Ενημέρωση από τον ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στη θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς

24 Ιουνίου 2020 14:35

Σεβόμενοι πλήρως το ενδιαφέρον και την ανησυχία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Πάρου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στην θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς, και τις ενέργειες από πλευράς του Δήμου Πάρου και των αρμόδιων αρχών για τη διευθέτηση του ζητήματος.


Από τις 12/06/2020 οπότε και ενημερώθηκε για πρώτη φορά η Λιμενική Αρχή για την ύπαρξη μικρής έκτασης ρύπανσης στην παράκτια περιοχή της Παροικιάς, πραγματοποιούνται έλεγχοι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ενώ ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια Δ/νση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.

Ο Δήμος Πάρου προέβη σε περισυλλογή των ρύπων από την ακτογραμμή και έκτοτε διενεργεί ελέγχους και καθαρισμούς όπου απαιτείται, ενώ έχει προγραμματίσει δειγματοληψία και ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων. Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με ειδική αντιρρυπαντική εταιρεία, διενεργεί συνεχείς έρευνες με ειδικό σκάφος και επεμβαίνει όπου και εφόσον απαιτείται σε καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου.

Επιπλέον, στην περιοχή του ναυαγίου του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, το Λιμενικό Σώμα, με ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, εκτελεί καθημερινές εργασίες καθαρισμού με διελεύσεις και χρήση απορροφητικών υλικών.

 Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών συντάσσεται δικογραφία κατά των υπαιτίων. Στο πλαίσιο αυτό, διορίσθηκε πραγματογνώμονας – καταδυτικό συνεργείο, το οποίο διενήργησε αυτοψία στο ναυάγιο και λήψη δειγμάτων των πετρελαιοειδών ρύπων, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Συγχρόνως, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος, με επιστολή του στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον ενημέρωσε για τον κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής στο μέλλον και αιτήθηκε εκ νέου την ανέλκυση του πλοίου ως οριστική λύση, ενώ ζήτησε συνάντηση μαζί του, η οποία προγραμματίστηκε για τις 6 Ιουλίου.
E
Σε κάθε περίπτωση, εάν και εφόσον απαιτηθεί, οι εργασίες περιορισμού των πετρελαιοειδών ρύπων και καθαρισμού στην περιοχή γύρω από το ναυάγιο θα συνεχιστούν και ως εκ τούτου, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους λουόμενους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos