Η μείζονα μειοψηφία του Δ.Σ Πάρου για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στη Μάρπησσα της Πάρου

27 Σεπτεμβρίου 2017 02:11

H 27η Σεπτεμβρίου 2017 είναι για το νησί μας μια μέρα πολύ σημαντική αφού παραδίδεται στη νεολαία μας η πρώτη κλειστή αίθουσα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.

Ένα όραμα, ένα όνειρο, ένας στόχος δεκαετιών τώρα ολοκληρώνεται, χάρη στην μακροχρόνια προσπάθεια πολλών ανθρώπων. Μια προσπάθεια, η οποία δεν πρέπει να τερματιστεί, επιβάλλεται να συνεχιστεί, γιατί μια αίθουσα κλειστή δεν αρκεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός νησιού, όπως είναι η Πάρος.

Ενόψει των εγκαινίων, κρίνω απαραίτητα να αναφέρω, για όσους δεν το γνωρίζουν, το πλούσιο ιστορικό του έργου:

Η αφετηρία του βρίσκεται στην δεκαετία 1990, όταν στην πλειοψηφία της τότε κοινότητας Μάρπησσας ήταν ο ενιαίος συνδυασμός, με πρόεδρό του τον Τάσο Τζιώτη.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου Μάρπησσας, είχαμε ιεραρχήσει ως στόχο πρώτης προτεραιότητας, την κατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Και γι αυτό τον λόγο, είχαμε καταθέσει στο εφετείο Αθηνών (19/12/1997) αίτηση, για μεταβολή των όρων της διαθήκης του αείμνηστου Παναγιώτη Κουτρέλη. Το Εφετείο Αθηνών, με την με αρ. 4237/12-5-1998 απόφασή του, έκανε αποδεκτή την αίτηση της κοινότητας κρίνοντας ως πλέον επωφελή τρόπο αξιοποίησης, την διάθεση του ποσού των 40.403.000 δρχ για την ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και κλειστού σχολικού Γυμναστηρίου παραπλεύρως του δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου -Μάρπησσας.

Στην συνέχεια μπήκαμε σε μια μεταβατική περίοδο αφού όλη η Πάρος από την 1-1-1999 γίνεται Ενιαίος δήμος.

Το θέμα επανέρχεται στην επιφάνεια, τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο τότε υπουργός παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης έρχεται στην Πάρο για τα εγκαίνια του Ε.Π.Α.Λ.

Κατά την σύσκεψη που ακολούθησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο του καλωσορίσματος και του χαιρετισμού που απεύθυνα ως Δήμαρχος, μου δόθηκε η ευκαιρία να θέσω στον υπουργό το ζήτημα της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην Μάρπησσα και να του κάνω γνωστό ότι για το σκοπό αυτό, υπάρχουν τα χρήματα του κληροδοτήματος Κουτρέλη . Ο υπουργός δεσμεύτηκε τότε, ενώπιων όλων, για την υλοποίηση του.

Αποτέλεσμα ήταν, στις 28/11/2008 με αρ΄ πρωτοκόλλου 154113/ΣΤ1 να εκδοθεί απόφαση ανάθεσης στον Ο.Σ.Κ. Α.Ε για την κατασκευή του έργου και τη δυνατότητα υπογραφής προγραμματικής Σύμβασης με την νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων.

Αίσιο τέλος δεν υπήρξε, για άγνωστους σε μένα λόγους.

Πάντως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα εγώ αισθάνομαι την ανάγκη, να ευχαριστήσω την κα Ρούλα Ελευθεριάδου ,ειδική σύμβουλο του υπουργού εκείνη την περίοδο, για το μεγάλο ενδιαφέρον της και την προσπάθεια που κατέβαλε για να επιτευχθεί η έκδοση της παραπάνω απόφασης.

Φτάσαμε έτσι στο 2010, χρονιά κατά την οποία η αρμοδιότητα ανέγερσης των σχολικών Κτιρίων μεταβιβάζεται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους Δήμους. Μπαίνουμε λοιπόν τότε, σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις μελέτες που ήδη είχαν ξεκινήσει από το Επαρχείο Πάρου, ώστε να ωριμάσουμε τον φάκελο και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Εκδίδεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τον Ιούνιο του 2011. Ο Δήμος της Πάρου υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στις 18/7/2011 με αρ. πρωτ. 9603 η οποία και απορρίπτεται, με την 3020/ 24-8-11 απόφαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής αρχής, η οποία έλεγε ότι η πρότασή μας αξιολογήθηκε μεν θετικά αλλά, δεν δύναται να ενταχθεί λόγω εξάντλησης της προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας Δαπάνης της πρόσκλησης. Έτσι, μπαίνουμε σε αναμονή νέας πρόσκλησης, η οποία έρχεται το 2013. Ο Δήμος Πάρου, άμεσα καταθέτει εκ νέου αίτηση χρηματοδότησης με αρ. πρωτ. 14242/ 1-10-2013.

Η απάντηση έρχεται από την ενδιάμεση Διαχειριστική αρχή με το β 6275/5-12-2013 έγγραφο σύμφωνα με το οποίο αποφασίζει την ένταξη του έργου «ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ ΠΑΡΟΥ» στον άξονα προτεραιότητας «09-αειφορος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» του ΕΠ «ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΝΗΣΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ» με προϋπολογισμό Δαπάνης , 2.000.000 ευρώ.

Η προσπάθεια ευοδώθηκε, ο αγώνας δικαιώθηκε, και σήμερα το έργο ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στους νέους και τις νέες της Πάρου.

Χρέος της σημερινής δημοτικής Αρχής και όλων των μελλοντικών δημοτικών αρχών είναι να λειτουργήσουν την αίθουσα σωστά και να την συντηρούν ανελλιπώς , υπόθεση όχι και τόσο εύκολη .

Κλείνοντας θεωρώ ότι αυτοί που συνέλαβαν την ιδέα, αυτοί που προσπάθησαν, εργάστηκαν και προγραμμάτισαν σωστά και αυτοί που εκτέλεσαν επαρκώς τις ενέργειες υλοποίησης της, έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται σήμερα την μέγιστη ικανοποίηση. Εξάλλου, αυτή είναι η αμοιβή του κάθε αιρετού.

Αξίζουν πολλά μπράβο στου μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και του τότε Επαρχείου για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχή κατάληξη του έργου.

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων στο χώρο του δημοτικού σχολείου Αρχιλόχου - Μάρπησσας Πάρου είναι γεγονός- τελείωσε. Η προσπάθεια όμως των σημερινών διοικούντων του Δήμου πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.

Το κλειστό της Παροικίας, το γήπεδο της Νάουσας, το κολυμβητήριο της Πάρου και άλλα πολλά έργα ανυπομονούν να δώσουν παρουσία στο νησί!

Καλή συνέχεια,

Χρήστος Βλαχογιάννης
Τέως Δήμαρχος Πάρου,
Επικεφαλής της Μείζονος μειοψηφίας

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos