×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πάρος - Αλυκή: Εντυπωσιακές εικόνες από ανέλκυση παλιάς άγκυρας (φωτό)

12 Νοεμβρίου 2013 13:47

Εντυπωσιακές εικόνες από ανέλκυση άγκυρας που βρισκόταν στο βυθό της Αλυκής για περίπου 80 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η άγκυρα που ανασύρθηκε με πολύ κόπο από το βυθό της θάλασσας βρισκόταν εκεί όπως πιθανολογείται από το 1932 – 1938. Η εντυπωσιακή μεγέθους άγκυρα μήκους 5,5 μέτρων και βάρους περίπου 5 τόνων αφού καθαριστεί θα τοποθετηθεί πιθανότατα σε κάποιο σημείο του λιμανιού της Αλυκής.

Περισσότερα στοιχεία για την άγκυρα και εάν ανήκει σε κάποιο πολεμικό ή κάποιο άλλο μεγάλο πλοίο της εποχής θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες όταν αποφανθούν οι ειδικοί επί του θέματος.

Τοπική Κοινότητα Αγκαιριάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξύπνησε η «ωραία κοιμωμένη» της Αλυκής

Στις 11 Νοεμβρίου 2013 μετά από απόφαση και ενέργειες της Τοπικής Κοινότητας Αγκαιριάς, πραγματοποιήθηκε η ανέλκυση άγκυρας από τον βυθό της Αλυκής, η οποία βρισκόταν μεταξύ λιμανάκι Πρέσβη και παραλίας Αγίου Νικολάου.

Πριν 35 περίπου χρόνια, ανεμότρατες έσυραν την άγκυρα και την άφησαν στο συγκεκριμένο σημείο. Χρονολογείται 80 έως 90 ετών και φημολογείται ότι είναι του Αγγλικού Ναυαρχείου. Έχει μήκος 5,5 μέτρα και βάρος περίπου 4,5 τόνους.

Τώρα βρίσκεται κοντά στο μώλο του λιμανιού και θα πρέπει να μείνει μέσα στη θάλασσα, ώσπου να έρθει τις προσεχείς ημέρες η κ. Μπέσυ Αργυροπούλου -χημικός μηχανικός- για την διερεύνησή και καθοδήγηση της συντήρησης.

Όταν καθαριστεί και συντηρηθεί σωστά θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση ώστε να μπορούμε να την θαυμάζουμε όλοι.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Βλαχογιάννη για την βοήθειά του καθώς και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Γαβαλά για την χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πέτρο Νικολαϊδη, μηχανικό θαλασσίων έργων- ωκεανογράφο, για τα ενδιαφέρον του καθώς και το πρόγραμμα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» για το μηχάνημα που προσέφεραν για τις απαραίτητες μετρήσεις. Τους δύτες Φίλλιπο Κρητικό, Κωνσταντίνο Χάλα και Σταμάτη Βελέντζα για την προσπάθειά τους ώστε να καμαρώνουμε αυτό το στολίδι - κόσμημα για το χωριό μας.

Θερμά ευχαριστούμε τον Γιάννη Παντελαίο που με το καΐκι του ρυμούλκησε την άγκυρα έως το λιμάνι, τον Γιώργο Χρισόστομου Παρούση για την βοήθειά του καθώς και τον κ. Στρατή Κώστα (Χασούρη) για την ανέλκυση της άγκυρας με τον γερανό του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΚΑΙΡΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΙΔΗΣ


Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos