×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η Τήνος απαντά στις προκλήσεις

30 Μαϊος 2013 15:37

Χθες είχαμε δύο τοποθετήσεις που αφορούν τα νησιά μας και το μέλλον τους:

Τη δήλωση – πρόσκληση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, με την οποία καλούνται οι Δήμοι είτε να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους (!) είτε να συμμετάσχουν στο κόστος των δρομολογίων (!!).

Και τη δήλωση του Πρωθυπουργού στο ΣΕΤΕ (εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής), ότι δεν μπορείς να ζητάς τουρισμό στα νησιά με ελλείψεις στο ακτοπλοϊκό.

Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσουμε με τη διαπίστωση του Πρωθυπουργού, που υιοθετεί αυτό που μαζί με πολλά άλλα, φωνάζουμε επί χρόνια. Αλλά για να ήταν πλήρης η δήλωσή του ώφειλε να προσδιορίσει και πώς θα λυθεί το ακτοπλοϊκό και πώς θα πάρει σάρκα και οστά η καταταλαιπωρημένη έννοια της νησιωτικότητας. Ελπίζουμε να κατανοεί ότι η πρόσκληση του κ. Σακέλλη και των Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας που εκπροσωπεί, αποτελεί πρόκληση και ασέβεια για τα νησιά. Η λογική μειώνουμε τα δρομολόγια ή πληρώστε δεν γίνεται δεκτή όχι μόνο γιατί οι Δήμοι αδυνατούν να φέρουν ένα τέτοιο βάρος υπό τις τραγικές οικονομικές συνθήκες που βιώνουν (όχι με ευθύνη τους) αλλά και γιατί η ευθύνη ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης των νησιών βαρύνει το κράτος, που διαχειρίστηκε και τις εποχές των παχέων αγελάδων, από κοινού με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, που, όπως έχω ξαναπεί, έκτισαν βαπόρια, ειδικά από την Τήνο (ιερό προσκύνημα και δυσανάλογα υψηλό εισιτήριο). Φαντάζει τεράστια υποκρισία σήμερα να αναζητείται «συνεταίρος» στην ακτοπλοΐα, προς την πλευρά των νησιωτικών Δήμων, άλλως να αποδεχθούμε την απομόνωσή μας.

Και με την ευκαιρία, Κε Πρωθυπουργέ, τα νησιά και το ακτοπλοϊκό ζήτημα υπάρχουν όχι μόνο σε σχέση με τον τουρισμό αλλά σε ετήσια βάση. Το νησί μας, η Τήνος, δεν είναι μόνο η «χρυσοτόκος όρνιθα» του καλοκαιριού αλλά και η Τήνος του υπόλοιπου 9μηνου, των απαγορευτικών, της αγωνίας, του ανολοκλήρωτου λιμανιού, της ανησυχίας αν η υγεία θα απειληθεί με καλό καιρό ή όχι, αν το πρόβλημα εκδηλωθεί μέρα ή νύχτα... Η σύνδεση της ακτοπλοΐας με τον τουρισμό και την ανάπτυξή του είναι η μία πλευρά της υπόθεσης. Υπάρχει και η άλλη, η ανθρώπινη, η μόνιμη, η πιο ουσιαστική, η εθνική. Και αν θέλετε εκτός από έσοδα και τουρισμό, που και εμείς τα επιζητούμε, μια νησιωτική Ελλάδα υγιή, περήφανη και ευρωπαϊκή και αν αντιλαμβάνεστε τί σημαίνει εθνικά να στηρίζουμε τα νησιά μας, περιμένουμε τοποθέτηση για το ακτοπλοϊκό σε ετήσια βάση και με αναφορά στις ανάγκες των νησιωτών μας, έξω και πέρα από τον τουρισμό. Ιδίως μετά το εκβιαστικό δίλημμα που τέθηκε χθες προς τους νησιωτικούς Δήμους.

Παναγιώτης Κροντηράς

Δήμαρχος Τήνου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos