Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών

26 Απριλίου 2013 00:02

Με έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαπιστώνει πως «μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό».

Τι σημαίνει οργανικότητα; Ένα παράδειγμα. Σήμερα στην περιφέρεια Αττικής το σύνολο των μαθητών είναι 185.863 και ο αριθμός των τμημάτων 9.524, με μέσο όρο 20 μαθητές ανά τμήμα. Αν ο μέσος όρος γίνει 25 μαθητές ανά τμήμα, τότε τα τμήματα θα φτάσουν τα 7.434. Άρα θα «χαθούν» 2.090 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών και αντίστοιχος αριθμός τμημάτων.

Κάτι αντίστοιχο υπολογίστε και για το νησί μας. Και όλα αυτά σχεδιάζονται τη στιγμή που ήδη υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Η οργανικότητα, στην Εκπαίδευση, σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν το δάσκαλό τους και δεν αλλάζουν τους δασκάλους σαν τα πουκάμισα, κάτι που ειδικά για τις πιο μικρές ηλικίες είναι αντιπαιδαγωγικό, καθώς τα παιδιά χρειάζονται χρόνο να αναπτύξουν τις αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης με το δάσκαλό τους.

Οι συνέπειες εάν προωθηθούν τα σχέδια θα είναι πολλαπλές. Εκτός απ' το γεγονός ότι, τελικά, θα μειωθούν οι εκπαιδευτικοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα τμήματα θα μεγαλώσουν. Θα στοιβάζονται τα παιδιά στις τάξεις, αφού θα είναι υποχρεωτικό τα τμήματα να έχουν 25 μαθητές. Με λίγα λόγια, ενώ υπάρχει δυνατότητα για λιγότερους μαθητές προωθείται σχέδιο για περισσότερους!

Ο πραγματικός λόγος που οδηγεί το υπουργείο να σχεδιάζει καταργήσεις οργανικών θέσεων είναι για να έχει εκπαιδευτικούς έρμαια, που στο μέλλον θα μπορεί και να τους απολύσει με την επίκληση ότι δεν έχουν οργανική θέση.

Είναι φανερό που στοχεύουν. Σαρωτικές συμπτύξεις-συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων άμεσα, και χάσιμο οργανικών θέσεων. Τα παιδιά μας δεν είναι μήλα για να μπουν σε «τελάρα». Δεν είναι αριθμοί ούτε «σάντουιτς». Είναι παιδιά με ανάγκες και δικαιώματα. Αυτό που επιδιώκουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, είναι το νέο σχολείο της αγοράς, της ημιμάθειας, και των επιχειρήσεων. Φτάνει πια! Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους, να σημάνει συναγερμός σε όλο το νησί. ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ. Από το Δημοτικό Συμβούλιο,τις εκπαιδευτικές κοινότητες, τους Παριανούς Συλλόγους των Αθηνών, όλοι οι φορείς του νησιού, να απαιτήσουμε δυναμικά και αλληλέγγυα:

-Καμία σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. 15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ίδρυση νέων σχολικών μονάδων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του νησιού.

-Έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των οξυμμένων άμεσων αναγκών των σχολείων. Οι σχολικές επιτροπές να μην πληρώνουν ΦΠΑ για το πετρέλαιο και την αγορά αναλώσιμων υλικών, όπως και οι πρεσβείες.

- Υλικοτεχνική υποδομή αλλά και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

-Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για όλα τα παιδιά.

Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία,

Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Κ.Ο.Β.ΠΑΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos