Λ.Σ Πάρου: Με την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας δεν παίζουμε!

06 Μαϊος 2020 17:08

Όπως είναι γνωστό στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία για την Γ΄ Λυκείου και στις 18 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο.


Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει βέβαια είναι, το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, «Ένα πρώτο σημαντικό κύμα αντισηπτικών αλκοολούχων διαλυμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες που θα επαναλειτουργήσουν έχει αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας προς τους Δήμους, και έχει ήδη παραληφθεί από τους περισσότερους από αυτούς».

Αν αυτό ισχύει, που θα το μάθουμε σύντομα, κατά τα λοιπά «Οι εκπαιδευτικές δομές εξοπλίζονται επιπλέον κατά τα συνήθη από τις Σχολικές Επιτροπές με όλο το αναγκαίο υλικό, όπως κρεμοσάπουνα, χειροπετσέτες, κάδους, καθαριστικά και λοιπά αντισηπτικά». Φυσικά χωρίς πρόβλεψη πρόσθετης χρηματοδότησης των Δήμων για το σκοπό αυτό. Ποιοι θα πληρώσουν και πάλι; Οι «συνήθεις ύποπτοι».

Προκύπτουν ακόμα εύλογα ερωτήματα, τα οποία επιζητούν απάντηση :

  • Με ποιο προσωπικό θα γίνεται ο καθαρισμός των σχολείων δυο φορές την ημέρα , κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους και μετά το πέρας του ωραρίου, όταν οι καθαρίστριες των σχολείων δεν επαρκούν, πληρώνονται με ψίχουλα και είναι απλήρωτες εδώ και μήνες;
  • Ποια είναι τα πρωτόκολλα υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζονται στα σχολεία;
  • Με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου μπορεί να διατίθενται για την καθαριότητα των σχολείων. Αν συμβεί αυτό, ποιος θα εκτελεί το έργο της καθαριότητας στο Δήμο;
  • Τι γίνεται με τα μέσα υγιεινής και ατομικής προστασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και καθαριστριών ;
  • Μπορούν με δεδομένα τα τετραγωνικά των αιθουσών των σχολείων μας να ικανοποιούνται ταυτόχρονα οι προϋποθέσεις των 7 τ. μ. ανά μαθητή και του χωρισμού των τμημάτων στα δύο; Για τμήμα δηλαδή με 10 μαθητές χρειάζεται αίθουσα 70 τ.μ. !!!
  • Υπάρχει επάρκεια προσωπικού και αιθουσών;
  • Τι θα γίνει με τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία;

Ο Δήμος προφανώς και οφείλει να συμβάλει στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Το άνοιγμα των σχολικών κτιρίων όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο εάν έχει τηρηθεί το σύνολο των προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας τους.

Για το λόγο αυτό ζητάμε άμεσα να συνεδριάσει η Σχολική Επιτροπή της Δευτεροβάθμιας με τη συμμετοχή των Διευθυντών των Σχολείων οπωσδήποτε πριν από τις 11 Μαΐου.

 

Παράλληλα διεκδικούμε:

  • Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ σε σχέση με τις αποστάσεις εντός τάξης. Καμία σκέψη για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.
  • Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δίνονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). Να πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις.
  • Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο, ώστε μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.).
  • Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία. Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κ.τ.λ.). 
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Να ενισχυθούν οι δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών με την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.).
  • Επέκταση άμεσα των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης εντός του Δημόσιου Σχολείου.
  • Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με αποκλειστικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ και της Δημοτικής Συγκοινωνίας.
  • Άμεση εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, που θα καλύψει τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. 
  • Το πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών στο νησί μας με τα δεδομένα που υπάρχουν για την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι τεράστιο. Άμεσα πρέπει να δοθούν λύσεις. Είναι αναγκαία η επανασύσταση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και η άμεση κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο την αποσυμφόρηση των τάξεων.

Καλούμε την δημοτική Αρχή σε όλα αυτά να πάρει θέση.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαίδευση να συστρατευτούν για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας.

Πάρος 6-5-20

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos