Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη - Δελτίου Τύπου για την εκδήλωση παρουσίασης του συνολικού έργου της περιόδου 2014-2019

01 Μαρτίου 2019 16:32

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ο ΕΠΑ.Λ Πάρου στην εκδήλωση που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη» για την παρουσίαση του συνολικού έργου της περιόδου 2014-2019.


Υπολογίζεται ότι παρευρέθηκαν πάνω από τετρακόσια άτομα, καθώς πέραν του ότι οι εθελοντές επιστράτευσαν καρέκλες και πάγκους από τα καμαρίνια, πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι. Ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, δε γινόταν να μην σταθεί στη συγκλονιστική συμπαράσταση των συμπολιτών του και έτσι ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «εμείς φτιάξαμε αυτή τη μεγάλη αίθουσα. Δεν πιστεύαμε όμως ότι θα αποδεικνυόταν τόσο μικρή για να χωρέσει την αγάπη σας».

Η εκδήλωση, με τίτλο «Πάρος, ένας τόπος για τα νιάτα», χωρίστηκε σε τρία μέρη. Στην αρχή ο Δήμαρχος παρουσίασε το έργο της πρώτης του θητείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή παρακαταθήκη που αφήνει η παράταξή του στο νησί. Μια παρακαταθήκη που χτίστηκε σταδιακά μέσω των κοινών αγώνων με τους πολίτες και μέσω της θεμελίωσης της δημόσιας διαβούλευσης. «Δημιουργήσαμε νέα πολιτική κουλτούρα στην Πάρο. Θεμελιώσαμε τη δημόσια διαβούλευση, την τοποθετήσαμε στο κέντρο της δραστηριότητάς μας. Και για αυτό καθιερώσαμε την ημέρα του πολίτη. Ακούσαμε όλες τις απόψεις χωρίς να βάζουμε όρια από που προέρχονται. Σπάσαμε τα κομματικά στεγανά, καταργήσαμε τις ιδεοληψίες. Και το αποτέλεσμα ήταν η αποδοτική συνεργασία των πολιτών με τη δημοτική αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ως λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας ανέφερε τη δική του πρωτοβουλία για σύσταση της ΑΜΚΕ - Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τη δημιουργία εγκαταστάσεων εδάφους νέου αερολιμένα Πάρου, που συνέβαλε στις μελέτες και εγκρίσεις πάνω στις οποίες υλοποιήθηκε το έργο καθώς και στη συγκέντρωση μέρους των χρημάτων που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωσή του.

Εν συνεχεία περιέγραψε αναλυτικά τα έργα, τις μελέτες και τις δράσεις που έγιναν σε κάθε έναν από τους εννιά τομείς παρεμβάσεις στην Πάρο. Αφού εξήγησε διεξοδικά πως ενίσχυσε την οικονομική αυτονομία του Δήμου, αυξάνοντας μεσοσταθμικά κατά 59% ετησίως το διαθέσιμο αποθεματικό του δημοτικού ταμείου, ανέλυσε πως επέστρεψε τα χρήματα αυτά στους πολίτες. Πρώτον άμεσα, με τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 28% για όλους τους πολίτες και 100% για όλες τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως επίσης και με τη μείωση κατά 50% των τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους πολύτεκνους, με τη διατήρηση των μειωμένων τιμολογίων ύδρευσης για τους πολύτεκνους και την επέκταση του χρονικού ορίου των μειωμένων τιμολογίων για τους τρίτεκνους. Δεύτερον έμμεσα, μέσω κυρίως της ανανέωσης και της διεύρυνσης του δημοτικού στόλου οχημάτων με ιδίους πόρους και με τη συμμετοχή του Δήμου σε μεγάλα έργα υποδομών.

Το πρώτο κλειστό γήπεδο του νησιού, η λειτουργία του νέου αεροδρομίου Πάρου, η κατασκευή 25 χιλιομέτρων δικτύων ύδρευσης κι αποχέτευσης, η δημιουργία 4 τοπικών μονάδων αφαλάτωσης και 8.500 τ.μ χώρων στάθμευσης, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός 25ετίας για το κεντρικό λιμάνι, η τοποθέτηση 157 κλωβών ανακύκλωσης γυαλιού και ηλεκτρικών συσκευών, η ένταξη της Πάρου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Aegean Festival» και η ίδρυση του Κέντρου Κοινότητας, του Συμβουλευτικού Σταθμού Μνήμης και του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, είναι μόνο κάποια από τα έργα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία, τα οποία άλλαξαν για πάντα την εικόνα του νησιού. «Η Πάρος που οραματιζόμαστε είναι ένα νησί πρότυπου αειφόρου ανάπτυξης. Ένας κόμβος καινοτομίας που θα προσφέρει σύγχρονες θέσεις εργασίας. Την πρώτη πενταετία βάλαμε τις βάσεις για να κυνηγήσουμε το όραμά μας. Τη δεύτερη θητεία θα κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράστασή σας», έκλεισε την ομιλία του ο Δήμαρχος κι έπειτα ευχαρίστησε τα μέλη της παράταξης, τους δημοτικούς συμβούλους και φυσικά τους υπαλλήλους του Δήμου.


Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης υπήρξε η συζήτηση με τρεις δημοσιογράφους, την κυρία Γεωργία Παττέ-Καραγιαννιώτη από τον ραδιοφωνικό σταθμό HXΩ FM, τον Δημήτρη
Αρκουλή και τον Δημήτρη Μπελέγρη από την εφημερίδα «Φωνή της Πάρου» και την ιστοσελίδα «Φιλελεύθερος». Στην εκδήλωση ήταν να παρευρεθούν και ο κύριος Τάσος Σκαραμαγκάς από την ιστοσελίδα «Parianostypos.gr», ο οποίος λόγω κακοκαιρίας δεν τα μπόρεσε να έρθει, όπως και ο κύριος Νίκος Ραγκούσης, εκδότης της εφημερίδας «Η Φωνή της Πάρου», ο οποίος δεν συμμετείχε λόγω ασθένειας. Η συζήτηση περιελάμβανε τέσσερις θεματικές (1. Οικονομικά του Δήμου, 2. Υποδομές & Δίκτυα, 3. Ανάπτυξη & Τουρισμός, 4.Κοινωνική Πολιτική) και σε κάθε θεματική οι δημοσιογράφοι είχαν δικαίωμα για μία ερώτηση. Στο τέλος της διαδικασίας το μικρόφωνο πήγε στο κοινό, του οποίου το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα που αφορούσαν στο μέλλον των λατομείων και στο τι μέλλει γενέσθαι με τον περιφερειακό δρόμο.

Γενικότερα, οι ερωτήσεις, των δημοσιογράφων και του κοινού, μόνο εύκολες δεν ήταν. Όταν ο Δήμαρχος ρωτήθηκε για το τι έχει κάνει για τα αδέσποτα στο νησί, που τόσο έχει κατηγορηθεί για αυτό, απάντησε πως «την τελευταία πενταετία ο Δήμος έχει δώσει 54.000 ευρώ σε στειρώσεις κι εμβολιασμό 1.113 ζώων και πως τώρα βρίσκεται σε διαδικασία προκύρηξης διαγωνισμού για την εύρεση χώρου για το δημοτικό καταφύγιο». Στην ερώτηση για τον περιφερειακό δρόμο παραδέχθηκε πως «είναι ένα έργο που χρωστάμε στους Παριανούς» αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι «δε θα γίνουν πρόχειρες μελέτες, όπως ήταν πολλές από αυτές που παραλάβαμε. Θέλουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το κυκλοφοριακό του νησιού το οποίο θα δώσει βιώσιμες λύσεις και δε θα μας δημιουργήσει καινούργια προβλήματα στο μέλλον», ενώ όταν ήρθε η συζήτηση για την κατάσταση του Κέντρου Υγείας, υπογράμμισε πως ο Δήμος βοηθάει με κάθε μέσο που διαθέτει, παρότι βάσει νόμου δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα μέλη της παράταξης «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη», που θα είναι εκ νέου στο ψηφοδέλτιο. Σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, ανέβαιναν ένας-ένας στη σκηνή κι απεύθυναν έναν μικρό χαιρετισμό.

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι και τα μέλη της παράταξης «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη», που θα είναι εκ νέου στο ψηφοδέλτιο της είναι οι κάτωθι:
Αντωνοπούλου Άννα του Κωνσταντίνου
Δευτερίγος Μιχαήλ-Εμμανουήλ του Εμμανουήλ
Ζουμή Μαργαρίτα του Γεωργίου
Καραχάλιος Σταύρος του Δημητρίου
Κονταράτος Ιωάννης του Ανδρέα
Κορνάρος Αντώνιος του Νικολάου
Λεοντής Μικές του Δημητρίου
Μαζαρός Κωνσταντίνος του Ιωσήφ
Μαλαματένιος Εμμανουήλ του Βατίστα
Μαλάμου Ιωάννα του Πέτρου
Μαλινδρέτος Χαράλαμπος του Γεωργίου
Μανωλάκη Θεοδοσία του Κοσμά
Μπόνης Στυλιανός του Νικολάου
Παντελαίος Ιωάννης του Νικολάου
Παντελαίος Ηλίας του Ιωάννη
Παντελαίος Πέτρος του Κωνσταντίνου
Πετρόπουλος Ιωάννης του Γεωργίου
Πούλιος Κωνσταντίνος του Ιωάννη
Πούλιος Γεώργιος του Ιωάννη
Ροδίτου Αγγελική του Βασιλείου
Ροπαίτου Μαργαρίτα του Γεωργίου
Ρούσσος Αντώνιος του Νικολάου
Ρούσσος Βατίστας του Σωτηρίου
Σαρρή-Παπακυρίλλου Θεοδώρα (Δώρα) του Βασιλείου
Σπανόπουλος Αθανάσιος του Γρηγορίου
Σπύρου Μαργαρίτα του Δημοσθένη
Τριβυζάς Βασίλειος του Γεωργίου
Τριπολιτσιώτης Γεώργιος του Πέτρου
Χριστόφορος Ευστράτιος του Δομένεγου
Χριστοφόρου Γιαννούλα του Δομένεγου

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos