Προτάσεις Δ.Πετρόπουλου για Κυκλοφοριακό στη Πάρο στην Επιτροπή Διαβούλευσης

30 Ιανουαρίου 2014 18:21

Στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που έγινε στις 09/10/13 και που μετείχα για πρώτη φορά, μου προτάθηκε να καταθέσω προτάσεις που αφορούν το κυκλοφοριακό στη πόλης της Παροικιάς και γενικότερα για το νησί της Πάρου.

Δεν θα μπορούσα ποτέ να αντικαταστήσω τους καταρτισμένους επιστήμονες και ειδικούς, ωστόσο η καθημερινή ενασχόλησή μου ως τουριστικός και ναυτιλιακός πράκτορας από το 1985 στο νησί καθώς και ένας από τους πρώτους κατόχους πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας Οδικού μεταφορέα στις Κυκλάδες, διαμορφώνω τις παρακάτω προτάσεις και με γνώμονα οτι είναι μικρής παρέμβασης όσον αφορά το οικονομικό κόστος, τις μελέτες που χρειάζονται και το χρόνο υλοποίησης.

Σχεδιάγραμμα προτάσεων

Α. Παροικιά

Όπως είναι γνωστό η Παροικιά είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Εδώ συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών και διοικητικών δραστηριοτήτων, αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του τουριστικού προϊόντος της Πάρου που αφορά καταλύματα, καταστήματα εστίασης, διασκέδασης κ.α. όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το κεντρικό λιμάνι που διέρχονται η μεγαλύτερη ποσότητα επιβατών και εμπορευμάτων, δημιουργούν πολύ άσχημη εικόνα, ιδιαίτερα δε τους καλοκαιρινούς μήνες της αιχμής της τουριστικής περιόδου. Γενικότερα για το κυκλοφοριακό έχουν ασχοληθεί εδώ και χρόνια Δημοτικές αρχές, τοπικοί φορείς και σύλλογοι καθώς και επαγγελματίες και επιστήμονες με ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση.

Επίσης έχει ψηφιστεί και είναι σε ισχύ η διάταξη ρύθμισης της κυκλοφορίας με την υπ' αριθμόν 164/2007 κανονιστική και των συμπληρωματικών 285/2007 & 214/2008. Οι προτάσεις που αφορούν βελτιώσεις στις προαναφερθείσες κανονιστικές και που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν την καλύτερη λειτουργία, ιδιαίτερα γύρω από τη περιοχή του λιμανιού είναι οι εξής:

Παραλιακή ζώνη – πάρκο Αγ. Νικολάου

Στο μήκος από την διασταύρωση της παραλίας με το κέντρο υγείας και μέχρι τη διασταύρωση του ξενοδοχείου Oasis να τοποθετηθεί στο μέσο του οδοστρώματος ελαφριάς αναστρέψιμης κατασκευής εμπόδιο που να επιβάλλει α) υποχρεωτική διέλευση των οχημάτων από τη δεξιά πλευρά, που είναι προς τη θάλασσα, για το κεντρικό λιμάνι και β) υποχρεωτική διέλευση των οχημάτων από την αριστερή πλευρά, που είναι προς την πλευρά του Αγ. Νικολάου για να στρίψει το όχημα αριστερά προς την Εκατονταπυλιανή.

Το παραπάνω μέτρο θα βοηθήσει τη συνεχόμενη ροή των αυτοκινήτων και θα αποτρέπει έστω για λίγο την προσωρινή στάθμευση δεξιά ή αριστερά του δρόμου.

Εδώ θα πρέπει να προβλεφθεί για το διάστημα των μεγάλων αναχωρήσεων των ΙΧ συνήθως το τελευταίο 10μερο του Αυγούστου να υπάρχει η δυνατότητα από τη Λιμενική αρχή να μεταφέρει το μέρος των αναστρέψιμων υλικών που θα διαχωρίζουν το δρόμο και να υπάρχει για αυτό το διάστημα μια λωρίδα μόνο και η άλλη να είναι λωρίδα αναμονής οχημάτων προς φόρτωση.

Από διασταύρωση Oasis μέχρι Εκατονταπυλιανή

Αναδιάταξη των χώρων στάθμευσης, αφήνοντας μόνο πολύ μικρό αριθμό θέσεων για οχήματα ανάγκης ή χρηματαποστολών. Στο κεντρικό δρόμο από το λιμάνι προς την Εκατονταπυλιανή δεν θα δίνεται η δυνατότητα στάθμευσης. Να οριοθετηθεί το πλάτος του δρόμου που είναι ικανό να εξυπηρετήσει όλα τα οχήματα με αναστρέψιμη μορφής εμπόδιο. Στο χώρο που θα δημιουργηθεί μεταξύ του πεζοδρομίου και του δρόμου διαφυγής να δοθεί η δυνατότητα εκτός από τα οχήματα ανάγκης να σταθμεύουν μηχανές.

Μπροστά από το πεζόδρομο της Εκατονταπυλιανής

Να δημιουργηθεί εσωτερικά του κράσπεδου που σταθμεύουν τα ΙΧ δρόμος διέλευσης λεωφορείων που θα μπορεί να σταθμεύει ώστε να παραλάβει προσκυνητές ή επισκέπτες από την Εκατονταπυλιανή. Από τον ίδιο το δρόμο θα μπορούν να κατευθυνθούν τα αυτοκίνητα του προσκυνήματος που σταθμεύουν στο αλσυλιο. Η στάθμευση των λεωφορείων προβλέπεται από το άρθρο 6 της κανονιστικής 214/2008 ωστόσο πρακτικά με τις υπάρχουσες συνθήκες δε μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο δρόμος μπροστά από το Κέντρο Υγείας

Θα πρέπει να δημιουργηθούν 2 τουλάχιστον νησίδες όπως προβλέπονται και από την υπάρχουσα συγκοινωνιακή μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου α) εμπρός από το Κέντρο Υγείας και β) εμπρός από το χώρου του περιπτέρου στη παραθαλάσσια ζώνη μετά το κέντρο υγείας.

Οι νησίδες θα πρέπει να είναι χαμηλού ύψους ώστε τα μακριά και δυσκίνητα οχήματα να μπορούν να περάσουν από πάνω. Οι νησίδες θα αποτρέψουν από τη στάθμευση τα οχήματα και θα διευκολύνουν τη συνεχή ροή των αυτοκινήτων.

Εκτός από τις δυο νησίδες που θα κατασκευαστούν ώστε να εμποδίζεται η στάθμευση στις στροφές ΙΧ αυτοκινήτων θα μπορούσε να γίνει διάγραμμιση επι του δρομου με τόξα και ένδειξη κατεύθυνσης των οχημάτων δεξιά προς την περιοχή Λιβάδια ή αριστερά προς το λιμάνι. Επίσης στο τμήμα του πάρκου που βρίσκεται μπροστά από το κέντρο υγείας και περιβάλλεται από στηθαίο να καλυφθεί με αμμοχάλικα και χωρίς να κοπεί κανένα δέντρο να χρησιμοποιηθεί για στάθμευση μηχανών. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί μια μικρή είσοδος – έξοδος σε σημείο πριν τις δημόσιες τουαλέτες.

Από την Εκατονταπυλιανή μέχρι τη διασταύρωση του περιφερειακού

Στο δρόμο αυτό να επανατοποθετηθούν τα πλαστικά κολωνάκια στη μια πλευρά του δρόμου που απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση και τα οποία αφαιρέθηκαν στη διάρκεια της νέας ασφαλτόστρωσης. Η πρότασή μου  είναι να τοποθετηθούν στη πλευρά που βρίσκεται το προσκύνημα (έξοδος από την πόλη) και να επιτραπεί η στάθμευση από την πλευρά του κέντρου υγείας καθώς σε όλη αυτή την πλευρά υπάρχουν σπίτια και καταστήματα και είναι πιο πρακτικό για τους χρήστες.

Ακόμα προτείνω να δημιουργηθεί πεζόδρομος εντός του αλσυλίου και που θα έχει εξόδους α) στο δρόμο πίσω από το αρχαιολογικό και β) στο μέσο του δρόμου που βρίσκεται μεταξύ του κέντρου υγείας και τη διασταύρωση του περιφερειακού.

Χώροι στάθμευσης

Θα πρέπει να είναι εμφανής η σήμανση των χώρων στάθμευσης ώστε να διευκολύνονται οι οδηγοί στην ανεύρεσή τους. Θα πρέπει να διαγραμμιστούν και να φωτιστούν όλοι οι χώροι που χρησιμοποιεί ο Δήμος.

Να εξεταστεί η δυνατότητα να υπάρχει χρονοχρέωση στους δυο χώρους στάθμευσης α) πίσω από την Εκατονταπυλιανή και β) στο χώρο που είναι και η «Μεταφορική Πάρου» ώστε να αποσυμφορηθούν τα parking από αυτοκίνητα που σταθμεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και που θα μπορούσαν να έχουν ελεύθερη στάθμευση στα υπόλοιπα σημεία που διαθέτει ο Δήμος. Για τους κατοίκους δε που ζουν στον οικισμό και θα χρειαστεί να μεταφέρουν αποσκευές ή εμπορεύματα να δίνεται η δυνατότητα για 1 ή 2 ώρες ελεύθερης στάσης.

Τέλος να εντοπιστούν όλα τα μακροχρόνια σταθμευμένα αυτοκίνητα και όσα είναι παρατημένα και να μεταφερθούν μετά από τις ανάλογες ειδοποιήσεις. Αντίστοιχες ενέργειες ευπρεπισμού και διαγραμμίσεων θα πρέπει να γίνουν σε όλους τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης σε όλο το νησί.

Β. Νάουσα

1. Αφετηρία λεωφορείων

Εφόσον από τη γέφυρα μέχρι την αφετηρία των λεωφορείων είναι μονόδρομος και από την αφετηρία μέχρι τον κόμβο των super markets είναι δρόμος διπλής κυκλοφορίας προτείνω να γίνει στο σημείο που βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων κυκλικό κράσπεδο (round about) ώστε να δημιουργεί κυκλική πορεία και υποχρεωτική αναστροφή.

2. Από αφετηρία λεωφορείων μέχρι το κόμβο των supermarkets

Να γίνει διαγράμμιση του δρόμου ανόδου – καθόδου και να διαγραμμίσουν δεξιά και αριστερά θέσεις  στάθμευσης (στο ποταμι).

3. Κόμβοι super markets

Να εξεταστεί η δυνατότητα να δημιουργηθεί κυκλικός κόμβος στο κέντρο της διασταύρωσης ώστε να μειώσει την πιθανότητα ατυχήματος και να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων. Να γίνει καινούρια σήμανση και κατευθυντήριες πινακίδες.

4. Να παραμείνουν σε ισχύ οι αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου τις 28.02.2011 και αφορούν:

α) Το δρόμο διπλής κατεύθυνσης από το φούρνο του Μπατίστα μέχρι το φυσικοθεραπευτήριο της. Κ. Κωβαίου.

β) Η απαγόρευση στάθμευσης και διέλευσης στο λιμάνι της Νάουσας και στη κεντρική πλατεία από Κυριακή των Βαΐων έως το τέλος Οκτωβρίου, εκτός οχημάτων ΕΚΑΒ, ΑΜΕΑ, Λιμενικό, Αστυνομία, χρηματαποστολών και φορτηγά μεταφοράς αλιευμάτων για το λιμάνι. Για τα οχήματα τροφοδοσίας θα επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση μεταξύ 07:00 και 10:00 το πρωί

γ) Να διατηρηθεί η προ-τελευταία στάση των λεωφορείων στο φούρνο «Γλάρος».

δ) Να απαγορευτεί η στάθμευση αριστερά του δρόμου που αρχίζει από τη γέφυρα και τελειώνει μετά τους πάγκους των οπωροκηπευτικών.

ε) Να διατηρηθεί η θέση των ΤΑΧΙ το σημείο που είναι σήμερα.

Γ. Υπόλοιπο οδικό δίκτυο

1. Σε κάθε Δημοτικό διαμέρισμα, ιδιαίτερα κοντά στους οικισμούς υπάρχουν προβλήματα, κυρίως στάθμευσης. Σημεία που θα μπορούσαν να εξεταστούν για να υπάρχει μελέτη διαγράμμισης και καλύτερης ταξινόμησης θέσεων ΙΧ αυτοκινήτων, είναι ο χώρος στο λιμάνι της Πούντας, το Πίσω Λιβάδι, οι χώροι στάθμευσης στο Λογαρά και στην Αλυκή.

2. Διασταυρώσεις

Θα πρέπει να δρομολογηθούν μελέτες και να ομαλοποιηθούν σημαντικοί κόμβοι ώστε να υπάρχει αναδιάταξη και να ελαχιστοποιήσουν το κίνδυνο ατυχήματος.

α) Στο κόμβο των γηπέδων και της διασταύρωσης Παροικιάς – Νάουσας – Λευκών

β) Στο κόμβο Πούντας – Αγκαιριάς

γ) Στο κόμβο αεροδρομίου με την Αλυκή

δ) Στη διασταύρωση του περιφερειακού της Νάουσας με το δρόμο για Σάντα Μαρία και τα χωριά

ε) Αναδιάταξη του κόμβου στο Χοιρόλακα ώστε να δημιουργεί κόμβο κυκλικής στροφής (round about)

Δ. Δημόσια Μέσα Μεταφοράς στο λιμάνι της Πάρου

1. ΚΤΕΛ: να παραμείνουν για το καλοκαίρι του 2014 στο χώρο που βρίσκονται σήμερα για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη,

2. ΤΑΧΙ: το ίδιο να ισχύει και για τα ταξί. Η άποψή μου είναι ότι η αφετηρία και η συχνή διέλευση των παραπάνω οχημάτων επιβαρύνουν την κίνηση στο λιμάνι και γύρο από το Μύλο, ωστόσο θα πρέπει να δημιουργηθεί ριζοσπαστική λύση στο κυκλοφοριακό και οι όποιες μελέτες και υλοποίηση που θα πρέπει να γίνουν, πιστεύω ότι δεν αρκεί ο χρόνος μέχρι την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.

3. Τουριστικά Λεωφορεία: Να εξεταστεί η δυνατότητα για τα τουριστικά λεωφορεία εκτός από την παραλαβή των επιβατών από το λιμάνι και την αποβίβαση των ταξιδιωτών να δημιουργηθεί χώρος στο δρόμο προς τα Λιβάδια πιθανότατα στο ύψος της σιδερένιας (καρνάγιο), μια θέση στάσης και στάθμευσης ώστε οι παραλαβές πελατών για εκδρομές να γίνουν από εκείνο το σημείο και να αποσυμφοριθεί η περιοχή του Μύλου.

4. Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα "Rent a car" : Στη Πάρο δραστηριοποιούνται πάνω από 20εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων με ένα στόλο που υπερβαίνει κατά πολύ τα 1200 αυτοκίνητα.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση με όλες τις εταιρείες και να εξεταστεί το ενδεχόμενο κοινής λύσης αποσυμφόρησης του όγκου των αυτοκινήτων που κινούνται ή σταθμεύουν γύρω από το λιμάνι της Πάρου.

Μια ιδέα θα μπορούσε να συζητηθεί είναι η δημιουργία χώρου παραλαβής και παράδοσης των αυτοκινήτων σε κάποιο από τα δημοτικά parking  και να δοθεί συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης σε κάθε εταιρεία. Η διακίνηση των πελατών θα γίνεται με 1 ή περισσότερα mini bus από συγκεκριμένο σημείο παραλαβής στο λιμάνι μέχρι το χώρο στάθμευσης και αντίστροφα.

Το κόστος ενοικίασης θέσεων στο parking θα περιλαμβάνει και το κόστος μεταφοράς από και προς το λιμάνι. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα μπορέσει να εφαρμοστεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας όμως ότι σε καθημερινές αφίξεις ιδιαίτερα την υψηλή περίοδο των πλοίων σε ώρες αιχμής  κάθε μια από τις εταιρείες ενοικίασης έχει αρκετές παραδόσεις και αντίστοιχες παραλαβές. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο όγκο οχημάτων που να πρέπει να διακινηθεί στο χώρο του λιμανιού.

Ε. Παρατηρήσεις στην ισχύουσα κανονιστική διάταξη 214/2008

- Άρθρο 3ο παράγραφος 2

Η απαγόρευση για διέλευση βαρέων φορτηγών στο παραλιακό από τον Ο.Τ.Ε. μέχρι το Μπουνταράκι. Εξαιρούνται τα φορτηγά τροφοδοσίας 1-2 τονων και ΔΧΛ τουριστικών λεωφορείων.

-Άρθρο 1ο παράγραφος 2

Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός μηχανοκίνητων τροχοφόρων στο παραλιακό δρόμο από 19:30 έως 07:00 αντί 19:00-07:00

-Άρθρο 6ο παράγραφος 9

Να επιτρέπεται στα φορτηγά στάθμευση στο δημοτικό χώρο στάθμευσης (Φυστικιές)

-Άρθρο 7ο παράγραφος 1

Απαγόρευση εισόδου και βαρέων οχημάτων στη Παροικιά που μεταφέρουν αδρανή υλικά για εξαγωγή από την Πάρο από 17-21/04 και από 05/06 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Εύχομαι οι παραπάνω προτάσεις να συμβάλλουν στην επίλυση έστω και κάποιων σημείων στο αυξημένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

Πετρόπουλος Δημήτρης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos