Δείτε τι αλλάζει στον εκλογικό νόμο

12 Μαρτίου 2019 13:17

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.


Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω». Σύμφωνα με το άρθρο 52 του νέου νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή με τίτλτο « Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμησης της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ»

Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρονται τα θέματα ισότητας όπου προβλέπεται ότι σε κάθε δήμο συνιστάται Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, η οποία είναι συμβουλευτικό, προς το δημοτικό συμβούλιο, όργανο και άλλες διατάξεις. Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου προβλέπονται θέματα ιθαγένειας. Και στο τρίτο μέρος περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ

Το τρίτο μέρος που αφορά τροποποιήσεις των νόμων 3852/2010 (Καλλικράτης) αλλά και του νόμου 4555/2018 (Κλεισθένης) ξεκινάει με το άριρο 52.

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos