Δήμος Αντιπάρου: Με ένα ηθικολογικό δελτίο τύπου, που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει από τις ευθύνες τους

05 Φεβρουαρίου 2016 09:50

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της δημαρχίας είναι τουλάχιστον παρήγορη η νεκρανάσταση των συμβούλων της μείζονας αντιπολίτευσης με ένα ηθικολογικό δελτίο τύπου, που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει από τις ευθύνες τους για την κατάσταση που βίωσε το νησί επί της προηγούμενης δημαρχίας, τις συνέπειες της οποίας ακόμα πληρώνουμε.


Η διακοσμητική και καθόλου απολογητική τους στάση ως σήμερα, σε συνδυασμό με τη θορυβώδη –μεταφορικά και κυριολεκτικά- παρουσία του ομογαλάκτου τους “ανεξάρτητου” κ. Φαρούπου Βασίλη δεν τιμά την ψήφο των συμπολιτών μας κι ευχής έργο είναι να αποτελέσει μέσα από τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων πυρήνα υγιούς αντιπολίτευσης και πολιτικού διαλόγου.
Οι εποχές που ο Δήμαρχος απειλούσε και οι φανατικοί προπηλάκιζαν, που τα συμβούλια γίνονταν σαν το κρυφό σχολειό και ο φόβος για την αντίθετη άποψη (εντός και εκτός συμβουλίων) ήταν τροχοπέδη για τον υγιή διάλογο ανήκουν στο παρελθόν. Κι όμως, σήμερα στην αντιπολίτευση φάνηκε ότι περισσεύει το θράσος. Και λείπει εντέχνως η πολιτική μνήμη.

Αναμφίβολα το συμβάν της τελευταίας συνεδρίασης, όχι όπως παρουσιάζεται, αλλά όπως συνέβη, είναι καταδικαστέο. Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο. Αποτελεί όμως θράσος να το κρίνουν αυτό οι τιμητές του χτες και να αφήνουν να εννοηθεί ότι βιώνουμε μέρες μειωμένης δημοκρατικής ευαισθησίας, όταν όλοι γνωρίζουν ότι τα συμβούλια πλέον είναι όπως έπρεπε να είναι πάντα, με ενημέρωση των συμβούλων, έγκαιρη πρόσκληση και θεσμοθετημένα δημοκρατική συζήτηση σε κάθε θέμα, αφού επί των ημερών του νέου Δήμου εφαρμόστηκε επιτέλους κανονισμός λειτουργίας δημοτικού συμβουλίου, όπως και γενικότερα θεσπίστηκαν κανόνες για πολλά άλλα ζητήματα.

Ας μην αφήνουν δε -αυτοί που στοχοποιούσαν όποιον δημοσιοποιούσε τα ηχητικά αρχεία των συνεδριάσεων επί των ημερών τους- να εννοηθεί οτιδήποτε πονηρό για τα ηχητικά αρχεία που αναρτώνται σχεδόν αυθημερόν από τις συνεδριάσεις, αφού το τμήμα της έντασης που αφαιρέθηκε, λίγα δευτερόλεπτα πριν την πεντάλεπτη διακοπή από τον Πρόεδρο, αφαιρέθηκε για λόγους δεοντολογίας και αποφυγής δυσφήμισης, καθώς πρόκειται για ένα ανεπίσημο ηχητικό αρχείο, που, όπως και τα άλλα που αναρτώνται, για πρώτη φορά και σε πανελλήνια πρωτοτυπία αναρτάται σε ειδικό ιστότοπο και στα social media και ακούγεται και πολύ πέρα από το νησί. Η προστασία με την αφαίρεση του επίμαχου ηχητικού αρχείου των λίγων δευτερολέπτων δεν αφορά μόνο τους δύο εμπλεκόμενους αιρετούς, αλλά όλο το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου. Οι θιασώτες όμως της στενής πολιτικής αντίληψης και συχνά και του λαϊκισμού, οι συνένοχοι στα “κλειστά κασετοφωνάκια” (όπως έμεινε η φράση για τους καταγραφείς ήχου που ανοιγόκλειναν στα συμβούλια επί δημαρχίας Λεβεντάκη κατά παραγγελία του ιδίου) μοιάζουν να αγνοούν λεπτά δεοντολογικά ζητήματα όπως τα παραπάνω.

Θα ήταν προτιμότερο να σχολιαστεί η διάσταση του θέματος που συζητήθηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αφορούσε οικονομικές εκκρεμότητες του Δήμου από την προηγούμενη δημαρχία, που όχι μόνο δεν φρόντισε κανείς να τακτοποιήσει έγκαιρα, αλλά μετακύλησε με πονηρό τρόπο στην τωρινή δημοτική αρχή, γνωρίζοντας ότι μόνο με μεθόδους υπόγειες και παράτυπες θα μπορούσαν να εξοφληθούν οι προμηθευτές, δέσμιοι της ψηφοθηρικής τακτικής του καλοκαιριού του 2014.
Εξίσου επωφελές θα ήταν να γίνει αναφορά και στην ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα της αφαλάτωσης -που τόσο συχνά η αντιπολίτευση έθιξε μέσα στην περίοδο των εορτών- και που φαίνεται να διαψεύδονται όσα συκοφαντικά γράφτηκαν τόσο καιρό.

Όσο για την αποχώρηση του κ. Βασίλη Φαρούπου, κρίνεται ως προσχεδιασμένη, αφού και στην προηγούμενη συζήτηση του ίδιου θέματος πριν ένα μήνα απουσίαζε, αλλά και τώρα αποφάσισε να αποχωρήσει θιγμένος τάχα για την μεταχείρισή του, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι του δίνεται άπλετος χρόνος για να αγορεύει και να δευτερολογεί, με το μοναδικό πολιτικό ύφος του. Αυτός, ωστόσο, είναι ουσιαστικά η αιτία που κάποιες στιγμές η κατάσταση στις δημοτικές συνεδριάσεις εκτραχύνεται, αφού είναι πρωτίστως ο υπεύθυνος για τις διακοπές των ομιλητών, δεν επιτρέπει δε σε κανέναν άλλον να έχει τον τελευταίο λόγο. Πιπιλίζοντας δε τη “νομιμότητα” στις αγορεύσεις του και στις αναρτήσεις του, όντας ταγμένος λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς του να φυλάττει τους νόμους του κράτους, θα περίμενε κανείς να μην έχει το θράσος να προτείνει ως λύση στο ζήτημα του αιτήματος της ιδιωτικής εταιρείας προς το Δήμο αυτό που ζήτησε: να χρησιμοποιήσει η δημοτική αρχή οποιονδήποτε τρόπο προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της εταιρείας, πρότεινε μάλιστα να γίνει ετεροχρονισμένη παραλαβή.

Είναι φανερό λοιπόν γιατί έπρεπε εντέχνως να πυρποληθεί το κλίμα ώστε ο ίδιος να αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία. Και δεν είναι η πρώτη φορά που αποχωρεί με αιτιάσεις και προσχήματα για να αποφύγει να ψηφίσει κάποιο ζήτημα. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι όταν ο κ. Βασίλης Φαρούπος απουσιάζει από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί παίζει μπάσκετ στο προαύλιο του κτιρίου που συνεδριάζουμε, ουδέποτε έχει δημιουργηθεί το παραμικρό γεγονός και τα συμβούλια ολοκληρώνονται με ηρεμία και συναίνεση. Τα τελευταία, μαζί με την ευθυκρισία και την έντιμη πολιτική σκέψη είναι στοιχεία απαραίτητα και εκτός συμβουλίων όταν κάποιοι αποφασίζουν να οξύνουν τα αντιπολιτευτικά τους αισθητήρια, απλά για να δηλώσουν παρών στην τοπική κοινωνία.

Ειδικά όταν οι υπογράφοντες το δελτίο τύπου ανήκαν και ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της πρώην δημοτικής αρχής.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos