×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ιωάννης Βρούτσης: Από αύριο Παρασκευή θα είμαστε παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

12 Ιουνίου 2014 21:56

Στην σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, τη γενική

γραμματέα του υπουργείου κ. Άννα Στρατινάκη, τον ειδικό γραμματέα ΣΕΠΕ κ. Κώστα Πανταζή καθώς και την διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφαλισμένων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (ΕΥΠΕΑ) κ. Σταυρούλα Βραχιώτη, συζητήθηκε ο συντονισμός όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου κατά την καλοκαιρινή περίοδο και ανακοινώθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και στοχευμένων ελέγχων σε όλη την ελληνική επικράτεια για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:

«Στη σημερινή συνάντηση οριστικοποιήσαμε τη στρατηγική και τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες για την υλοποίηση της επόμενης φάσης του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας που θα διαρκέσει έως και τα μέσα Οκτωβρίου.

Από αύριο Παρασκευή θα είμαστε παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, σε κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση.

Γιατί θέλουμε ως υπουργείο Εργασίας να είμαστε ξεκάθαροι και ευθείς. Έχουμε πραγματοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, δύσκολες αλλά απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, που έχουν πλέον διαμορφώσει στην αγορά εργασίας ένα ευνοϊκό και λειτουργικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν μπορεί, λοιπόν, να γίνει πλέον ανεκτή καμία παραβατική συμπεριφορά απο καμία επιχείρηση, από κανέναν εργοδότη, είτε αφορά σε ανασφάλιστη εργασία είτε σε απλήρωτα δεδουλευμένα ή παράνομες υπερωρίες.

Θέλουμε όλοι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται την παρουσία και την ασφάλεια του υπουργείου Εργασίας δίπλα τους.

Έχοντας απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, έχουμε επιστρατεύσει το σύνολο των δυνάμεων μας. Με οργανωμένο σχεδιασμό, έμπειρα και ικανά στελέχη, εξελιγμένα πληροφοριακά εργαλεία. Κυρίως, όμως, με την επίδειξη σταθερής και πρωτόγνωρης - σε σχέση με το παρελθόν - πολιτικής βούλησης, καθώς δεν διστάσαμε να επιβάλλουμε το υψηλότερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί, αλλά και να διακόψουμε τη λειτουργία επιχειρήσεων που παρανομούσαν συστηματικά σε βάρος των εργαζομένων.

Για αυτό το λόγο, το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ», ουσιαστικά η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας για τη ριζική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, έχει αποτελέσματα. Χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, σε σαρωτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν απο τα μέσα Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Απριλίου 2014 σε 12.792 επιχειρήσεις, εντοπίστηκαν 1.507 αδήλωτοι εργαζόμενοι για τους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.641.821 ευρώ.

Όλα αυτά τα καταφέραμε με ένα ισορροπημένο μίγμα κινήτρων και αντικινήτρων σε τέσσερα βήματα:

Βήμα 1ο:

Θεσπίσαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού (10.550 ευρώ), ενώ εξίσου αυστηρές κυρώσεις – που φτάνουν μέχρι και το οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων – ισχύουν για την απασχόληση παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών. Ιδιαίτερα σημαντικό αυτές οι ποινές επιβάλλονται πλέον άμεσα και επιτόπια και με δέσμια αρμοδιότητα του ελεγκτή, αποφεύγοντας έτσι τις παρελκυστικές πρακτικές του παρελθόντος.

Βήμα 2ο:

Καταργήσαμε μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάρυναν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις. Παράδειγμα, σε περίπτωση νέων προσλήψεων δεν απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ, αλλά αρκεί μια απλή ηλεκτρονική αναγγελία στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Καταργήσαμε το «πορτοκαλί βιβλίο» (νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού), έναν παρωχημένο θεσμό που αποτέλεσε για περισσότερο απο 20 χρόνια μόνιμη εστία δικαστικών προστριβών και αμφισβητήσεων, ενώ καθιερώσαμε το ειδικό βιβλίο «υπερωριών και τροποποίησης ωραρίου» που δεν χρειάζεται καν θεώρηση.

Βήμα 3ο:

Περιορίσαμε το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, μειώνοντας σωρευτικά τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση της «φορολογικής σφήνας» μεταξύ αυτού που πληρώνει ο εργοδότης και αυτού που τελικά λαμβάνει ο εργαζόμενος, αποτελεί κίνητρο νέων και νόμιμων προσλήψεων, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και αυξάνει τις αποδοχές και των ίδιων των εργαζομένων (ήδη από τη μισθοδοσία του Ιουλίου), καθώς μέρος της μείωσης αφορά τις εισφορές εργαζομένων.

Βήμα 4ο:

Ενιαιοποιήσαμε και ενδυναμώσαμε την επιχειρησιακή λειτουργία των δύο ελεγκτικών σωμάτων του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ. Και οι δύο φορείς πλέον ελέγχουν με τον ίδιο τρόπο την αδήλωτη εργασία (επιβάλλοντας τα ίδια πρόστιμα), με τη συνδρομή μάλιστα και της Οικονομικής Αστυνομίας για περιστατικά εκτεταμένης παραβατικότητας. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται απο το ΣΕΠΕ διαβιβάζονται απευθείας στις εφορίες της χώρας, ενώ αυτά της ΕΥΠΕΑ διαβιβάζονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ, χωρίς να περνούν πλέον από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές. Παράλληλα, ενισχύουμε την υλικοτεχνική υποδομή των ελεγκτικών σωμάτων με την προσθήκη ακόμη εξήντα (60) νέων αυτοκινήτων.

Στη νέα Ελλάδα που χτίζουμε δεν έχουν θέση οι παραβατικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων και της οικονομίας.

Υπονομεύουν ευθέως την εθνική προσπάθεια για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την κοινωνική ηρεμία.

Αποτελούν θύλακες οπισθοδρόμησης και απομεινάρια ενός παρελθόντος που όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, αφού αυτές ακριβώς οι αντιλήψεις και νοοτροπίες μας οδήγησαν στη μεγάλη κρίση».


Κοινή ελεγκτική δράση ΣΕΠΕ και ΕΥΠΕΑ για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας για το διάστημα 13.6.2014 έως 10.10.2014.

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με την τουριστική κίνηση να προβλέπεται εξαιρετικά υψηλή, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Άννα Στρατινάκη, ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. κ. Κώστας Πανταζής και Υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΥΠΕΑ και του ΣΕΠΕ κατά την οποία αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός επιχειρησιακού πλαισίου δράσης, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, με την οριστικοποίηση των εστιασμένων ελέγχων σε τουριστικές περιοχές της χώρας, κατά το διάστημα 13.6.2014 έως 10.10.2014.

Ο κ. Υπουργός ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους ελεγκτικούς φορείς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω, οι προϊστάμενοι όλων των περιφερειακών υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ καλούνται άμεσα να καταρτίσουν προγράμματα ελέγχων στις περιοχές ευθύνης τους, που

περιλαμβάνονται στον επισυναπτόμενο κατάλογο, για το διάστημα 13.6.2014 – 10.10.2014.

Επισημαίνεται ότι πλέον ο έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας θα γίνεται με ενιαίο τρόπο από την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ με σκοπό τις μέγιστες δυνατές συνέργειες.

Πιο συγκεκριμένα Ειδικός Επιθεωρητής Εργασίας ή Επιθεωρητής Εργασίας του ΣΕΠΕ ή Ελεγκτής της ΕΥΠΕΑ που διαπιστώνει τη μη αναγραφή εργαζομένου στον ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλει διοικητική κύρωση (πρόστιμο), κατά δέσμια αρμοδιότητα, χωρίς προηγούμενη πρόσκλησή του για παροχή εξηγήσεων ως κατωτέρω:

Παράβαση: Μη αναγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού.

Επιβαλλόμενο πρόστιμο: ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί (18) δεκαοκτώ μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο − υπάλληλο και το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί τετρακόσιες τρεις (403) ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο − εργατοτεχνίτη, ανάλογα με την ηλικιακή διάκριση που θεσπίζει η υποπαράγραφος ΙΑ 11 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012.

Συγκεκριμένα για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο: Κάνε κλικ στη φωτογραφία

Είναι προφανές ότι ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχιστούν κανονικά οι προγραμματισμένοι έλεγχοι και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Είμαστε σίγουροι ότι θα πραγματοποιήσετε όλα τα παραπάνω με το αίσθημα της υπηρεσιακής και κοινωνικής ευθύνης που χαρακτηρίζει όλη τη μέχρι σήμερα δράση των Ελεγκτών της ΕΥΠΕΑ και των Επιθεωρητών Εργασίας του ΣΕΠΕ και θα συνεχίσετε, με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο, τις προσπάθειες για την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και την προστασία των εργαζομένων στη χώρα μας.

Επισυνάπτεται πίνακας με τις περιοχές της χώρας όπου θα διεξαχθούν κατά προτεραιότητα οι

στοχευμένοι έλεγχοι το διάστημα 13.6.2014 έως 10.10.2014 από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ – 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 Σ.ΕΠ.Ε. - ΕΥΠΕΑ

Ιόνια Νησιά

1. Ζάκυνθος
2. Κέρκυρα
3. Κεφαλονιά
4. Λευκάδα
5. Παξοί
6. Ιθάκη

Δωδεκάνησα

1. Ρόδος
2. Κως
3. Πάτμος
4. Λέρος
5. Κάρπαθος
6. Σύμη
7. Κάλυμνος

Βόρειο Αιγαίο

1. Χίος
2. Σάμος
3. Ικαρία
4. Μυτιλήνη
5. Λήμνος

Νησιά Αργοσαρωνικού

1. Πόρος
2. Ύδρα
3. Σπέτσες
4. Αίγινα
5. Κύθηρα

Ήπειρος – Στερεά Ελλάδα

1. Σύβοτα Θεσπρωτίας
2. Πάργα
3. Πρέβεζα
4. Καναλάκι Πρέβεζας
5. Γαλαξίδι
6. Δελφοί
7. Ιτέα
8. Καμένα Βούρλα
9. Αιδηψός
10. Άγιος Κωνσταντίνος
11. Λουτρά Υπάτης
12. Ναύπακτος
13. Βόνιτσα
14. Αγία Άννα Εύβοιας
15. Χαλκίδα
16. Πευκί
17. Κάρυστος
18. Κύμη
19. Ερέτρια

Κυκλάδες

1. Μύκονος
2. Σαντορίνη
3. Άνδρος
4. Ίος
5. Κέα
6. Κύθνος
7. Μήλος
8. Νάξος
9. Πάρος
10. Σέριφος
11. Σίφνος
12. Σύρος
13. Τήνος
14. Φολέγανδρος
15. Κουφονήσια
16. Αντίπαρος

Κρήτη

1. Χανιά
2. Ρέθυμνο
3. Ηράκλειο
4. Χερσόνησος Ηρακλείου
5. Σφακιά
6. Μάλια
7. Πλατανιάς
8. Άγιος Νικόλαος
9. Ελούντα
10. Ιεράπετρα
11. Σητεία

Χαλκιδική

1. Νέα Μουδανιά
2. Καλλιθέα
3. Μαρμαράς
4. Σίβηρη
5. Ουρανούπολη
6. Ιερισσός

Μακεδονία & Θράκη

1. Καβάλα
2. Θάσος
3. Αλεξανδρούπολη
4. Σαμοθράκη
5. Παραλία Κατερίνης
6. Λεπτοκαρυά
7. Πλαταμώνας

Μαγνησία & Ακτές Πηλίου

1. Σκιάθος
2. Σκόπελος
3. Αλόννησος
4. Βόλος
5. Σκύρος
6. Χορευτό Πηλίου

Πελοπόννησος

1. Ξυλόκαστρο                   13. Κυπαρισσία

2. Λουτράκι                         14. Μεθώνη

3. Κιάτο                               15. Καρδαμύλη

4. Κουρούτα Ηλείας             16. Πύλος

5. Κατάκολο                         17. Στούπα

6. Κυλλήνη                          18. Δρέπανο

7. Αρχαία Ολυμπία              19. Τολό

8. Νεάπολη Λακωνίας         20. Πόρτο Χέλι

9. Μονεμβασιά                     21. Ερμιόνη

10. Γύθειο                            22. Ακράτα

11. Ζαχάρω                           23. Αίγιο

12. Κακόβατος


Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos