×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μεμονωμένα "Βαρίδια" ή σύνολο "Βαριδίων" ;

12 Φεβρουαρίου 2014 00:43

Σήμερα θα αναφερθώ στα «βαρίδια» της τοπικής πολιτικής σκηνής, έτσι όπως έχουν χαρακτηριστεί εμμέσως πλην σαφώς από μερίδα του τοπικού τύπου, μέλη της διοίκησης του Δήμου

 Πάρου που διαχειρίζονται Νομικά Πρόσωπα. Άλλοτε ευθέως και άλλοτε πλαγίως, οι αναφορές που έχουν γίνει από παλιά μέχρι πρόσφατα, νομίζω ότι αποσκοπούν στο να αναδείξουν τις ευθύνες μεμονωμένων ατόμων και όχι εκείνες της Δημοτικής Αρχής. Ας μη μας διαφεύγει όμως, ότι δεν μιλάμε για διαχείριση ατομικής ιδιοκτησίας, αλλά για διαχείριση Νομικών Προσώπων που ανήκουν σε Δημόσιο Οργανισμό και εν προκειμένω στο Δήμο Πάρου.

Αν λοιπόν υπάρχουν ατομικές ευθύνες για οποιονδήποτε, τότε ασφαλώς υπάρχουν και συνολικές και πρωτίστως ευθύνες του ενός, δηλαδή του έχοντος «το γενικό πρόσταγμα». Προς αποφυγή κάθε αμφιβολίας, οι αναφορές για τις οποίες κάνω λόγο, είναι γνωστό ότι έχουν καταχωρηθεί σε Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Είμαι υποχρεωμένος να κάνω αυτή τη διευκρίνιση, προκειμένου (αν χρειαστεί) να αποδείξω την αλήθεια των λόγων μου.

Ας πάμε όμως να θυμηθούμε τι είναι τα βαρίδια στην πραγματικότητα. Βαρίδια λοιπόν στη γλώσσα των ψαράδων, λέγονται τα βαριά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στη κατάδυση των αλιευτικών εργαλείων, με σκοπό να πιάσουν πάτο. Αν τώρα κατά σύμπτωση κάνετε κάποιο άλλο συνειρμό που έχει σχέση με το θέμα του κειμένου, τι να πω· εσείς είστε οι καχύποπτοι.

Η λέξη βαρίδια στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιείται μεταφορικά σαν έννοια με αρνητικό  νόημα, όπως για παράδειγμα στη πολιτική. Εδώ οι ερμηνείες ποικίλουν. Άλλος τη χρησιμοποιεί αναφερόμενος σε πρόσωπα που εξ' αιτίας κάποιων συμπεριφορών έχουν προκαλέσει προβλήματα, άλλος όταν αναφέρεται σε ατυχείς πολιτικές επιλογές  κλπ. κλπ.

Σύμφωνα με τη δική μου άποψη, σε ότι αφορά στη παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας,  υπάρχουν ασφαλώς ατομικές συμπεριφορές που έχουν προκαλέσει προβλήματα, στην πραγματικότητα όμως το βασικό πρόβλημα προέρχεται από την ίδια τη διοίκηση του Δήμου. Διότι με την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» που έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί, δεν λύνει προβλήματα. Απλά τα μεταθέτει αορίστως με αποτέλεσμα αυτά να μεγεθύνονται ή και να πολλαπλασιάζονται. Επιπλέον με τη χαλαρή αντίδραση της σε περιπτώσεις που θα έπρεπε αυτή να είναι καίρια και αποτελεσματική, δίνει την εντύπωση του παρατηρητή από μακριά.

Τα υποτιθέμενα λοιπόν «βαρίδια», δεν κατέλαβαν από μόνοι τους τις διοικητικές θέσεις. Προτάθηκαν από το δήμαρχο, στην ουσία ορίστηκαν από τον ίδιο και στη συνέχεια ακολούθησε η τυπική διαδικασία ψήφισης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Από κει και πέρα όμως τι γίνεται; Ο καθένας κάνει όπως νομίζει; Από ποιόν ελέγχεται, σε ποιόν πρέπει να λογοδοτεί ανά πάσα στιγμή; Πέρα από την ατομική ευθύνη του ιδίου, ποιός έχει την πολιτική ευθύνη; Ασφαλώς εκείνος που τον όρισε στη θέση που κατέχει, ο πολιτικός του προϊστάμενος.

Καταλήγω λοιπόν στο εξής: κατά τη γνώμη μου δεν είναι τα μεμονωμένα «βαρίδια», δηλαδή κάποια πρόσωπα, που χαλάνε την εικόνα της δημοτικής πλειοψηφίας. «Βαρίδι» για τον τόπο είναι στο σύνολο της η ίδια η δημοτική πλειοψηφία. Οι πολιτικές της επιλογές, αλλά και η νοοτροπία από την οποία διακατέχεται, αποτελούν τα κύρια στοιχεία που την «τραβούν» προς τα κάτω.

Προσπαθώντας να είμαι όσο πιο δίκαιος γίνεται, θα πρέπει να πω ότι δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ευθύνης όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αφού είναι γεγονός ότι δεν συμμετέχουν όλοι στην άσκηση της διοίκησης. Όμως δεν είναι δυνατό να εξαιρεθούν, από τη στιγμή που στηρίζουν ανεπιφύλακτα τις επιλογές της διοίκησης του Δήμου. Η παραδοχή από μέρους κάποιων εξ' αυτών σε ιδιωτικές συζητήσεις, της κακής πορείας της Δημοτικής Αρχής και η ομολογία απογοήτευσης κατά καιρούς, έρχονται να ενισχύσουν την αρνητική άποψη που έχει η Παριανή κοινωνία για τη σημερινή διοίκηση του Δήμου.

Στον αντίποδα, η δήθεν εξωραϊσμένη εικόνα που προσπαθεί να περάσει εσχάτως στην τοπική κοινωνία η δημοτική πλειοψηφία, με διάφορους μεσολαβητικούς τρόπους, δεν πείθουν κανέναν. Αντίθετα και οι πλέον άσχετοι αντιλαμβάνονται ότι μετά από μία επταετή αρνητική πορεία, δεν γίνεται ξαφνικά να αυτοπροβάλλεται ως άριστη ή να την παρουσιάζουν ως τέτοια οι προπαγανδιστές της. Σε μένα πάντως θυμίζει τις εκλάμψεις κάποιων τελευταίων στιγμών. Ασφαλώς γνωρίζετε πότε συμβαίνει αυτό και επομένως αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.

Άγγελος Πατέλης

Δημοτικός Σύμβουλος  Πάρος ΑΞΙΑ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos