Τσικνοπέμπτη – Τσικνογλέντι στο Πρόδρομο της Πάρου στις 20/02

09 Φεβρουαρίου 2014 22:35

Πιστός στο ραντεβού του παραμένει ο πολιτιστικός Σύλλογος Προδρόμου «Σκόπας ο Πάριος» που διοργανώνει και φέτος ένα αποκριάτικο γλέντι την Τσικνοπέμπτη

στις 20 Φεβρουαρίου στο χώρο του συλλόγου στην αίθουσα «Δεξαμενή».

Τα συστατικά της επιτυχίας όπως ενημερώνει ο σύλλογος είναι τα ίδια. Φέρτε το μεζέ σας και ελάτε να τσικνίσουμε μαζί, με ζωντανή μουσική, πολύ κέφι, κρασί και άφθονη σούμα προσφορά του συλλόγου.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας. Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα" (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και "Πέμπτη".
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής. Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Στα χωριά της Νάξου την Τσικνοπέμπτη εμφανίζονται στους δρόμους νέοι με προσωπίδες, οι λεγόμενοι «Κουδουνάτοι» οι οποίοι έχουν γύρω από τη μέση τους κρεμασμένα κουδούνια και χορεύουν προκαλώντας έντονο θόρυβο, με τους ντόπιους να τους κερνούν αυγά.
Στην Τήνο αναβιώνει το έθιμο του «Αποκριάτικου Χορού» και του «Αλφαβηταριού της Αγάπης». Οι χορευτές σχηματίζουν ένα κύκλο και εκ περιτροπής τραγουδούν περιπαιχτικούς στίχους ακολουθώντας, σύμφωνα με το πρώτο γράμμα κάθε στίχου, τη σειρά της αλφαβήτο

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos