Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

  • Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16.11.2021, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία πρόταση τροποποίησης του ψηφίσματος του Περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με την εναλλακτική πρόταση χωροθέτησης των αιολικών πάρκων σε υπεράκτιες περιοχές.

Ειδικότερα, είχε προηγηθεί για το θέμα η από 10-11-2021 κοινή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με εισηγητή τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ Γ.Λεονταρίτη. Εκεί, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ψήφισμα σχετικά με την εναλλακτική πρόταση χωροθέτησης των Ανεμογεννητριών σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ενώ με πρωτοβουλία του, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Κωβαίος, ως εκπρόσωπος Δήμων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, εισηγήθηκε το συγκεκριμένο ψήφισμα να έρθει προς ψήφιση και από τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, υιοθέτησε την πρόταση του Δημάρχου Πάρου και αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

1.  Εμμένει στην άποψή του να μην τοποθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια στα νησιά μας.

2.  Ζητάει την αναστολή έκδοσης νέων αδειών μέχρι να συμφωνηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3.  Είναι υπέρ της χωροθέτησης των ήδη αδειοδοτημένων ανεμογεννητριών σε υπεράκτιες περιοχές σε ορισμένα σχεδιασμένα θαλάσσια οικόπεδα από το Κράτος και, σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές μας.

4.  Για τη χωροθέτηση ανεμογεννήτριων να είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος, ανέφερε σχετικά: «Στον βωμό μιας συλλογικής, δημοκρατικής διαδικασίας επιμέναμε και πέτυχαμε να φέρουμε το ψήφισμα της Περιφέρειας για τις ανεμογεννήτριες στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση. Γιατί πιστεύουμε ότι στον εθνικό διάλογο για την επόμενη μέρα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει αυτόνομο λόγο και ισχυρή παρουσία σε κάθε βαθμίδα. Από την πλευρά μας, προσερχόμαστε με προτάσεις διαλόγου αλλά και με πάγιες θέσεις και κόκκινες γραμμές. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά τη διαχρονική θέση μας ότι στις Κυκλάδες, δεν είμαστε εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά απέναντι στην εκμετάλλευση και στην ασυδοσία. Λέμε ναι στο μέλλον, ναι σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, ναι σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η κυματική, όμως δεν θα συναινέσουμε ώστε η Πάρος να γίνει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να απολέσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα, το φυσικό κάλλος της, τον πολιτισμό και εν γένει την οικονομία της.»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos