Πάρος: Εισήγηση Δημάρχου για την νέα τιμολογιακή πολιτική ΦΟΣΔΑ

24 Δεκεμβρίου 2021 17:02

Ιστορικό

Τον Μάιο του 2020 ψηφίστηκε η σύσταση του Περιφερειακού ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου στο Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Περίπου 20 Δήμαρχοι εκφράσαμε τον προβληματισμό μας και τις παρατηρήσεις μας, όμως δεν εισακουστήκαμε. Εμείς επίσης    με επιστολή μας στους Βουλευτές του Νομού ενημερώσαμε για τους λόγους αντίθεσής μας. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τέθηκε χρονοδιάγραμμα παράδοσης των ΧΥΤΑ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2020 και ο Δήμος Πάρου ήταν ένας από τους τρεις Δήμους (Σύρος-Πάρος-Νότια Ρόδος) που παρέδωσε έγκαιρα με πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής στον Φορέα.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο πίνακα ετήσιων εισφορών Δήμων-μελών ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ για το 2022, ο Δήμος Πάρου καλείται να καταβάλει τα εξής ποσά:

  • 269,63€ Εισφορά λειτουργικών εξόδων (αφορά το προσωπικό)
  • 767,08€ Εισφορά λειτουργικών επενδυτικών δαπανών(αφορά μελέτες και παροχές Υπηρεσιών γενικές)
  • 560,01€ Εισφορά διάθεσης αποβλήτων(αφορά στο κόστος λειτουργίας)
  • 890,00€ τέλος αποκατάστασης και μεταφροντίδας(πρόκειται για κόστος περίπου 7,00€/τν και αφορά την τήρηση ενός αποθεματικού για τα έξοδα αποκατάστασης των κυττάρων)
  • 257,15€ τέλος ταφής (αφορά εγκύκλιο 17/12/2021 με την οποία ορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέλος 20€/τόνο ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε ΧΥΤΑ)
  • 000,00€ επενδύσεις ίδιων πόρων (επενδύσεις ΕΠΤΑΑ που αφορούν δύο συμβάσεις του Τεχνικού προγράμματος για μελέτες

Το σύνολο των προτεινόμενων εισφορών ανέρχεται στον ποσόν των 733.879,41€ για το Δήμο Πάρου για το 2022.

Επειδή ενδεικτικά το 2020 οι συνολικές ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του ΣΥΔΙΣΑΠΑ ανήλθαν περίπου στις 400.000,00€(ποσόν αυξημένο κατά 100.000 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια γιατί προχώρησαν έργα, μελέτες και παροχές υπηρεσιών ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και για την επόμενη χρονιά που θα ήταν μεταβατική περίοδος από τον Δήμο στον Περιφερειακό ΦΟΣΔΑ) κρίνουμε ότι η διαφορά αυτή (από 300.000€ σε 733.879,41€) που θα μεταφερθεί στον δημότη μέσω των ανταποδοτικών τελών θα είναι μεγάλη και θα βαρύνει τον κάτοικο της Πάρου κατά πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές.

Α) Οι παρατηρήσεις μας σχετικά με την προταθείσα τιμολογιακή πολιτική και εισφορές για το 2022 αφορούν τα εξής:

1) Λειτουργικά Έξοδα

Όσο ο Δήμος είχε δικό του νομικό πρόσωπο, η παροχή Υπηρεσιών για τη διαχείριση και λειτουργία του ΧΥΤΑ Πάρου-Αντιπάρου προϋπολογιζόταν στις 226.346,13€, ποσόν επί του οποίου προσαρμοζόταν η έκπτωση του εκάστοτε υποψηφίου αναδόχου. Ενδεικτικά για την περίοδο 2019-2020 το κόστος λειτουργίας ανήλθε στα 181.000 € με την έκπτωση. Κρίνουμε ότι το ποσόν αυτό ήταν επαρκές και περιελάμβανε καύσιμα και απολογιστικές εργασίες( επισκευές, παροχές υπηρεσιών κ.ά). Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται στον ανωτέρω προϋπολογισμό τα έξοδα του ρεύματος, τηλεφώνου, ασφάλιστρα Μηχανημάτων έργων κ.ά., θεωρούμε ότι είναι δυνατή μία μείωση της τάξεως του 10 με 15 τοις εκατό στην εισφορά διάθεσης αποβλήτων. Ο Δήμος Πάρου άλλωστε συνεχίζει να συμβάλει με την εξασφάλιση παροχής νερού στις εγκαταστάσεις και με την ύπαρξη ζυγιστή και φύλακα στην είσοδο της εγκατάστασης.

2)Κόστος αποκατάστασης και μεταφροντίδας

O Δήμος μας δεν θεωρεί ότι θα πρέπει στην παρούσα φάση να το αποδώσει στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ. Ειδικότερα θεωρούμε ότι είναι άδικη η προείσπραξη του εν λόγω τέλους για τα έτη 2021 και 2022 από τους Δήμους εκείνους που πρώτοι εναρμονίστηκαν με το νέο θεσμικό πλαίσιο προσχωρώντας στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, δεδομένου ότι αντί να επιβραβεύονται για τη συνέπεια που επέδειξαν ως προς τις ενέργειές τους τιμωρούνται με αυτή την προείσπραξη. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι το τέλος αποκατάστασης δεν πρέπει να καταβληθεί έως ότου ολοκληρωθεί η προσχώρηση όλων των ΟΤΑ μετόχων του νέου ΦΟΡΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο ΣΥΔΙΣΑΠΑ παρέδωσε στην τράπεζα αδιάθετο ποσόν αξίας 159.091,35€ και θεωρούμε ότι όταν εφαρμοστεί το τέλος αποκατάστασης και μεταφροντίδας θα πρέπει να γίνει αντιστάθμιση με το ποσόν αυτό.

3)Τέλος ταφής

Θεωρούμε ότι με τα έργα και μελέτες που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, θα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τις ανεπεξέργαστες ποσότητες που εισέρχονται στον ΧΥΤΑ και άρα το συνολικό ετήσιο ποσό που θα μας αντιστοιχεί. (α)Μονάδα Κομποστοποίησης (έχει παραδοθεί η μελέτη από τον Δήμο Πάρου κόστους 30.659,4 €), (β)Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, βρίσκεται στο στάδιο Μελέτης και (γ) αγορά οικοπέδου για Μ.Ε.Β.Α. εμβαδού 13 στρ. δαπάνης 165.000 €.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:

  1. Τεκμηρίωση Δαπανών

Χρέωση του Δήμου όχι βάσει των τελών αλλά βάσει τιμολογίων πραγματικών δαπανών. Εισηγούμαστε την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση των λειτουργικών δαπανών.

  1. Κόστος Αποκατάστασης και Μεταφροντίδας

Εφαρμογή του τέλους με την ένταξη όλων των μετόχων και αντιστάθμιση με το αδιάθετο ποσόν που παραδόθηκε στην τράπεζα από τον ΣΥΔΙΣΑΠΑ στον νέο ΦΟΔΣΑ

  1. Τέλος Ταφής  

Επέκταση της εξαίρεσης που προβλέπεται στο ν. 4819/21 για Δήμους < 1000 κατοίκων και στα υπόλοιπα νησιά λόγω νησιωτικότητας. Αναστολή του τέλους Ταφής έως 31/12/2024 και στη συνέχεια επανεξέταση. (Μέχρι την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος των έργων του ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου (ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ) που καλύπτει το σύνολο των νησιών για την περίοδο 2021-2024).

Β) Οι παρατηρήσεις μας σχετικά με το προταθέν τεχνικό πρόγραμμα για το 2022 αφορούν στην μελέτη για την ΜΕΒΑ(Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων) η οποία παραδόθηκε από τον Δήμο Πάρου στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Θα θέλαμε να γίνει σαφές εάν και πώς θα περιληφθεί στην προτεινόμενη στο τεχνικό πρόγραμμα Μονάδα ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και Ανάκτησης αποβλήτων Δήμου Πάρου.

Η τεράστια αύξηση του κόστους κατά τη μετάβαση από τη λειτουργία του ΣΥΔΙΣΑΠΑ στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ δεδομένου και της ανταποδοτικότητας των τελών αυτών, θα μετακυλίσει στους κατοίκους του νησιού σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η αύξηση των καυσίμων που συμπαρασύρει και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των ειδών πρώτης ανάγκης σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης λόγω της πανδημίας έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον και οφείλουμε να συγκρατήσουμε τις δαπάνες στη βάση των πραγματικών δεδομένων σκεπτόμενοι το κάθε νοικοκυριό, σκεπτόμενοι το διπλανό μας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos