Πάρος: Έτσι θα γίνουν οι προσεχείς δημοτικές εκλογές βάσει του νέου αυτοδιοικητικού εκλογικού νομοσχεδίου…

21 Μαϊος 2021 21:04

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, βάσει του οποίου, καταργείται η απλή αναλογική που ίσχυε και ο δήμαρχος εκλέγεται με ποσοστό 43% συν μία ψήφο από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο και οι εκλογές θα γίνονται κάθε 5 χρόνια και όχι κάθε 4 που ίσχυε.

Το εν λόγω νομοσχέδιο επιδιώκει την επαναφορά του μηχανισμού κατανομής εδρών που ίσχυε πριν το 2019. Στόχος του είναι η κυβερνησιμότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας αλλά και η διαμόρφωση ενός εκλογικού συστήματος που θα προωθεί την υλοποίηση του προγραμματικού λόγου του εκλεγέντος δημάρχου και περιφερειάρχη μέσω της διασφάλισης της αναγκαίας πλειοψηφίας στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.

Κύριο σημείο του νέου νομοσχεδίου που αφορά στους δήμους με πληθυσμό από 10.001 κατοίκους έως 30.000, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Πάρου, είναι ότι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα είναι πλέον 25 αντί 27 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των αρχών, δηλαδή του Δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και των προέδρων δημοτικών κοινοτήτων θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο ελάχιστος τώρα αριθμός υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός είναι: Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 150%. Για τους υποψήφιους προέδρους και συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 150%.

Για την εκλογή τώρα δημοτικών συμβούλων, ο ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός, δύο ή τριών υποψηφίων. Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 21, ο ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο. Για την Πάρο τώρα, με αριθμό μελών δημοτικού συμβουλίου 25, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους σε έως 4 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους κατά ανώτατο όριο.

Για την εκλογή συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων τώρα, οι ψηφοφόροι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ενός ή δύο υποψηφίων.

Όπως προαναφέρθηκε, στις εκλογές των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που έλαβε ποσοστό 43% συν μια ψήφο επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων και επιλαχόντες συνδυασμοί του δημοτικού συμβουλίου αυτοί που έλαβαν έστω και μία έδρα.

Οι έδρες τώρα του δημοτικού συμβουλίου σε δήμο που έχει περισσότερες από μια εκλογικές περιφέρειες, κατανέμονται μεταξύ του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών, με βάση το αποτέλεσμα της αρχικής ψηφοφορίας, αν ο συνδυασμός κατά την αρχική ψηφοφορία συγκέντρωσε ποσοστό 3% τουλάχιστον του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos