Λαϊκή συνέλευση στις Λεύκες - Υλοποίηση δέσμευσης του Δημάρχου Πάρου

14 Μαρτίου 2015 13:24

Στις Λεύκες εγκαινιάστηκε, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, η ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες μέσα από λαϊκές συνελεύσεις για θέματα και προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινότητα αλλά και ευρύτερα της Πάρου.

Επιχειρείται μ' αυτόν τον τρόπο η παγίωση της άσκησης της πολιτικής του δήμου μέσω της διαδικασίας συμμετοχής των πολιτών και της συναπόφασης με την εκάστοτε τοπική ή δημοτική κοινότητα.
Αποτελούσε δε και προεκλογική δέσμευση της δημοτικής παράταξης του κ. Κωβαίου η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για να συζητιούνται τα θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα και στα προβλήματα της κάθε περιοχής.

Η πρωτοβουλία αυτή χαιρετίστηκε από τους συμμετέχοντες γιατί όπως τονίστηκε οι ανοιχτές συνελεύσεις είναι απαραίτητες ώστε να ακούγεται η «φωνή του λαού».

Στην αρχική του εισήγηση ο δήμαρχος κ. Κωβαίος τόνισε ότι στη διάρκεια της εξάμηνης θητείας του, προέβη σε διαθρωτικές αλλαγές στο δήμο, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Τέτοιες είναι η λειτουργία των υπηρεσιών χωροταξικά ώστε να διευκολύνονται οι ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ, η ανακατανομή των γραφείων, η ίδρυση γραφείου προγραμματισμού για ευρωπαϊκά προγράμματα με τρεις υπαλλήλους και η κάλυψη των τεχνικών αναγκών του νησιού.

Ισχύει ο αριθμός του δήμου 1562 για την καταγραφή των προβλημάτων ώστε να γίνεται ιεράρχηση και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μεγάλα έργα της Πάρου όπως είναι το αεροδρόμιο που βρίσκεται σε καλό δρόμο , όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και το μείζον θέμα της υγείας μετά την συνάντηση του συντονιστικού παρουσία του ιδίου με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, βασική προτεραιότητα ελλείψει χρημάτων και κονδυλίων είναι οι διάσπαρτες, άμεσα υλοποιήσιμες και μικρού κόστους τοπικές παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Αυτό θα γίνει μέσα από την αλληλοεξυπηρέτηση αναγκών, την προσωπική εργασία και την υιοθέτηση μιας νέας αντίληψης, διότι «λεφτά δεν υπάρχουν».
Ο δήμος και οι κοινότητες δεν έχουν στην διάθεση τους ούτε χρήματα ούτε επαρκές προσωπικό για να εκτελέσουν εργασίες αλλά και για να αντιμετωπίσουν ζητήματα καθημερινότητας.
Το κτήριο του Κοινοτικού Μεγάρου Λευκών για παράδειγμα με σοβαρά προβλήματα συντήρησης προϋπολογισμού 15.500€, αντιμετωπίστηκε με την προσωπική εργασία του προέδρου της κοινότητας κ. Γιάννη Κονταράτου κι έναν υπάλληλο συμβασιούχο με κόστος δαπάνης μόνο τα υλικά αξίας 1.500.

Όπως είπε ο κ. Κονταράτος «με τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της κατασκευής των μπροστινών τεσσάρων παραθύρων και θα δούμε και τα υπόλοιπα θέματα π.χ. υγρασία με τη βοήθεια εξειδικευμένου μηχανικού για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Ο κ. Κονταράτος απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ηλεκτρολόγο και σύμβουλο κ. Γιώργο Παντελαίο ο οποίος εκτελεί όλες τις ηλεκτρολογικές εργασίες που έχει ανάγκη το χωριό όποτε χρειαστεί, άμεσα και αποτελεσματικά. «Χωρίς τακτικούς πόρους αλλά με προσωπική εργασία, μόνοι μας βλέπουμε που υπάρχει πρόβλημα και πηγαίνουμε».

Άλλα θέματα προς επίλυση στην Κοινότητα Λευκών, είναι εφόσον διαπιστωθεί η λειτουργικότητα των τριών χημικών τουαλετών, να τοποθετηθούν για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στο πάρκινγκ στη στάση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάμεσα στους στόχους της κοινότητας είναι η αποκατάσταση πλακόστρωτου σε καταγεγραμμένα σημεία, η τοποθέτηση μικρών κάδων απορριμμάτων εντός του οικισμού και η τοποθέτηση δίγλωσσων (ελληνικά και αγγλικά) πινακίδων σήμανσης που θα δείχνουν τα μονοπάτια και τα αξιοθέατα. Επισκευές χρειάζονται επίσης τα παλιά πλυσταριά και υπάρχει ανάγκη αναμόρφωσης της εισόδου του Βυζαντινού δρόμου που οδηγεί στο χωριό «Πρόδρομος». Είναι πάρα πολλοί οι «φανατικοί» επισκέπτες που επιλέγουν αυτή την μορφή τουρισμού, δηλαδή του περιπατητικού, και φτάνουν για αυτό το λόγο κατά χιλιάδες στην περιοχή.



Σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό, υπάρχει ήδη ψηφισμένη απόφαση από το προηγούμενο συμβούλιο η οποία προβλέπει μονοδρόμιση του Ράμνου και θα εφαρμοστεί και εφέτος. Για τις θέσεις στάθμευσης των μονίμων κατοίκων περιμετρικά του Ράμνου που είναι πλέον εμπορικός δρόμος, η εισήγηση του κ. Κονταράτου είναι να εξασφαλιστούν αυτές οι θέσεις και να ελευθερωθούν ως «ελεύθερος χώρος». Υπάρχει πρόβλεψη να δοθεί χώρος έξω από τον καινούργιο φούρνο Λευκών ύστερα από σχετική μελέτη, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις θα υπάρξει μία διαγράμμιση ώστε να καθοριστούν με σαφή τρόπο οι θέσεις στάθμευσης. Καλό θα είναι να το σεβαστούμε όλοι, όπως είπε, γιατί έχουν ήδη καταγραφεί οι παρανομούντες σε σχέση με το κυκλοφοριακό.
Άλυτα παραμένουν προς το παρόν λόγω έλλειψης κονδυλίων δύο θέματα που χρήζουν επίλυσης. Το πρώτο αφορά στο δίκτυο αποχέτευσης παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΔΕΥΑΠ και το δεύτερο αφορά στις επισκευές και στη συντήρηση για το «Σπίτι της Λογοτεχνίας». Για το τελευταίο έχει εγκριθεί με χρήματα που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό, η τοποθέτηση δύο ηλιακών θερμοσιφώνων για ζεστό νερό αλλά τα προβλήματα παραμένουν μέχρι ο χώρος να είναι λειτουργικός και ασφαλής.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Λευκών αναφέρθηκε επίσης στον κανονισμό που αφορά στη λειτουργία του κοιμητηρίου και οστεοφυλακίου. Η συντήρηση και διαχείριση του κοιμητηρίου ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου. Σύμφωνα με το τιμολόγιο που ισχύει το κόστος ταφής ανέρχεται στα 150 ευρώ όσο και το κόστος εκταφής. Η εξασφάλιση οικογενειακού τάφου γίνεται μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπάρχει και το θέμα του οστεοφυλακίου το οποίο χρήζει άμεσης συντήρησης.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λευκών αναφέρθηκε στην «αντίληψη» ορισμένων να θεωρούν ότι ο αγροτικός δρόμος έξω από την ιδιοκτησία τους, τους ανήκει. «Είναι τεράστιο λάθος» , είπε ο κ. Κονταράτος «δεν υπάρχει ιδιωτικός δρόμος σύμφωνα και με την νομοθεσία η οποία είναι εφαρμοστή και θέλω να ενημερώσω ότι κλείσιμο δρόμου από οποιονδήποτε ιδιώτη και για οποιονδήποτε λόγο δεν θα γίνει αποδεκτό. Αντί να κάνουμε δρόμους για να εξυπηρετηθούν οι περισσότεροι, να θεωρούμε ότι ο δρόμος μας ανήκει».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos