8 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα γυναίκας

07 Μαρτίου 2021 15:18

Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που πάλεψαν, και συνεχίζουν να παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή, για κοινωνική χειραφέτηση, ισότητα, ελευθερία.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας παρέχει, λοιπόν, την ευκαιρία να αναστοχαστούμε τις ευθύνες μας, ατομικές και συλλογικές προκειμένου να γίνουν θετικά βήματα ως προς την πλήρη αξιοποίηση της Γυναίκας σε όλα τα επίπεδα.

Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο.

Είναι γεγονός ότι η θέση της Γυναίκας είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν σε παγκόσμια κλίμακα. Ως Ελληνική κοινωνία όμως υστερούμε και δεν βοηθάμε τις γυναίκες να εκπροσωπούνται επαρκώς, όχι μόνο στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου. Θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε έτσι ώστε να καλυφθεί το πολύ σημαντικό έλλειμμα που έχουμε στην ισόρροπη εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η ενθάρρυνση και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, της μεγαλύτερης δυνατότητάς της, για συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο θα συμβάλει στη βελτίωση των κοινωνικών δομών τόσο σε ποιότητα όσο και σε ουσία.

Σε κάθε περίπτωση, η ημέρα της γυναίκας είναι μία ημέρα υπενθύμισης του πολυδιάστατου ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η σύγχρονη γυναίκα. Η Ημέρα της Γυναίκας είναι «χειραφέτηση των γυναικών – χειραφέτηση της ανθρωπότητας». Προσβλέποντας σε μια κοινωνία όπου κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι θα μπορεί να κάνει ελεύθερα κι απρόσκοπτα τις επιλογές του, να συμμετέχει στην ενεργό πολιτική δράση, να έχει πρόσβαση σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, να έχει ίση μεταχείριση στους εργασιακούς χώρους, να μην υφίσταται καμίας μορφής κακοποίησης και συλλήβδην να ζει σε κοινωνίες χωρίς βία και διακρίσεις, παραμένει επίκαιρο αλλά ταυτόχρονα και ζητούμενο αλλά συνάμα και προτεραιότητα μιας σύγχρονης ευδημοκρατούμενης πολιτείας.

Η σκέψη μας είναι στραμμένη στον αγώνα της Ελληνίδας γυναίκας, της γυναίκας της διπλανής πόρτας που σηκώνει το βάρος του πολλαπλού της ρόλου και δίνει καθημερινά τον αγώνα της μέσα από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες.

Θα πρέπει να προσβλέπουμε και παράλληλα να αγωνιζόμαστε σε μια σύγχρονη κοινωνική πολιτική, που δεν θα δομείται μόνο στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου αλλά και στην καλυτέρευση των όρων ζωής μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευκολότερη πρόσβαση της γυναίκας σε αυτές. Ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, στην εργασία, στην πολιτική συμμετοχή, στη ζωή. Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και η γυναικεία χειραφέτηση αποτελεί μία από τις πρωταρχικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει κατοχυρωθεί νομικά μέσα από διάφορες Συνθήκες.

Τιμούμε λοιπόν την 8η Μάρτη, ως ημέρα μνήμης αγώνων και κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Από το μικρό ετούτο αφιέρωμα στη γυναίκα δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στις Ελληνίδες γυναίκες που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξή της.

Μεσολογγίτισσες, Σουλιώτισσες, Μανιάτισσες, ξαφνιάσματα της φύσης, που η μαγεία της ποίησης, των Δημοτικών μας τραγουδιών (Η Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφες και μ’ εγγόνια…) αλλά και του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού (Ιδού, αυτές οι γυναίκες φέρονται θαυμαστά. Δε δειλιάζουν μολονότι τους επάρθηκε η ελπίδα που είχαν να γεννήσουν τέκνα για τη δόξα και για την ευτυχία), μάς κάνει να υποκλινόμαστε όχι μόνο μπροστά στον ηρωισμό τους, αλλά και στην ακαταπόνητη φύση τους. Γυναίκες, γεμάτες ανδρεία, που είτε πήραν τ' άρματα και πολεμούσαν σαν αμαζόνες δίπλα στους άντρες τους, ή ακόμη και μόνες τους, κατά την απουσία τους. Αλλά και γυναίκες, γεμάτες ευψυχία, που χωρίς να πάρουν τ' άρματα να πολεμήσουν τους Τούρκους, ήξεραν το ηρωικό τους χρέος και δεν δείλιαζαν να περιφρονήσουν τον θάνατο και να αδιαφορήσουν για τη ζωή (Σουλιώτισσες, χορός Ζαλόγγου), παρά να ενδώσουν στον Τούρκο κατακτητή, προδίδοντας παραδόσεις μακραίωνες.

8 Μαρτίου, η παγκόσμια ημέρα που έρχεται να μας υπενθυμίσει την ακούραστη προσφορά των γυναικών, τους αγώνες τους για ισότητα. Και φυσικά οι γυναίκες δεν γιορτάζουν μια φορά τον χρόνο, αλλά καθημερινά και κάθε στιγμή.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες! Χρόνια πολλά σε κάθε γυναίκα, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς μας, που χρειάζεται περισσή δύναμη κι αστείρευτη ενέργεια για να διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Η Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο.

ΝΔ Πάρου Αντιπάρου

                                                                                   Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου

                                                                                                     Φιλόλογος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos