Φαντάσου την Πάρο

27 Οκτωβρίου 2011 12:04

Κατά τη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου την Τρίτη 25/10, παρουσιάστηκε το δημιουργικό του πακέτου τουριστικής προβολής του νησιού 

και φέρει ως τίτλο το σλόγκαν "imagineParos" προσδοκώντας να προσελκύσει επισκέπτες και παραθεριστές καλώντας τους να φανταστούν έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό μέσα από εικόνες και κείμενα που διεγείρουν τη φαντασία και αισθητοποιούν εύγλωττα τις ομορφιές του τόπου μας.

Στην εκτενή συζήτηση που διεξήχθη στο Δ.Σ., με αφορμή την παρουσίαση, υπήρξαν πάμπολλες παρατηρήσεις σχετικά με διορθώσεις που θα έπρεπε να γίνουν στο υλικό ή ακόμα και παραλήψεις που οφείλουν να αποκατασταθούν, ακούστηκαν διάφορες απόψεις και σημειώθηκαν αντιδράσεις οι εντονότερες από τις οποίες προέρχονταν από την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Πρωτολάτη.

Το parianostypos. gr, παρακολούθησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ, καταγράφοντάς την και σας μεταφέρει όσα ειπώθηκαν αυτούσια σε βίντεο. (βλέπε σχετικό σύνδεσμο στο τέλος του κειμένου)

Πέρα όμως από τις διαφορετικές τοποθετήσεις, τις εύλογες παρατηρήσεις, τις αντιγνωμίες, τις αρέσκειες και τις απαρέσκειες που διατυπώθηκαν αναφορικά με το πακέτο τουριστικής προώθησης του νησιού μας, η ποικιλία των απόψεων που εκφράστηκαν φαίνεται να υποδηλώνει ένα υπάρχον έλλειμμα σαφούς και αρραγούς προσανατολισμού της τουριστικής πολιτικής που επιθυμεί να χαράξει το νησί μας.

Φυσικά μόνο μέσα από το γόνιμο διάλογο και την εκπεφρασμένη διαφορετικότητα κυοφορούνται καρποφόρες ιδέες, βασική όμως προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο διάλογος να εκκινείται από μια βάση ουσιαστικής επικοινωνίας μέσα από την κοινή νοηματοδότηση των λέξεων και των σηματοδοτήσεών τους.

Η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, πριν καταλήξει να εκφραστεί θεσμικά μέσω ενός Δ.Σ., θέτει ως εύλογο προαπαιτούμενο μια ώριμη και συμμετοχική αποσαφήνιση της ίδιας της βούλησης της τοπικής κοινωνίας διαμέσου της ουσιαστικής επικοινωνίας των μελών της σχετικά με το πως πρέπει να επιδιωχθεί και με ποιά μέσα μια επωφελής και στέρεη στο παρόν, με προβολή στο μέλλον, αναπτυξιακή τουριστική πολιτική. (Να σημειωθεί η απουσία επαγγελματιών και φορέων που δραστηριοποιούνται στο τουρισμό από τη συνεδρίαση του Δ.Σ).

Θα πρέπει δηλαδή όλοι εμείς, ως μέλη των τοπικών κοινωνιών να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, να συλλογιστούμε από κοινού, να ενεργοποιηθούμε και να αποφασίσουμε τι είναι επωφελές για μια συνολική τουριστική ανάπτυξη της Πάρου υπερβαίνοντας τα ατομικιστικά προσκόμματα και τις ευκαιριακές επιλογές.

- Όταν δεδομένης της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, τα κριτήρια επιλογής τόπων τουριστικής διαμονής αυστηροποιούνται καθώς η μειωμένη τουριστική ζήτηση αφήνει ανοιχτό το πεδίο του ανταγωνισμού στην τουριστική προσφορά.

- Όταν σήμερα βάσει έγκυρων στατιστικών στοιχείων, το 50 και πλέον τοις εκατό των τουριστών παγκοσμίως επιλέγουν τις περιοχές που θα επισκεφθούν μέσω διαδικτύου.

- Όταν έρευνα της οργάνωσης «ΝΕΟΙ» σε τυχαίο δείγμα 296 ατόμων ηλικίας 19 έως 36 ετών, το 90,5% απάντησε ότι «κλείνουν» τις διακοπές τους μέσω Διαδικτύου καθώς οι τιμές είναι πιο οικονομικές και οι επιλογές περισσότερες.

- Όταν το 71% δηλώνει ότι αγοράζει υπηρεσίες από διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία, ενώ το 62% κάνει έρευνα στο Internet πριν προβεί σε οποιαδήποτε κράτηση, (Πηγή Ημερήσια Online 22/07/10), η Πάρος οφείλει εκ των πραγμάτων να ακολουθήσει το δρόμο του ρεαλισμού και να συντονιστεί με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην προώθηση τουριστικού υλικού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της παγκόσμιας και εγχώριας τουριστικής αγοράς.

Θα πρέπει επομένως όλοι μας, ως ενεργοί πολίτες ενός τουριστικού κατ΄ εξοχήν τόπου, να μην αφήσουμε τις ταχύτατες αλλαγές που διαμορφώνονται σήμερα να μας ξεπεράσουν καθιστώντας μας ουραγούς στο μέρισμα του κύκλου της τουριστικής αγοράς.

Οι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες των δημοσίων φορέων στο ζήτημα της τουριστικής προβολής, αποτελούν αναμφίβολα αξιόλογες προσπάθειες που χρήζουν όμως διττής ενίσχυσης τόσο από τα νέα τεχνολογικά μέσα όσο από την ώριμη επικοινωνία και την ξεκάθαρη θέληση της τοπικής κοινωνίας προς την επίτευξη στοχευμένων προσπαθειών τουριστικής ανάπτυξης της Πάρου μέσα από μια συλλογική στρατηγική προσανατολισμένη στο αύριο.

Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι εμείς, όντες άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, θα συντηρούμε καταστάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον μας και καταδικάζουν στην επισφάλεια την επιβίωσή μας.

Για να δείτε τη συνεδρίαση πατήστε εδώ

{plusone lang=el}

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos