Μεσοπρόσθεσμο - Τι προβλέπει για Δήμους και Περιφέρειες;

05 Ιουλίου 2011 15:41
Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου
Ο Προυπολογισμός του 2011 προβλέπει ότι η χρηματοδότηση του συνόλου των ΟΤΑ ( Δήμοι και Περιφέρειες ), μέσω των ΚΑΠ ( Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων), θα ανέλθει στα 5.285 δις. ευρώ, ενώ το « μεσοπρόθεσμο» προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 5 δις. ευρώ. Συνεπώς υπάρχει μια μείωση κατά 285 εκατ. Ευρώ.

Το « μεσοπρόθεσμο» για την περίοδο 2012 – 2015, προβλέπει αύξηση λοιπών εσόδων των ΟΤΑ – πέραν δηλαδή των εσόδων από τους ΚΑΠ – κατά 700 εκατ. Ευρώ. Για την περίοδο 2012 – 2015, προβλέπεται επίσης, ότι οι ΟΤΑ θα έχουν μείωση δαπανών κατά 685 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το 2011. Τα 100 εκατ. Ευρώ υπολογίζεται ότι θα προκύψουν από τη μείωση του προσωπικού, ενώ τα υπόλοιπα 585 εκατ. Ευρώ θα προκύψουν μόνο μέσα από την δραστική μείωση των έργων και το κλείσιμο διάφορων υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Βάσει του μεσοπρόθεσμου οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, ως σύνολο, το 2012 θα πρέπει να εμφανίζουν πλεόνασμα 385 εκατ. Ευρώ, το 2013 1.011 δις. ευρώ, το 2014 1.557 δις. ευρώ και το 2015 1.843 δις. ευρώ.

Ετσι λοιπόν, ο συνδυασμός μείωση δαπανών των δήμων – αύξηση πλεονάσματος των δήμων, οδηγεί σε ένα εκρηκτικό μείγμα για τις λαικές οικογένειες που θα χρυσοπληρώνουν φόρους και υπηρεσίες για να μπορούν να λειτουργούν υποτυπωδώς στη λογική της οικονομικής τους αυτοτέλειας.

Για να μην κουράζουμε με νούμερα, ο δημοσιονομικός στόχος για Περιφέρειες και Δήμους, είναι μείωση των χρημάτων από κρατική χρηματοδότηση κατά 1,35 δις. ευρώ συν 1,4 δις ευρώ από εξοικονόμηση πόρων για το 2011-2012. Το συνολικό ποσό που κόβεται αγγίζει τα 3 δις. ευρώ, ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαικά νοικοκυριά!

Κατ' αναλογία, η καταιγίδα των παραπάνω μέτρων που έρχονται, θα περάσουν και την πόρτα του δικού μας Δήμου με τρόπο αποκαλυπτικό. Και τότε περισσότερο από τώρα, θα κριθούμε όλοι στη βάση της πολιτικής μας θέσης για τα πράγματα και όχι στη βάση των διαθέσεων ή της φιλευσπλαχνίας.

Γιατί πως αλλιώς θα καλυφθεί η μείωση της χρηματοδότησης αν όχι με επιβάρυνση των δημοτών με διάφορους τρόπους;

Πως θα προκύψει αύξηση εσόδων αν όχι με αύξηση των δημοτικών τελών και των ανταποδοτικών υπηρεσιών;

Πως θα επέλθει μείωση δαπανών αν όχι με απολύσεις μόνιμου προσωπικού ή συμβασιούχων που στη θέση τους θα προσληφθούν λιγότεροι εργαζόμενοι;

Πως θα πραγματοποιηθεί μείωση δαπανών αν όχι με δραστική μείωση των απαραίτητων έργων και το κλείσιμο υπηρεσιών που μέχρι σήμερα προσφέρει ο δήμος, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας, Αθλητισμού και Πολιτισμού;

Με ποιό τρόπο θα καλύψουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες οι σχολικές επιτροπές, όταν σε λίγο καιρό θα μπεί σε αμφισβήτηση το ισόποσο της δόσης εκ μέρους του Δήμου; Πως θα τα βγάλουν πέρα;

Μια είναι η προοπτική που ετοιμάζουν για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Συνεχής μείωση έως και κατάργηση των πόρων που παίρνουν από τον Κρατικό Προυπολογισμό ( δηλ. από την άμεση και έμμεση φορολογία ). Είναι η λογική του να μπορεί μια περιφέρεια ή ένας δήμος να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο από τα δικά του έσοδα. Από χρήματα δηλαδή που θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι για κάθε υπηρεσία που θα τους παρέχεται.

Η καταιγίδα των νέων μέτρων που έρχονται με το μεσοπρόθεσμο , θα πλήξουν για άλλη μια φορά το εισόδημα των λαικών νοικοκυριών. Η πρωτοφανής λεηλασία του εισοδήματος αυτή τη φορά θα υλοποιηθεί με μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσω της Τοπικής Διοίκησης.

Κάθε μέρα που περνάει οι προειδοποιήσεις της Λαικής Συσπείρωσης επιβεβαιώνονται με τον πιο χειρότερο τρόπο για τα λαικά στρώματα. « Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι φτωχαίνουν»! Δυστυχώς αυτό είναι που θα βιώσουμε σε λίγο και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης όπως ξεκάθαρα φαίνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο καθένας λοιπόν θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην αντιλαική λαίλαπα που έρχεται...

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥ

4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos