Πάρος: Πρόγρμμα Εορτασμού Εθνικής Αντίστασης

16 Νοεμβρίου 2015 16:54

Κυριακή 22 Νοεμβρίου

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Ιδιωτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Τραπεζών, οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων, από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσης του ηλίου της 22ας Νοεμβρίου 2015, ημέρας εορτασμού της επετείου της Εθνικής Αντίστασης.

 

Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων , καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 22ας Νοεμβρίου.

Ώρα 10:00 π.μ

Τελετή δοξολογίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρουσία Αρχών, Οργανώσεων, Σωματείων και κατοίκων.

Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από το Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Πάρου κ. Ανδρέα Καρποδίνη.

Ώρα 10:30 π.μ

Μετάβαση στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Επιμνημόσυνος δέηση, κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης, τα πολιτικά κόμματα, καθώς και όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή άλλου φορέα θελήσει να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες
κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Προσκλητήριο Νεκρών και Τήρηση ενός λεπτού σιγή.

Εθνικός Ύμνος.

Τελετάρχης ορίζεται ο Καθηγητής του Γενικού Λυκείου Πάρου κ. Κωνσταντίνος Κούτρας και καθήκοντα βοηθού τελετάρχη θα αναλάβει η
καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου Πάρου κ. Αναστασία Τουπαλή.

Παρακαλούνται όλες οι αρχές του Τόπου, οι στρατιωτικές αρχές, τα πολιτικά κόμματα, οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, οι εκπρόσωποι κάθε νομικού προσώπου ή άλλου φορέα, οι αποδέκτες του προγράμματος, καθώς και όλοι οι πολίτες των νησιών Πάρου – Αντιπάρου όπως παραστούν στις Εορταστικές Εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης.

Προσκλητήριο Νεκρών

Αιγινήτη Μαρία
Αλιπράντη Όλγα
Αλιπράντης Σταύρος
Αλιφιέρης Λεωνίδας
Αρκάς Αντώνης
Αρκουλής Γεώργιος
Αρκουλής Ιωάννης
Ασωνίτης Ιωάννης
Βάγιας Ιωάννης
Γεράρδης Δημήτριος
Γλέζος Νικόλαος
Γραμματικάκης Χάρης
Γρυλάκη Αικατερίνη
Δανάμπαση Γεωργία
Δανάμπαση Κούλα
Δανάμπασης Νικόλαος
Δελέντας Αντώνιος
Δελφής Δημήτριος
Δεσύπρη ( Πατέλη ) Κατίνα
Ζαμπέτας Γεώργιος
Ζουμής Νικόλαος
Ζουμής Πέτρος
Θεοδοσίου Ελένη
Θηβαίος Κων/νος
Ιερομόναχος Ηλίας Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας
Κατρής Αγαπητός
Καπούτσος Γεώργιος
Κεφάλας Πέτρος
Κοκκώνης Αθανάσιος
Κουτσουράκης Παναγιώτης
Κρητικός Γεώργιος
Κρητικός Ευάγγελος
Κρίσπης Μιχαήλ
Κυπριάδης Δημήτριος
Κωφός Ξενοφών
Λικέρι Βέρο
Λυράκης Εμμανουήλ
Μαντζουράνης Σπύρος
Μαρινόπουλος Αργύρης
Μαύρης Κων/νος
Μαύρης Σπύρος
Μαύρος Γεώργιος
Μοναχός Γρηγόριος Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας
Μουρλάς Νικόλαος
Μουρλάς Πολυχρόνης
Μουστάκας Αντώνιος
Ναυπλιώτου Μαρία
Παντελαίος Θωμάς
Πατέλης Βασίλης
Πατέλης Μανώλης
Πατέλης Νικόλαος
Περαντινός Δημήτριος
Περαντινός Ηλίας
Πιερτζοβάννη Ιφιγένεια
Πολυμενάκος Γεώργιος
Πρασινάκη Μαρία
Ραγκούσης Βενιζέλος
Ραγκούσης Ιάκωβος
Ρούσσος Θεολόγος
Σιφναίου Κατίνα
Στέλλας Νικόλαος
Τζαβέλας Σπύρος
Τούρτας Εμμανουήλ
Τσαντάνη Μαρία
Τσαντάνης Εμμανουήλ
Τσαντάνης Ιωάννης
Τσαντάνης Νικόλαος
Τσαντάνης Φραγκίσκος
Φραντζής Γεώργιος
Χρονίδης Γεώργιος

Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης θα γίνει σε ολόκληρη την επικράτεια, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, για να αποδοθεί ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωϊκά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λάου μας στα μαύρα χρόνια της Κατοχής.

Η αντίσταση του Ελληνικού Λαού της περιόδου 1941-44 εναντίον του ναζιστικού Άξονα αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας. Υπήρξε η φυσική συνέχεια της παλλαϊκής συστράτευσης που ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου, συνεχίστηκε στη μάχη της Κρήτης, χαλυβδώθηκε με την άρνηση συνεργασίας με τους κατακτητές (πράγμα διόλου αυτονόητο σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες) και κορυφώθηκε με την έξοδο των πρώτων αντάρτικων ομάδων «στο βουνό». Ήταν οι ίδιοι μαχητές των Αλβανικών βουνών που, μετά τη συνθηκολόγηση, τους δόθηκε το δικαίωμα να επιστρέψουν στις πόλεις και τα χωριά τους.

Ξεπρόβαλε τόσο μεγάλη η αναγκαιότητα της αντιφασιστικής νίκης ώστε η Αντίσταση συγκέντρωσε τις πιο πλατιές κοινωνικές δυνάμεις. Έφερε μαζί πανεπιστημιακούς καθηγητές και αγράμματους αγρότες, διανοούμενους και πατριώτες αξιωματικούς, εργοδότες και εργάτες, δασκάλους και μαθητές. Όλο το λαό, πλην θλιβερών εξαιρέσεων.

Όλοι αυτοί συγκρότησαν το δεύτερο μεγαλύτερο αντιστασιακό κίνημα – μετά το Γιουγκοσλαβικό – στην Ευρώπη, που συγκέντρωσε υπό τα όπλα 65.000 άνδρες (ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ), ενώ μαζί με τους εφεδρικούς των πόλεων ξεπερνούσαν τις 100.000. Ένα αντάρτικο αντιστασιακό κίνημα που έδωσε μάχες και μάχες με τους κατακτητές. Κορυφαίο γεγονός, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου (τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοεμβρίου 1942) με τη συνδυασμένη δράση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΥ

ΚΩΝ/ΝΟΣ
Ν. ΜΠΙΖΑΣ

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos