Λ.Σ. Πάρου για τον προϋπολογισμό 2022

30 Μαρτίου 2022 16:10

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμόστο δημοτικό συμβούλιο φέτος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

  1. Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο τέλος Μαρτίου, με ότι αυτό σημαίνει σε χρονική καθυστέρησηγια την υλοποίηση των υποχρεώσεων του Δήμου .
  2. Για πρώτη φορά μετά από τη συνεχιζόμενη αποψίλωση της οικονομικής υπηρεσίας από προσωπικό, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από μέρους των υπαλλήλων που απέμειναν προς τη δημοτική αρχή, η σύνταξη του προϋπολογισμού ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη, με το σημερινό αποτέλεσμα.

Αναδεικνύεται και με αυτόν τον τρόποη προσφορά των υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας στο παρελθόν, που με υψηλό αίσθημα εργασιακής ευθύνης, έφερναν σε πέρας έγκαιρα και ολοκληρωμένα την σύνταξη του προϋπολογισμού. Σε αρκετές περιπτώσεις η αμοιβή τους είναι γνωστή. Απαξίωση από μέρους της Δημοτικής Αρχής!!

  1. Προφανώς οι κυβερνητικές ευθύνες, που στερούν από τους Δήμους τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού για να καλύψουν τις ανάγκες τους είναι τεράστιες. Είναι τεράστια όμως και η ευθύνη της δημοτικής αρχής σε δύο επίπεδα:
    1. Αποδέχεται αυτή την πολιτική αδιαμαρτύρητα πέρα από τις κατά καιρούς μεμψιμοιρίες. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη βούλησης να θέσει τα προβλήματα διεκδικώντας λύσεις για παράδειγμα στην πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού Στ. Πέτσα.
    2. Η δημοτική αρχή έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού απαξιώνοντας δημοτικούς υπαλλήλους που έχουν μεγάλη προσφοράδιαμορφώνοντας διαλυτικά φαινόμενα σε κρίσιμους τομείς δημοτικών υπηρεσιών,βεβιασμένες συνταξιοδοτήσεις,μετατάξεις,αποσπάσεις λόγω του αρνητικού εργασιακού περιβάλλοντος από τη μια και απροθυμία έλευσης προσωπικού από την άλλη λόγω της κατάστασης που πληροφορούνται ότι ισχύει αλλά και άλλων παραγόντων όπως κόστος διαβίωσης κλπ

Ας έρθουμε όμως και στα οικονομικά δεδομένα του προϋπολογισμού:

Οι θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων για τη λειτουργία τους προέρχονται από τους φόρους που καταβάλει κάθε χρόνο ο λαός (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) και αντιστοιχούν στο ποσό των 6.000.000.000 περίπου. Όμως από αυτά οι Δήμοι το 2021 πήραν 1.914.000.000 και κάτι ανάλογο τα προηγούμενα χρόνια. Για το 2022 παρακρατούν επιπλέον 134.000.000. Άρα κάθε Δήμος παίρνει 65% λιγότερα από αυτά που οι δικοί τους νόμοι προβλέπουν. Την ίδια ώρα συνεχίζουν να φορτώνουν τους Δήμους με αρμοδιότητες κρίσιμες για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων σε κάθε περιοχή:

Έργα θωράκισης, συντήρησης και καθαριότητας σχολείων, βοήθεια στο σπίτι και γενικότερη πρόνοια, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, αδέσποτα, ναυαγοσωστική κάλυψη και πάει λέγοντας.

Διαχρονικά στόχος είναι να απορροφούν οι Δήμοι τους κραδασμούς που δημιουργεί στην κοινωνία η κυβερνητική πολιτική.

Εδώ ακριβώς είναι το ζήτημα:

Αν οι Δήμοι αποδέχονται αυτή την πολιτική, δηλαδή:

  • Την παρακράτηση των πόρων
  • Τις οδηγίες αύξησης των δημοτικών τελών
  • Την αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών
  • Την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που είναι «φιλέτα»

Ή αυτή την πολιτική την καταδικάζουν, βρίσκονται απέναντι, ενημερώνουν τους δημότες και τους κινητοποιούν.

Για όλα αυτά κατηγορούμε τη δημοτική αρχή, η οποία διαμορφώνει όρους πολιτικού«νιρβάνα», καλλιεργώντας μια εικονική πραγματικότητα προόδου και ανάπτυξης, που μόνο εκείνη βλέπει. Αντίθετα ο παριανός λαός βλέπει ότι η καθημερινότητά του δυσκολεύει αντί να βελτιώνεται.

Είναι γνωστό ότι οι βασικές συνιστώσεςτου προϋπολογισμού είναι δύο και τις έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, τα δημοτικά τέλη και οι φόροι όπως και το τεχνικό πρόγραμμα.

  • Για τα δημοτικά τέλη-φόρους η αρνητική μας θέση στις αυξήσεις που υιοθέτησε η δημοτική αρχή είναι καταγεγραμμένη.
  • Αρνητική ήταν και η θέση μας στο τεχνικό πρόγραμμα γιατί ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων στο σύνολό τους, δεν απαντούν στην καθημερινότητα, σε πιεστικά προβλήματα που χρόνια συσσωρεύονται, δεν ανακουφίζουν με έργα στην πράξη τη ζωή των κατοίκων, δεν απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής (βελτίωση κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, δημιουργία ελεύθερων χώρων, προγραμματισμός υποδομών αθλητισμού πολιτισμού, σχολικής στέγης κλπ), δεν προβλέπουν αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας.

Εμείς δε στηρίξαμε και δε θα στηρίξουμε ποτέ μια πολιτική που πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντα του παριανού λαού.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα άλλο δρόμο που στο επίκεντρό του θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι την κερδοφορία των λίγων ενώ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όλα όσα μας στερούν.

Διεκδικούμε:

  • Την επιστροφή στους δήμους των παρακρατηθέντων των παρελθόντων ετών.
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δήμων με κατάργηση της ανταποδοτικότητας που είναι πολλαπλή φορολόγηση.
  • Κατάργηση ανατιμήσεων σε ενέργεια και καύσιμα
  • Κατάργηση τέλους ταφής απορριμμάτων
  • Κατάργηση ΦΠΑ στο δημοτικό φωτισμό
  • Ένταξη δήμων στο τιμολόγιο μεγάλων καταναλωτών και όχι οικιακών όπως είναι σήμερα
  • Προσλήψεις προσωπικού στο δήμο, την περιφέρεια, το κέντρο υγείας, στα σχολεία σε μόνιμες θέσεις για το απαιτούμενο προσωπικό
  • Έργα υποδομής που προστατεύουν τη ζωή και τη λαϊκή περιουσία, βελτιώνουν την καθημερινότητα, απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής των κατοίκων.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos