Μαρία Χανιώτη: Τοποθέτηση επί του προυπολογισμού 2019

20 Δεκεμβρίου 2018 13:27

Θα ξεκινήσω με την επισήμανση ότι σε μια συνεδρίαση όπως η σημερινή, που θεωρείται ως η πλέον σημαντική αφού συζητάμε τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, συζητάμε δηλαδή το πλάνο δράσεων της δημοτικής αρχής για την ερχόμενη χρονιά, λείπουν από την αίθουσα οι περισσότεροι από τους προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων του νησιού αλλά και οι Πολίτες.


Αυτό σίγουρα δεν τιμά την διαδικασία, είναι προφανές ότι οι πολίτες έχουν απαξιώσει τις διαδικασίες αυτές και βέβαια την Δημοτική Αρχή. Και αυτό πρέπει να μας θορυβήσει…

Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση από τη δημοτική αρχή δεν είναι ο πρώτος της νέας δημοτικής περιόδου. Δεν είμαστε στο 2015 για να του αποδώσουμε καλόπιστα άλλοθι λόγω της αλλαγής που επήλθε στη διοίκηση του Δήμου, λόγω ίσως της απειρίας κτλ
Όπως επίσης δεν είναι ο δεύτερος ή τρίτος, που θα έπρεπε να εδραιώσει την πολιτική και οικονομική αλλαγή που υποτίθεται θα έφερνε στο Δήμο μας η παράταξή σας.
Ο σημερινός προϋπολογισμός είναι ο πέμπτος και τελευταίος, αυτής της δημοτικής περιόδου.

Κατά συνέπεια ο σημερινός προϋπολογισμός είναι για τη δημοτική αρχή κάτι σαν οικονομικός αποχαιρετισμός. Ως εκ τούτου δεν έχει πια κανένα νόημα να ασκήσουμε κριτική πάνω σε νούμερα και κωδικούς. Δεν είναι πλέον αυτό το ζητούμενο.
Η πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος δημότης είναι αμείλικτη. Τα σχόλια απ’ άκρη σ άκρη στο νησί είναι γνωστά. Χαρακτηρίζεστε ως μια δημοτική αρχή των δημοσίων σχέσεων, των εκδηλώσεων, και των φωτογραφιών και όχι βέβαια φωτογραφιών που να απεικονίζουν κάποιο έργο χειροπιαστό αλλά φωτογραφιών με μόνο στόχο την αυτοπροβολή σας. Χαρακτηρίζεστε ως η δημοτική αρχή των πυροτεχνημάτων!

Η πραγματικότητα είναι ότι από τον πρώτο προϋπολογισμό μέχρι και τον σημερινό απουσιάζει πλήρως το όραμα, ο σχεδιασμός που θα εμπνεύσει, που θα μας οδηγήσει στην νέα δεκαετία που πλησιάζει.
Από τον πρώτο έως και τον σημερινό προϋπολογισμό ασχολούμαστε με έργα και μελέτες που εγγράφονται και επανεγγράφονται, κωδικοί που βρίσκονται σε απόλυτη νηνεμία.

Η αλήθεια είναι ότι απόψε μόλις 6 μήνες πριν τις εκλογές ακούσαμε πολλά «ΘΑ»…
Προσωπικά όπως έχω δηλώσει κι άλλες φορές ,δεν έχω καμία μα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω τα όσα κι όποια θετικά της Δημοτικής Αρχής.

 Αναγνωρίζω και επικροτώ προσπάθειες που υλοποιήθηκαν, δεν λέμε ότι δεν έγινε τίποτα. Αυτό όμως που λέμε είναι ότι οι προτάσεις σας ήταν ευκαιριακές, αποσπασματικές χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό. Για παράδειγμα το θέμα της δημοτικής περιουσίας που βεβαίως κο κος Μαλαματένιος κάνει ότι μπορεί αλλά δεν αρκεί, και δεν αρκεί διότι δεν το μελετήσατε στο σύνολό του εκπονώντας μια μελέτη για την αξιοποίηση της.
 Αναγνωρίζω την δουλειά που γίνεται στο Λιμενικό ταμείο και μάλιστα όταν αυτό είναι εντελώς υποστελεχωμένο. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος ιεραρχεί και τρέχει τα θέματα με μια σειρά.
 Την δουλειά που γίνεται στην ΔΕΥΑΠ που χάρη στον νέο διευθυντή και το ικανότατο προσωπικό έχουν προγραμματιστεί έργα ουσίας που βέβαια τα περισσότερα από αυτά δεν προήλθαν από παρθενογένεση , πολλά από αυτά είχαν συζητηθεί και σχεδιαστεί από τις προηγούμενες διοικήσεις.
 Την δουλειά που με αυτοθυσία σχεδόν προσφέρουν, διαχρονικά, οι εργαζόμενοι του Δήμου, έτσι ώστε να υπάρχει ένας Δήμος οικονομικά υγιής παρόλες τις αντιξοότητες

 

Ο προϋπολογισμός Κοι, δεν είναι νούμερα , είναι έργο, το οποίο αντικατοπτρίζεται στα νούμερα ή και αντίστροφα.

Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα έργων που δεν αγγίξατε στην πράξη…

• Παραλάβατε το Γυμνάσιο Παροικίας με προβλήματα και παραδίδετε το γυμνάσιο με προβλήματα, τα παιδιά εξακολουθούν να κάνουν μάθημα στα επικίνδυνα πλέον ΠΡΟΚΑΤ.
5 χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας μας αναγγείλατε με χαρά ότι υπογράψατε την 2 φάση των μελετών του 2ου γυμνασίου, ενώ το πρόγραμμα « ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» στο οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί, τρέχει!

• Παραλάβατε 4 νηπιαγωγεία στο ενοίκιο και παραδίδεται 4 νηπιαγωγεία στο ενοίκιο και όλα σχεδόν μη κατάλληλα
• Παραλάβατε Κυκλοφοριακό ζήτημα ,5 χρόνια ακούμε για μια μελέτη που ποτέ δεν είδαμε και παραδίδετε το πρόβλημα στο πολλαπλάσιό του
• Αίθουσες αναμονής του Λιμανιού, ό,τι παραλάβατε ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό παραδίδετε
• Πεζοδρόμηση Περιφερειακού, τι κάνατε; ΤΙΠΟΤΑ
• Εμπορικό λιμάνι, ΤΙΠΟΤΑ … ούτε καν η σωστή και ομόφωνη απόφαση του λιμενικού Ταμείου για τον τρόπο φορτοεκφόρτωσης δεν υλοποιήθηκε
• Γήπεδο Νάουσας , μόλις φέτος, (γιατί άραγε; ) αποφασίσατε να διαθέσετε το ποσό των 75.000 ευρώ όταν ο προϋπολογισμός ξεπερνάει 1 εκατομμύριο , 5 ΧΡΌΝΙΑ ΜΕΤΑ την ανάληψη των καθηκόντων σας και μετά από την δίκαιη αγανάκτηση των Συλλόγων
• Αποχέτευση Αγκαιριάς, όπως παραλάβατε την κατάσταση έτσι την παραδίδετε
• 2ο κύτταρο ΧΥΤΑ, ως σήμερα ΤΙΠΟΤΑ και ο χρόνος ζωής του 1ου γνωρίζουμε όλοι ότι τελειώνει…

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στην τεράστια καθυστέρηση που αφορά την απορροφητικότητα των πόρων που εγκρίθηκαν από το τέλος του 2017 από την Περιφέρεια για τις συντηρήσεις των σχολείων και εσείς παρόλο που τα προβάλετε ως έργα σας, ακόμη δεν έχετε καν προχωρήσει στις μελέτες για να απορροφήσετετο, το μεγαλύτερο ποστοστό τους, με κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα.

Που είναι οι παρεμβάσεις σας σε ζητήματα όπως αυτό της προστασίας της ταυτότητας του νησιού που με την ανοχή σας αλλοιώνεται από χρόνο σε χρόνο;

Πού είναι οι παρεμβάσεις σας στο πολύ σοβαρό ζήτημα των καταλήψεων των δημοτικών χώρων;

Που είναι οι παρεμβάσεις σας στο θέμα των Αρχαίων Λατομείων που κινδυνεύουν με κατάρρευση;

Τι νέο κάνατε όσο αν αφορά το οδικό δίκτυο;

Τι νέο κάνατε σε σχέση με την τουριστική προβολή προσβλέποντας στο μέλλον, κι όχι επαναπαυόμενοι στις δάφνες σας λόγω της αύξησης του τουρισμού Πανελλαδικά, λειτουργώντας απλά διεκπαιριωτικά αντιγράφοντας πρακτικές άλλων Δήμων που ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με την Πάρο. Καταφέρατε αντί να δίνει η Πάρος το παράδειγμα με καινοτόμες δράσεις όπως γινόταν παλιότερα, η Πάρος να ακολουθεί τις πρακτικές άλλων…
5 χρόνια σας ακούμε να εξαγγέλλετε πλάνο νέων, καινοτόμων δράσεων , να την φέρνετε για έγκριση στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά ποτέ να μην υλοποιούνται.

Θα μπορούσα για ώρες να μιλάω γι αυτά που δεν κάνατε τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά θα περιοριστώ στην διαπίστωση ότι αυτός ο προϋπολογισμός, της έπαρσης και των πολλών "ΘΑ",
θα είναι ο προϋπολογισμός της πολιτικής σας ήττας, κε Δήμαρχε.

Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό..

Μαρία Χανιωτη,

Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πάρου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos