Ακτοπλοϊκό και Διανησιωτικές Γραμμές Νομού Κυκλάδων

19 Δεκεμβρίου 2011 00:02

Αξιότιμοι Κύριοι, Όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σύμφωνα με το Αρθ. 205 του Ν. 3852/2010

από την 1-7-2011 είναι αρμόδια για το σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των σχεδίων των ενδοπεριφερειακών συγκοινωνιών της.

Σας γνωρίζω ότι μέχρι σήμερα το Περιφερειακό συμβούλιο δεν έχει ασχοληθεί με το ακτοπλοϊκό, όμως ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου , κατά την συνεδρίαση του Π.Σ. στην Σύρο στις 5.12.2011 και σε σχετική ερώτηση του Περιφ. Συμβούλου κ. Συρμαλένιου απάντησε ότι το ακτοπλοϊκό θα συζητηθεί στο επόμενο Π.Σ. το οποίο θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 20 Ιανουαρίου του 2012.

Σας στέλνω για ενημέρωση τις προτάσεις που έχω υποβάλλει από 19.1.2011 στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη και δίνω έμφαση στην υλοποίηση των παρακάτω ακτοπλοϊκών γραμμών :

<< 1ον) Γραμμή : Θεσσαλονίκη – Κυκλάδες – Ηράκλειο Κρήτης.

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σύνδεση των Κυκλάδων με την Βόρειο Ελλάδα και την Πρωτεύουσα της Κρήτης.

2ον ) Γραμμή : Μύκονος –Πάρος- Νάξος –Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Είναι γεγονός ότι η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι τα μόνα νησιά των Κυκλάδων που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια. Για τον παραπάνω λόγο είναι αναγκαίο τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων να έχουν καθημερινή σύνδεση με την Μύκονο και την Σαντορίνη, ανάλογα με την κίνηση και την ζήτηση που παρουσιάζουν.

3ον) Γραμμή : Πάρος – Σύρος >>

Επίσης στις 12.12.2011, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Πουσ-σαίος έστειλε προς τα αρμόδια Υπουργεία , τους Βουλευτές, τους Δημάρχους, τους Προέδρους των λιμενικών ταμείων καθώς και σε άλλους φορείς του Νο-μού Κυκλάδων τις προτάσεις του, για τις διανησιωτικές γραμμές των Κυκλάδων στις οποίες περιέχονται και τα παρακάτω προτεινόμενα σημεία δι-ασύνδεσης που αφορούν την Πάρο και την Αντίπαρο :

Α/Α ΝΗΣΙ ΑΠΟΠΛΟΥ Σημείο Σύνδεσης Εγκαταστάσεις ΝΗΣΙ ΚΑΤΑΠΛΟΥ Σημείο Σύνδεσης Εγκαταστάσεις ΑΠΟΣΤΑΣΗ

 

8 Πάρος Μώλος Υφίστανται Νάξος Αγία Άννα Υπάρχουσες 4.96 miles
9 Πάρος Αλυκή Νέες Εγκαταστάσεις Ίος Αλμυρός Υπό Δημοπράτηση 18.6 miles
10 Πάρος Νάουσα Υφίστανται Μύκονος Πλατύς Γυαλός Νέες Εγκαταστάσεις 21.08miles
11 *Πάρος Πούντα Σε Λειτουργία Αντίπαρος Λιμάνι Σε Λειτουργία 0.806 miles
12 Αντίπαρος Αγ. Γεώργιος Νέες Εγκαταστάσεις Σίφνος Φάρος Υφίστανται 15.5 miles

 

Επειδή το παραπάνω θέμα όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας, σας παρακαλώ να μου γνωρίσετε τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της Πάρου και της Αντιπάρου για το σχετικό θέμα.

Από την πλευρά μου και στο μέτρο των δυνατοτήτων μου από την θέση της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να είστε σίγουροι ότι θα προσπα-θήσω να στηρίξω τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών μας.

Με εκτίμηση

Κώστας Ν. Μπιζάς


Διανησιωτικές γραμμές

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ιστορικά η διασύνδεση των νησιωτικών συμπλεγμάτων προβλημάτισε και απασχόλησε όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία πενήντα (50) χρόνια πλην όμως ο νησιωτικός πληθυσμός παραμένει απομονωμένος ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Απόδειξη τούτου είναι ότι οι Κυκλάδες παρουσίασαν το μεγαλύτερο ποσοστό μετανάστευσης (35%) κατά την περίοδο 1950 – 1980.

Η ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών, σε λιμένες, αεροδρόμια και οδικά δίκτυα στις νησιωτικές περιοχές, όπως αυτή συντελέστηκε με σημαντικές επενδύσεις κυρίως την τελευταία 20ετία, η διασύνδεση των νησιών, τόσο μεταξύ τους όσο και με τα αστικά κέντρα της χερσαίας Ελλάδας, παραμένει ανεπαρκής.

Ο νέος θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας, όπως ορίζεται από τον Καλλικράτη, έχει ως αρμοδιότητα του στο πλαίσιο των μεταφορών, την διαπραγμάτευση για τις μεταβιβάσεις των μεταφορικών υποδομών σε Ιδιώτες Επενδυτές με στόχο την επίτευξη Προγραμματικών Συμφωνιών Επενδυτών – Μεταφορικών Εταιριών - Περιφέρειας ώστε να διασφαλίζεται με οικονομικούς όρους η επάρκεια και αειφορία του νησιωτικού μεταφορικού συστήματος.

Οι συμφωνίες Ιδιωτών – Περιφέρειας μπορούν να έχουν προγραμματικό χαρακτήρα (διασφάλιση- οικονομική βιωσιμότητα), και

να συνδέουν την ανάπτυξη και διαχείριση των υποδομών από Ιδιώτες Επενδυτές με εμπλοκή των μεταφορικών εταιριών (ακτοπλοϊκών, αεροπορικών, εμπορικών, Υδροπλάνων).

Η ανάπτυξη ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών κατασκευάζοντας μικρής κλίμακας λιμενικές εγκαταστάσεις ή ενεργοποιώντας μετά από συντήρηση και επέκταση υφισταμένες λιμενικές εγκαταστάσεις προκειμένου να ενταχθούν στο δίκτυο των ήδη υπαρχόντων μεγάλων, θεωρείται στοιχειωδώς απαραίτητη.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα αφορούν την εξυπηρέτηση της σύνδεσης νησιών μεταξύ κοντινών τους σημείων με την κατάλληλη κατηγορία σκαφών, που ταυτόχρονα θα διαθέτουν φιλικά προς το περιβάλλον τεχνικά χαρακτηριστικά (Solar-Hybrid efficient marine technology). Η συχνότητα των πλόων θα διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή και την κίνηση που παρουσιάζεται.

Η προστιθέμενη αξία της αξιοποίησης του συνόλου του νησιωτικού χώρου και όχι μεμονωμένα του κάθε νησιού αφορά πρωτίστως τον σχεδιασμό ανταποκρίσεων μεταξύ των νησιών και βοηθά στην διασύνδεση των μέσων μεταφοράς που υπάρχουν κυρίως στα μεγαλύτερα και πιο ανεπτυγμένα νησιά.

Οι θαλάσσιες μεταφορές μέχρι σήμερα αφέθηκαν στο επιχειρηματικό ενδιαφέρον των ιδιωτών και στην πενιχρή επιχορήγηση των λεγόμενων «αγόνων γραμμών», χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από την πλευρά του Κράτους. Αποτέλεσμα το φαινόμενο που ζούμε σήμερα πολλά νησιά να παραμένουν χωρίς θαλάσσια συγκοινωνία κατά την περίοδο του χειμώνα.

Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως σύνολο και όχι το κάθε νησί χωριστά. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία συνθηκών που να τείνουν στην αυτάρκεια και την μείωση της εξάρτησης από το κέντρο. Η ανεπάρκεια συγκοινωνιών και επικοινωνίας υψώνουν τείχη αδιαπέραστα

για κάθε μορφή και είδος ανάπτυξης στα νησιά. Οι σταθερές και μόνιμες θαλάσσιες συγκοινωνίες αποτελούν βασικές υποδομές, το προϊόν των οποίων δεν είναι διαπραγματεύσιμο στις σημερινές Δημοκρατίες.

Παρά τις φυσικές και χρηματοδοτικές δυσκολίες της διασύνδεσης των νησιών είναι βέβαιο ότι η σταθερή επάρκεια των συγκοινωνιών θα φέρει ανυπολόγιστη ανάπτυξη δεδομένης της μοναδικότητας των νησιών μας και της διεθνούς τουριστικής έλξης. Κάθε μορφής επένδυση επί του νησιωτικού εδάφους που έγινε ή θα γίνει είναι σχεδόν καταδικασμένη εάν προσκρούει στο τείχος της ανεπάρκειας των συγκοινωνιών.

Η πρότασή μας, σε βαθμό επείγοντος, και υπό την προϋπόθεση αξιολόγησης υπαρχόντων μελετών ή και σύνταξης άλλων αναγκαίων είναι οι συνδυασμένες μεταφορές με συντονισμό όλων των μεταφορικών μέσων δηλαδή αεροπλάνα, υδροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία κορμού, ferries και ταχύπλοα μικρών αποστάσεων.

Η χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος είναι δυνατόν να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και σε άλλα συναφή προγράμματα εμπεριέχοντας ταυτόχρονα την συγχρηματοδότηση με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ).

Επειδή το πρόβλημα των μικρών νησιών σήμερα παραμένει πιεστικό προτείνουμε σε πιλοτική βάση να υλοποιήσουμε άμεσα το σκέλος των δρομολογίων μικρών αποστάσεων με πορθμεία και ταχύπλοα σε έναν αριθμό νησιών στις Κυκλάδες.

Ενδεικτικά παραθέτουμε πίνακα με τα προτεινόμενα σημεία διασύνδεσης ανά νησί βασιζόμενοι αφενός στις λιμενικές εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν, έχοντας οδική πρόσβαση, και αφετέρου σε αυτές που μπορούν να κατασκευαστούν.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σύμφωνα με το Αρθ. 205 του Ν. 3852/2010 από την 1-7-2011 είναι αρμόδια για το σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των σχεδίων των ενδοπεριφερειακών συγκοινωνιών της. Η ανωτέρω πρόταση η οποία συντάχθηκε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, τίθεται υπόψη σας προκειμένου να συμβάλλει στην βελτίωση της ενδοεπικοινωνίας και περαιτέρω ανάπτυξης των νησιών μας.

Ευελπιστώντας στην θετική αντιμετώπιση της πρότασης μας, παραμένουμε στην διάθεση σας για όποια περαιτέρω πληροφορία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΟΥΣΣΑΙΟΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Α/Α ΝΗΣΙ ΑΠΟΠΛΟΥ Σημείο Σύνδεσης Εγκαταστάσεις ΝΗΣΙ ΚΑΤΑΠΛΟΥ Σημείο Σύνδεσης Εγκαταστάσεις ΑΠΟΣΤΑΣΗ
1 Νάξος Απόλλωνας Υπό Δημοπράτηση Μύκονος Πλατύς Γυαλός Νέες Εγκαταστάσεις 19,8miles
2 Νάξος Μουτσούνα Υφίστανται Δονούσα Δονούσα Υπάρχουσες 11.8 miles
3 Νάξος Κάλαντός Υφίστανται Σχοινούσα Μεσαριά Νέες Εγκαταστάσεις 4.03 miles
4 Νάξος Βόλακας Υφίστανται Ηρακλειά Άγιος Γεώργιος Υφίστανται 5.58 miles
5 Νάξος Πάνερμος Βελτίωση Κουφονήσι Λιμάνι Υφίστανται 4.34 miles
6 Νάξος Πάνερμος Βελτίωση Αμοργός Κατάπολα Υφίστανται 21.7 miles
7 Νάξος Κάλαντός Υφίστανται Ίος Αγ. Θεοδότη Νέες Εγκαταστάσεις 14.88 miles
8 Πάρος Μύλος Υφίστανται Νάξος Αγία Άννα Υπάρχουσες 4.96 miles
9 Πάρος Αλική Νέες Εγκαταστάσεις Ίος Αλμυρός Υπό Δημοπράτηση 18.6 miles
10 Πάρος Νάουσα Υφίστανται Μύκονος Πλατύς Γυαλός Νέες Εγκαταστάσεις 21.08miles
11 *Πάρος Πούντα Σε Λειτουργία Αντίπαρος Λιμάνι Σε Λειτουργία 0.806 miles
12 Αντίπαρος Αγ. Γεώργιος Νέες Εγκαταστάσεις Σίφνος Φάρος Υφίστανται 15.5 miles
13 Σίφνος Πλατύς Γιαλός Υφίστανται Κίμωλος Ψάθη Υφίστανται 10.54 miles
14 Σέριφος Λειβάδι Υφίστανται Σίφνος Χερόνησος Βελτίωση 9.92 miles
15 Σέριφος Αγ. Ιωάννης Νέες Εγκαταστάσεις Σύρος Ποσειδωνία Υφίστανται 25 miles
16 Κύθνος Αγ. Στέφανος Νέες Εγκαταστάσεις Σύρος Ποσειδωνία Υφίστανται 22.94 miles
17 Σύρος Λιμάνι Υφίστανται Τήνος Λιμάνι Υφίστανται 13.6 miles
18 Κύθνος Αγ. Δημήτριος Νέες Εγκαταστάσεις Σέριφος Συκαμιά Νέες Εγκαταστάσεις 9.3 miles
19 Κέα Νότια Νέες Εγκαταστάσεις Κύθνος Μέριχας Νέες Εγκαταστάσεις 9.3 miles
20 Ιος Μαγγανάρι Νέες Εγκαταστάσεις Θήρα Κουλούμπος -Μονόλιθος Νέες Εγκαταστάσεις 17.98 miles (Μονόλιθος)
12,4 miles
(Κουλουμπός)
21 *Θήρα Αμμούδι Σε Λειτουργία Θηρασία Λιμάνι Σε Λειτουργία 1.55 miles
22 *Μήλος Λιμάνι Σε Λειτουργία Κίμωλος Λιμάνι Σε Λειτουργία 1.364 miles
23 Ίος Λιμάνι Υφίστανται Σίκινος Λιμάνι Υφίστανται 8.06 miles
24 Φολέγανδρος     Μήλος Πολλωνία Υπό Δημοπράτηση 19.22 miles
25 Σίκινος Λιμάνι Υφίστανται Φολέγανδρος Λιμάνι Υφίστανται 16.74 miles
26 Ανάφη Λιμάνι Υφίστανται Θήρα Βλυχάδα ή Μονόλιθος Υφίστανται 16.12 miles
27 Άνδρος Ακρωτήρι Μονή-Στενή Νέες Εγκαταστάσεις Τήνος Αγ. Θεόδωροι Νέες Εγκαταστάσεις 2.9 miles
28 Τήνος Άγιος Σώστης Νέες Εγκαταστάσεις Μύκονος Τούρλος Νέες Εγκαταστάσεις 7.44 miles

 


ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΜΠΙΖΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πάρος 19.01.2011

ΠΡΟΣ : - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

- ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

- ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

- Δ/ΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΟΙΝ. : - κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

- Μ.Μ.Ε.

Με αφορμή την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ( ΣΑΣ ) ,ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, του εύχομαι συγχαρητήρια και καλή επιτυχία.

Ταυτόχρονα θα ήθελα να καταθέσω τις παρακάτω προτάσεις για το ακτοπλοϊκό.

1ον) Γραμμή : Θεσσαλονίκη – Κυκλάδες – Ηράκλειο Κρήτης.

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σύνδεση των Κυκλάδων με την Βόρειο Ελλάδα και την Πρωτεύουσα της Κρήτης.

Οι αυξήσεις στα διόδια της Εθνικής οδού, στα λεωφορεία και στα τρένα κάνουν δυσβάσταχτο οικονομικά το ταξίδι των συμπατριωτών μας από την Βόρειο Ελλάδα.

Θα πρέπει να υπάρξει μία επιδοτούμενη γραμμή Θεσσαλονίκης – Κυκλάδων Ηρακλείου, όπως υπάρχει για τα Δωδεκάνησα, χωρίς περιορισμούς και αυστηρούς όρους στις προσεγγίσεις λιμανιών και την χρονική διάρκεια..

Εκτιμώ ότι το χρονικό διάστημα 1.6.2011 – 30.9.2011 ( ή και περισσότερο από 1.5.2011-31.10.2011) και με δύο δρομολόγια τουλάχιστον την εβδομάδα, είναι το ζητούμενο από τον τουριστικό κόσμο των νησιών μας.

2ον ) Γραμμή : Μύκονος –Πάρος- Νάξος –Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Είναι γεγονός ότι η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι τα μόνα νησιά των Κυκλάδων που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια. Για τον παραπάνω λόγο είναι αναγκαίο τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων να έχουν καθημερινή σύνδεση με την Μύκονο και την Σαντορίνη, ανάλογα με την κίνηση και την ζήτηση που παρουσιάζουν.

3ον) Γραμμή : Πάρος – Σύρος

Η Ερμούπολη της Σύρου είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων στην οποία βρίσκονται Νοσοκομείο, Δικαστήρια, Υπηρεσίες και η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , οπότε είναι απαραίτητο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της Περιφερειακής μου Ενότητας ( Πάρου και Αντιπάρου) να υπάρχει τις καθημερινές ένα πρωινό δρομολόγια με αναχώρηση από Πάρο και επιστροφή από Σύρο το απόγευμα ή το βράδυ.

Για παράδειγμα εάν κάποιος πρέπει να βρεθεί για εργασία στην Ερμούπολη την Δευτέρα το πρωί , θα πρέπει να αναχωρήσει από την Πάρο το απόγευμα της Κυριακής, να διανυκτερεύσει στην Σύρο την Κυριακή και την Δευτέρα και θα επιστρέψει στην Πάρο την Τρίτη το βράδυ στις 22.30. Δηλαδή σχεδόν τρία (3) εικοσιτετράωρα στην Σύρο .

Εκτιμώ ότι τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να απασχολήσουν κάποιο από τα προσεχή περιφερειακά συμβούλια.

Με εκτίμηση

Κώστας N. Μπιζάς

{plusone lang=el}

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos