'Εντονη η αντίθεση του Δ.Σ Πάρου

11 Αυγούστου 2011 16:53
Αγνοήθηκαν πλήρως οι νησιωτικές κοινωνίες. Νόμος με διαδικασίες εξπρές "η σύνθετη τουριστική κατοικία"
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, την Τρίτη 9 Αυγούστου, όπου συζητήθηκε η θέση του Δήμου για την "σύνθετη τουριστική κατοικία", συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου. Ο Δήμος Πάρου είναι ο πρώτος Δήμος που συζήτησε και τοποθετήθηκε, έστω και εκ των υστέρων, στο σχέδιο της κυβέρνησης για την "σύνθετη τουριστική κατοικία". Το σχέδιο έγινε νόμος Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις 4 Αυγούστου, με διαδικασίες εξπρές, ενταγμένο στο πολυνομοσχέδιο που αφορούσε μεταξύ άλλων τα "τυχερά παιχνίδια", το ασφαλιστικό, τον τουρισμό, ρυθμίσεις για τις Δ.Ο.Υ., κατάργηση φορέων κα, χωρίς να ζητηθεί καν η γνώμη των νησιωτικών δήμων και των Περιφερειών που θα υποστούν τις κύριες συνέπειες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, με τις τοποθετήσεις του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων αλλά και με την απόφασή του, εξέφρασε σχεδόν ομόφωνα (μειοψήφισαν 3 Δημοτικοί Σύμβουλοι) την αγανάκτισή του τόσο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αγνόησε πλήρως την αυτοδιοίκηση και δεν ζήτησε καν την γνώμη της όσο και για το ίδιο το μοντέλο της "σύνθετης τουριστικής κατοικίας που θα εντείνει τις πιέσεις στο νησιωτικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στη βιωσιμότητα των μικρομεσσαίων τουριστικών δραστηριοτήτων και θα φορτώσει σημαντικά κόστη στους δήμους για την επέκταση των υποδομών". Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποφάσισε μάλιστα να "εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στο σχέδιο και να εμποδίσει με κάθε μέσο που έχει στην διάθεσή του την προώθηση των ρυθμίσεων αυτών στην Πάρο, πολύ περισσότερο που έρχονται σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για το χωροταξικό του νησιού" που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχει κολλήσει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας (νυν Αποκεντρωμένης Διοίκησης).

Ο Νίκος Χρυσόγελος στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον ίδιο αλλά και από κοινού με άλλους Περιφερειακούς Συμβούλους (ήδη 19 Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Ν Αιγαίου έχουν υπογράψει επιστολή όπου επισημαίνουν την ανάγκη να συζητηθεί επειγόντως το θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο) και πρότεινε στενή συνεργασία μεταξύ των νησιωτικών Δήμων και φορέων καθώς και του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να μην εφαρμοστεί το σχέδιο. Πρότεινε, επίσης, να συμμετάσχει αντιπροσωπεία του Δήμου Πάρου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, στις 30/8, όπου θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα και δήλωσε την διαθεσιμότητα του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και του ίδιου προσωπικά να συμμετάσχει και να βοηθήσει στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων, στη διοργάνωση εκδηλώσεων, στην συντονισμένη παρέμβαση στην κυβέρνηση, ακόμα και σε προσφυγή σε νομικά μέσα.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος: "Προκαλεί οργή ότι τα στέλεχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και πολλοί βουλευτές ξέχασαν όσα έλεγαν επί εποχής Σουφλιά για την προσπάθεια του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να προωθήσει το μοντέλο της "σύνθετης τουριστικής κατοικίας". Είχαν καταγγείλει τότε το σχέδιο με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς όπως ότι "θα κατέστρεφε τη χώρα, εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα, κατέστρεφε την προοπτική μιας πιο βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα, ιδιαίτερα στα νησιά". Σήμερα επέλεξαν να αγνοήσουν τις νησιωτικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση και να προωθήσουν, σχεδόν "εν κρυπτώ", με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, ένα σχέδιο που έρχεται σε σύγκρουση με τις προοπτικές βιώσιμων μοντέλων τουρισμού, θα αυξήσει το κόστος ζωής και τις πιέσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οι νησιωτικοί δήμοι (αύξηση περιβαλλοντικών προβλημάτων, μεταφορά κόστους επέκτασης των υποδομών στις τοπικές κοινωνίες, διάλυση της συνοχής των νησιωτικών κοινωνιών που θα μετατραπούν σε προάστια πόλεων με άδεια σπίτια για 11 μήνες, μορφές εγκληματικότητας που συνοδεύουν τις περιοχές αυτές, άγνωστες μέχρι προσφάτως στα νησιά).

Όμως και η Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες, πρέπει να πάρουν θέση δημόσια, πολύ περισσότερο που ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης κ Γ.Πουσσαίος είχε καταγγείλει, ως δήμαρχος τότε της Ίου, το σχέδιο Σουφλιά και τις μεθοδεύσεις για μεταβιβάσεις μεγάλου μέρους των εκτάσεων του νησιού με στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Το μέλλον των νησιωτικών κοινωνιών αλλά και της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών και οικονομικών προβλημάτων της χώρας δεν βρίσκεται στην επιστροφή σε καταστροφικές πολιτικές που θα κάνουν τα νησιά μας αγνώριστα αλλά στην ανάπτυξη μιας οικονομίας, σύγχρονης, πράσινης και βιώσιμης, που σέβεται το περιβάλλον και τον πολιτισμό του Αιγαίου και βοηθάει στην κοινωνική συνοχή και την σύγκλιση στην περιοχή μας. Το μέλλον μας μπορεί να βασιστεί σε καινοτόμες πράσινες λύσεις στην οικονομία και στην καθημερινότητα που αξιοποιούν, όμως, τη σοφία του παρελθόντος και προωθούνται μέσα από διάλογο με τις νησιωτικές κοινωνίες και προς όφελός τους".

Νίκος Χρυσόγελος                  {plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos