Συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σε εκρηκτικό κλίμα

25 Απριλίου 2015 11:40

Σε τροχιά ακραίων συγκρούσεων και γενικευμένης ρήξης κινούνται οι πρωταγωνιστές του πολιτικού σκηνικού, με την κυβέρνηση εμφανώς πλέον και εντός Βουλής να δέχεται μαζικά τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Με 156 θετικές ψήφους (των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία - η οποία διεξήχθη μετά από αίτημα της ΝΔ και του ΚΚΕ επί της αρχής και του άρθρο 1 του νομοσχεδίου - «όχι» ψήφισαν 104 βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού, της ΧΑ, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ σε σύνολο 260 βουλευτών.

Τα εξαιρετικώς αρνητικά για τη χώρα «νέα» από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η εικόνα που μεταδίδουν στο σύνολό τους έως τώρα οι κυβερνητικές επιλογές, καθώς και η παραδοχή εκ μέρους του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου κατέστη αναγκαία προκειμένου να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις στα τέλη Απριλίου, τροφοδότησαν τη μαζική επίθεση της αντιπολίτευσης και έφεραν σε εμφανώς δυσχερή θέση την κυβέρνηση χθες στη Βουλή, κατά τη διαδικασία κύρωσης της επίμαχης εκτάκτου χαρακτήρα νομοθετικής πρωτοβουλίας.

«Ομολογείτε ότι είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα. Μόλις μετά τρεις μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φθάσαμε στο σημείο να συζητάμε τα αυτονόητα. Λυπάμαι που η Ελλάδα έχει φθάσει σε αυτή την τραγική κατάσταση», τόνισε με έμφαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Ξεμείναμε και από λεφτά, ξεμένουμε και από συμμάχους», σχολίασε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης. Ακρως επικριτικός προς την πλειοψηφία ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση αντιγράφει τις προηγούμενες σε πολιτική και μεθόδους, και πως «αναδεικνύει τρομοκρατικά διλήμματα». Για απόλυτη αποτυχία των κυβερνητικών χειρισμών έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, και αφού χαρακτήρισε την ΠΝΠ «ανόητη πράξη υποταγής», υποστήριξε ότι «αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό είχαμε λίγο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και αναφέρθηκε –όπως και αρκετοί άλλοι– στα περί προσφυγής στον λαό σενάρια της τελευταίας περιόδου.

Αμυνόμενος στα συνεχή κύματα επιθέσεων, εκ μέρους της πλειοψηφίας ο κ. Ν. Φίλης, παρεμβαίνοντας, άφησε κάθε σενάριο ανοιχτό: Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Αν χρειαστεί να αναβαθμιστεί το πολιτικό μας σχέδιο στον λαό, αυτό θα γίνει, είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Εκτός ελέγχου

Η χθεσινή συνεδρίαση είχε αρχίσει μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν παραβιάσεις του Κανονισμού από πλευράς της κυβέρνησης, αλλά και να εγείρεται από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας ζήτημα αντισυνταγματικότητας της ΠΝΠ. Η ένταση γρήγορα μετατράπηκε σε εκτός ελέγχου φραστικές συγκρούσεις διαρκείας, που μετέδιδαν κλίμα βαθύτατου διχασμού στην αίθουσα της Ολομέλειας. Η κυβερνώσα πλειοψηφία απέρριψε την εν λόγω ένσταση, αλλά το θερμόμετρο παρέμενε στα ύψη για πολλές ώρες.

Από τη μια η φράση του κ. Ν. Φίλη «υπάρχει δέσμευση του κράτους να καταβάλει εγκαίρως μισθούς και συντάξεις και αυτή είναι η επείγουσα ανάγκη που αναγκάζει την κυβέρνηση να φέρει την ΠΝΠ» και από την άλλη η αποστροφή της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση πως η αντιπολίτευση «ή θα εκπροσωπεί στο 100% τις απαιτήσεις των δανειστών ή θα αναχθεί στον ρόλο της» αναδείχθηκαν σε σπίθες που πυρπόλησαν τη διαδικασία.

«Ετοιμάζετε σκηνικό ρήξης και ψάχνετε για ενόχους. Εάν έχετε αποφασίσει να πηδήξετε από το αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο, δικό σας αλεξίπτωτο εμείς δεν θα γίνουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, με την κ. Ραχήλ Μακρή να φωνάζει από το έδρανό της προς τον ομιλητή: «Μήπως το αεροπλάνο το θέλεις για την πάρτη σου;».

Η συζήτηση συνεχιζόταν ώς αργά το βράδυ, με κεντρικό χαρακτηριστικό να υπενθυμίζουν διαρκώς οι επικριτές της σημερινής πλειοψηφίας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ως κυβέρνηση εφαρμόζουν τακτικές (κατεπείγοντα νομοσχέδια, ΠΝΠ κ.ά.) τις οποίες ως αντιπολίτευση κατήγγελλαν διαρκώς.

Απείλησαν τον Ανδρ. Λοβέρδο βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Ενα βήμα πριν από τη συμπλοκή βρέθηκαν, χθες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ εντός της Ολομέλειας, σε μια συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας κατερρίφθη κάθε ρεκόρ αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς από τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Στις χειρότερες στιγμές, μάλιστα, ακούστηκε κορυφαίος υπουργός της νέας κυβέρνησης, έπειτα από πύρινη κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ομιλία του, να λέει από τα υπουργικά έδρανα σε συνάδελφό του: «Ξέρω εγώ να χτυπάω, ρε μ...». Η ανεπίτρεπτη φράση ακούστηκε από το Κανάλι της Βουλής και καταγράφηκε, καθώς ακριβώς δίπλα του είχε μείνει ανοιχτό ένα από τα μικρόφωνα!

Πρωταγωνιστής του περιστατικού ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος ήδη είχε προκαλέσει έκρηξη αντιδράσεων, καθώς είχε σημειώσει πως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν, δίνουν όπλα σε όσους θέλουν να πνίξουν στην «ασφυξία» τη χώρα.

Αμεση αντίδραση Ν.Δ.

«Είναι ντροπή. Προσβάλατε βάναυσα την τιμή και την υπόληψη μιας ολόκληρης παράταξης» αντέδρασε αμέσως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε για αποχώρηση του κόμματός του από τη συνεδρίαση, αν ο κ. Βούτσης δεν ανακαλούσε. «Δεν έχετε το δικαίωμα να κάνετε τη Βουλή ζούγκλα, κ. Βούτση» σχολίασε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος. Ο εντονότατα επικριτικός τρόπος του προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι πιο «θερμοκέφαλοι» εκ των οποίων σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις προς τον χώρο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οι ψυχραιμότεροι, εκατέρωθεν, έσπευσαν να συγκρατήσουν τους «εξοργισμένους» κι έτσι αποφεύχθηκε, τελευταία στιγμή, η σύρραξη. Διευκρινίσεις του κ. Βούτση, ότι μιλούσε πολιτικά και δεν ήθελε να θίξει τον πατριωτισμό ουδενός με όσα είπε, έγιναν αποδεκτές και η συνεδρίαση συνεχίστηκε σε χαμηλότερους τόνους.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos