Θανάσης Μαρινόπουλος: "Θα συμμετάσχω ξανά σε δημοτική παράταξη με κριτήριο τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τη στρατηγική της για τα θέματα της Πάρου σε βάθος 20ετίας..."

05 Ιουνίου 2018 10:44

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα psts.gr ο πρώην Πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Αθανάσιος Μαρινόπουλος.

Ο κ. Μαρινόπουλος ο οποίος πρόσφατα δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας και παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις ευθύνης που κατείχε στο Δήμο Πάρου, δε δίστασε να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα σε όλες τις ερωτήσεις που του θέσαμε χωρίς περιστροφές και υπονοούμενα.

Μίλησε ευθαρσώς και έντιμα για όλα όσα θα ήθελε κανείς να τον ρωτήσει δίνοντας απόλυτα ευκρινείς απαντήσεις.

Διαβάστε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη:

Πριν λίγες μέρες στο Δ.Σ. Πάρου δηλώσατε την ανεξαρτητοποίησή σας. Ποιό γεγονός, ποιά σκέψη σας ίσως ή ποιός παράγοντας βάρυνε περισσότερο ώστε να λάβετε αυτή την απόφαση;

Ήταν μια δύσκολη απόφαση η δήλωση ανεξαρτητοποίησής μου καθώς με την δημοτική παράταξη "Πάρος Τώρα στην Πράξη" εξελέγην δημοτικός σύμβουλος.
Αφορμή έδωσαν οι πιέσεις που δέχτηκα πρόσφατα σχετικά με το εάν θα θέσω ξανά υποψηφιότητα με την νυν πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη που με έφεραν σε δύσκολη θέση.

Τα αίτια όμως που συνέβαλλαν στην απόφαση μου, προϋπήρχαν και ήταν κάποια οργανωτικά ζητήματα της πλειοψηφίας και η ανυπαρξία διαβούλευσης και σχεδιασμού που ουσιαστικά αναβάλλουν την επίλυση σοβαρών προβλημάτων.

Διατηρείτε τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Πως είναι η συνεργασία σας αυτή τη στιγμή με το Δήμο ή πως διαγράφεται ότι θα είναι στο μέλλον καθώς ισχύει πολλές φορές η άποψη ότι όταν δεν συμπορευόμαστε πολιτικά με ένα φορέα γινόμαστε μοιραία και παράγοντας αντίθεσης προς αυτόν;

Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθω σε μετωπική σύγκρουση με την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη. Θα διατηρήσω τη θέση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου και θα ψηφίζω θετικά σε ζητήματα όπως οι προϋπολογισμοί και τα τεχνικά προγράμματα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος Πάρου και οι οργανισμοί του. Ωστόσο θα διαφοροποιούμαι σε ζητήματα πολιτικής και ιδεολογικής φύσης όπου κρίνω αναγκαίο να συμβεί αυτό.

Από την πλευρά μου πάντως θα προσπαθήσω να συνεχίσω μια εποικοδομητική στάση πράγμα που πάντοτε έκανα, με προτάσεις και επισημάνσεις που θα βοηθήσουν το έργο της πλειοψηφίας και θα αποβαίνουν προς όφελος της Πάρου.

Το 2019 έχουμε δημοτικές εκλογές. Έχετε σχέδια πολιτικής δραστηριοποίησης στο άμεσο μέλλον; Kαι αν ναι με ποιά κριτήρια θα ενταχτείτε πιθανώς σε κάποιο πολιτικό φορέα;

Όπως επισήμανα και παραπάνω η κύρια αιτία διαφωνίας μου με την παράταξη της πλειοψηφίας ήταν ότι οργανωτικά θέματα καθώς και θέματα γενικότερου σχεδιασμού δεν προχωρούσαν στο βαθμό που θα ήθελα.

Το βασικό κριτήριο που θα έθετα για την συμμετοχή μου στα δημοτικά πράγματα στο μέλλον, θα ήταν ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η στρατηγική που θα είχε μια δημοτική παράταξη που θα διεκδικούσε την ψήφο του παριανού λαού.

Σε μια τέτοια βάση θα έθετα ξανά υποψηφιότητα και μάλιστα θα ήθελα όλα τα παραπάνω ζητήματα που θα λειτουργούσαν ως κριτήρια για τη συμμετοχή μου να έχουν ξεκαθαριστεί από πριν.

Αυτό που πιστεύω όμως πάνω απ΄όλα είναι, ότι για το καλό του τόπου θα πρέπει να υπάρξει μια σύγκλιση όλων των πολιτικών δυνάμεων του νησιού (πολιτικές δυνάμεις θεωρώ φυσικά και τους συλλόγους) με στόχο την υλοποίηση ενός οράματος για την Πάρο που δεν θα εξαντλείται μόνο σε μια θητεία αλλά θα έχει βάθος 20ετίας.

Ασχοληθήκατε κυρίως ως πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ με τα πολιτιστικά και αθλητικά πράγματα της Πάρου. Ποιά θεωρείτε ότι ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα προσφορά σας από αυτή τη θέση;

Η μεγαλύτερη επιτυχία πιστεύω της ΚΔΕΠΑΠ υπό τη δική μου Προεδρία ήταν ή άψογη συνεργασία με όλους τους φορείς πολιτισμού και αθλητισμού του νησιού, τους Συλλόγους, την εκπαιδευτική κοινότητα, την Εκκλησία, την νεολαία, τους ερασιτέχνες δημιουργούς τις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες.

Τα πολύ καλά αποτελέσματα που πετύχαμε και η κινητοποίηση νέων φορέων οφείλονται εν μέρει στην άριστη αυτή συνεργασία και στην εμπιστοσύνη που υπήρξε μεταξύ όλων.  Πάντοτε πίστευα ότι τα πράγματα θα πρέπει να γίνονται από "κάτω προς τα πάνω".
Έτσι λειτούργησε η ΚΔΕΠΑΠ επί της Προεδρίας μου προσφέροντας αμέριστη υποστήριξη σε όλους τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν στην Πάρο επιτυχημένες εκδηλώσεις μερικές συνέχεια του παρελθόντος, πολλές όμως νέες που έγιναν θεσμοί και συνέβαλαν στην κοινωνική συνοχή. Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, το Καρναβάλι της Παροικίας, η Χορωδιακή Συνάντηση, η Λαμπαδηφορία, η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, το τουρνουά ακαδημιών , η 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου ,η επαναφορά του Υπερμαραθωνίου της Πάρου, το θερινό φεστιβάλ θεάτρου είναι μερικές μόνο από τις πολλές σπουδαίες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Επαναφέραμε την λειτουργία των εικαστικών εργαστηριών του γραμμικού σχεδίου και της Φιλαρμονικής και αναβαθμίσαμε την Σχολή Μουσικής σε Ωδείο. Ο ρόλος όμως της ΚΔΕΠΑΠ δεν σταματούσε εδώ αλλά ξέφευγε πολλές φορές από τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της. Μεγάλα έργα υποδομής όπως η αίθουσα του ΕΠΑΛ, το Κλειστό Γυμναστήριο της Παροικίας, το Πάρκο Γλυπτών στο Δημαρχείο, η μεταφορά ποσού για αθλητικές εγκαταστάσεις στην Νάουσα υλοποιήθηκαν η δρομολογήθηκαν με τη συμβολή της ΚΔΕΠΑΠ.

Για το 2019 προγραμματίζουμε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου-Αντιπάρου ένα πολύ σπουδαίο συνέδριο για την Ιστορία της Πάρου επίσης με μεγάλη ακτινοβολία. Επίσης η ΚΔΕΠΑΠ συμμετείχε ενεργά όλα τα τελευταία χρόνια σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος για το νησί όπως ο αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.  Υπήρξαν προσπάθειες επίσης για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Πάρου αν και οι αρμοδιότητες αυτές ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο.

Ωστόσο ενισχύσαμε σημαντικά όπως προανέφερα την εξωστρέφεια της Πάρου φέρνοντας στο νησί μεγάλες διοργανώσεις μόνιμου χαρακτήρα όπως π.χ. το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας που από την επόμενη χρονιά θα γίνει και Πιάνου με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών παγκόσμιας κλάσης, ή από φέτος το Aegean Film Festival με σπουδαίες συνεργασίες σε όλο τον κόσμο καθώς και στην καρδιά του χειμώνα το Μουσικοθεατρικό Φεστιβάλ. Υπήρξαν σπουδαίες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια στην ΚΔΕΠΑΠ, πετύχαμε πολλά και τα αποτελέσματά είναι ορατά και θα φανούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Θέλω όμως κλείνοντας αυτή την ερώτηση να σας επισημάνω ότι η ΚΔΕΠΑΠ είναι τεράστιος οργανισμός με πολλές δομές και περισσότερους από τριάντα εργαζομένους. Αναφέρω ενδεικτικά την διαχείριση και λειτουργία ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Βοήθεια στο σπίτι, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Παροικιάς , ο Παιδικός Σταθμός Αρχιλόχου , οι εκθεσιακοί χώροι , το Μουσείο Περαντινού στη Μάρπησσα , εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής , η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάννης Γκίκας» , το Σπίτι της Λογοτεχνίας στις Λεύκες ,το Δημοτικό Ωδείο Πάρου και η Φιλαρμονική καθώς και μερικά ακόμη.

Σε ποιό σημείο αφήνετε σήμερα τα πολιτιστικά τεκταινόμενα της Πάρου. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ώστε ο παριανός πολιτισμός να αναδειχτεί σήμερα περισσότερο και πόσο σημαντική είναι η ανάδειξη αυτή για το τουριστικό προϊόν του νησιού;

Έχει αποδειχτεί ότι η μεγαλύτερη τουριστική προβολή του νησιού γίνεται από τους ίδιους τους επισκέπτες του οι οποίοι όταν φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις αποτελούν την καλύτερη ζωντανή διαφήμιση. Οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες της Πάρου συμμετέχουν κάθε χρόνο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις τις συναυλίες όλων των ειδών και στα πανηγύρια που γίνονται στην Πάρο και αποκομίζουν από αυτά τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το πλούσιο έργο στον πολιτισμό του νησιού από την ΚΔΕΠΑΠ σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως η Περιφέρεια και το Πάρκο Πάρου ΑΕ, φέρνει καρπούς αναβαθμίζοντας σίγουρα το τουριστικό προϊόν της Πάρου. Αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής και τα ελάχιστα χρήματα του προϋπολογισμού που χορηγούνται για τόσες πολλές εκδηλώσεις, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά θαυμάσιο.

Αυτό που πιστεύω όμως και σίγουρα η ΚΔΕΠΑΠ στέκει αρωγός και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Πάρου και ειδικά των αρχαίων λατομείων της. Μπορεί να μην αποτελούν αρμοδιότητα της ΚΔΕΠΑΠ οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, αλλά ακράδαντη πεποίθησή μου είναι ότι ο Δήμος Πάρου και το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να επικεντρωθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο τέλος θέλω να αναφερθώ στην ενεργό συμμετοχή μου και στην πλήρη υποστήριξη στο σχέδιο για το Αγροκήπιο στην Παροικιά από την ΟΠΑΣ τον σύλλογο «Παρίων η Εκατονταπυλιανή» και τον «Σύλλογο Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς Πάρου».

Σας ενημερώνω ότι όλα είναι σχεδιασμένα , μελετημένα και προγραμματισμένα για το 2018 καθιστώντας έτσι ευκολότερο το έργο του νέου Προέδρου της ΚΔΕΠΑΠ, όπως επίσης δεδομένη είναι και η βοήθεια μου όποτε το θελήσει.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos