εμπορικός σταθμός.

Οι αναμφίλεκτες ομορφιές της Πάρου δεν αρκούν για να διασώσουν την όποια πιθανότητα επισφάλειας, ρύπανσης ή χάους που ελλοχεύει όταν το λιμάνι, πλην της τουριστικής περιόδου, λειτουργεί ταυτόχρονα για επιβάτες και υλικά. Και επειδή το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα, όλοι, και εμείς οι Παριανοί και οι λάτρεις της Πάρου που την επισκέπτονται, θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς οι μεν στον τόπο τους και οι δε στον τόπο που επέλεξαν για τις διακοπές τους.

Το θέμα της κατασκευής εμπορικού λιμανιού στο νησί χρήζει επιτακτικής επανεξέτασης από τους αρμόδιους φορείς όχι μόνο για την εικόνα αλλά και για την ουσία της ευημερίας και ανάπτυξης του νησιού.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos