Κυβερνησιμότητα δήμων: 3/5 στο Δήμαρχο 2/5 στην αντιπολίτευση

24 Ιουλίου 2019 12:00

Τόσο οι επιτροπές Οικονομική και Ποιότητας Ζωής, όσο και τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων και των Περιφερειών θα διοικούνται με σύνθεση που θα αποτελείται κατά τα 3/5 από την παράταξη του Δημάρχου (ή Συμπράξεων όπου θα συμμετέχει και η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη αντίστοιχα) και κατά 2/5 από την αντιπολίτευση.

Αυτό είναι το τελικό σχήμα που κατέληξε το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του moyta.gr για την κυβερνησιμότητα των δήμων.
Το Υπουργείο εξετάζει κάποιες ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να μετατοπιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις Επιτροπές όμως δεν θα είναι εκτεταμένης ποσότητας αλλά περιορισμένη στα απολύτως αναγκαία.

Αυτή η αναλογία βέβαια θα ισχύσει και για τους δημάρχους που έχουν εκλεγεί με το 50% + 1 από την πρώτη Κυριακή και δεν θα ισχύσει ο Καλλικράτης όπως είχε προτείνει η ΚΕΔΕ.
Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται εντός της εβδομάδας όπου αναμένεται συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου με τους δημοσιογράφους.

Το προέβλεπε ο Καλλικράτηςς
Συγκρότηση και Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελούνται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο και από έξι (6) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και είκοσι επτά (27) μέλη, οκτώ (8) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και σαράντα πέντε (45) μέλη, και δέκα (10) μέλη, αν το συμβούλιο έχει πάνω από σαράντα πέντε (45) μέλη. Δύο (2) μέλη στις επταμελείς, τρία (3) μέλη στις εννεαμελείς και τέσσερα (4) μέλη στις εντεκαμελείς επιτροπές εκλέγονται από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας.

Τι προβλέπει ο Κλεισθένης
Η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελούνται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο, από δύο ακόμη αντιδημάρχους ως μέλη οριζόμενα από το δήμαρχο και από 6 μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και είκοσι επτά (27) μέλη, 8 μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και 45 μέλη και 10 μέλη, αν το συμβούλιο έχει πάνω από 45 μέλη.

Οι δημοτικές παρατάξεις καταρτίζουν ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους για κάθε επιτροπή συμβούλους που ανήκουν στη δύναμή τους. Σύμβουλοι που δεν ανήκουν σε καμία παράταξη μπορούν να υποβάλουν επίσης την υποψηφιότητά τους σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Κάθε σύμβουλος μπορεί να επιλέγει θέτοντας σταυρό προτίμησης για κάθε επιτροπή, από το ψηφοδέλτιο της επιλογής του, τους υποψηφίους της προτίμησής του και μέχρι του συνολικού αριθμού των μελών της επιτροπής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο δήμαρχος και οι οριζόμενοι από αυτόν αντιδήμαρχοι. Ψηφοδέλτιο στο οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι σταυροί προτίμησης από τους προβλεπόμενους στο προηγούμενο εδάφιο θεωρείται έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Οι έδρες των επιτροπών κατανέμονται μεταξύ των παρατάξεων και των μεμονωμένων συμβούλων ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνουν.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos